Απάντηση Κουρουμπλή για τα υδατοδρόμια

Απάντηση Κουρουμπλή για τα υδατοδρόμια

Απάντηση Κουρουμπλή για τα υδατοδρόμια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 298 ΦΟΡΕΣ

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή για τις καθυστερήσεις έναρξης λειτουργίας των υδατοδρομίων σε περιοχές της χώρας ουσιαστικά πέταξε το «μπαλάκι» στο υπουργείο Υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρακολουθεί στενά, από την πρώτη στιγμή, την πορεία προς την ολοκλήρωση του πλαισίου λειτουργίας των υδατοδρομίων, συμμετέχοντας σε κοινές ομάδες εργασίας με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ενημερώνοντας, παράλληλα, τους τοπικούς φορείς για κάθε εξέλιξη, καθώς όπως τονίζει ο κ. Κουρουμπλής, θεωρεί ότι είναι κομβικής σημασίας η αρχή λειτουργίας αυτού του εναλλακτικού τρόπου μετακίνησης για τους νησιώτες.

Η έναρξη και λειτουργία της σύνδεσης των νησιών του Αιγαίου, μέσω υδατοδρομίων, που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων και των ίδιων των νησιωτών, πρόκειται να φέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης και επικοινωνίας των νησιών μεταξύ τους. Για την έκδοση άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου επισπεύδουσα Υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων (Δ.Π.Σ.Α.Α.Α.) του Υ.ΥΠΟ.ΜΕ.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ γνωμοδοτούν επί ζητημάτων παραχώρησης της εκμετάλλευσης χώρων λιμένων, καθορισμού των λιμενικών ζωνών και συμβατότητας των προτεινόμενων έργων/δραστηριοτήτων με εγκεκριμένα Γενικά Προγραμματικά Σχέδια (Master Plan) αλλά και γενικότερα με τη λειτουργία του λιμένα, επί ζητημάτων σχετικών με την καταλληλότητα της θαλάσσιας περιοχής από πλευράς προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, ναυτικής ασφάλειας και ασφάλειας της ναυσυτλοΐας, καθώς και επί του Σχεδίου Αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του υδατοδρομίου.

Σχετικά με το νέο νομικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια, σε προσχέδιο Νόμου που διαβιβάσθηκε από το Υ.ΥΠΟ.ΜΕ., οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ έχουν υποβάλει τις απόψεις τους επ' αυτού στους τομείς των αρμοδιοτήτων τους.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι χορηγήθηκε η σύμφωνη γνώμη του ΥΝΑΝΠ, επί των σχεδίων Προγραμματικών συμβάσεων, μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, για τη λειτουργία υδατοδρομίων στις νήσους Τήλο, Κάσο, Αστυπάλαια, Κω, Νίσυρο, Σίκινο, Θήρα, Κέα, Κύθνο, Άνδρο, Μύκονο, Ρόδο, Καστελόριζο, Χάλκη, Σύμη, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Αμοργό και Μήλο.

Τέλος, σημειώνεται στην απάντηση Κουρουμπλή, ότι η Κυβέρνηση αποδεικνύει την πρόθεση της για στήριξη της νησιωτικότητας επισπεύδοντας τη διαδικασία αδειοδότησης των υδατοδρομίων τόσο με την ενέργεια του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να δώσει την έγκρισή του για την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε 25 νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, όσο και με την κατάθεση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία τους.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο