Συμμετοχή των μαθητών/τριών του 1ου Λυκείου» Ρόδου – «Βενετοκλείου» σε Θεολογικό Συνέδριο

Συμμετοχή των μαθητών/τριών του 1ου Λυκείου» Ρόδου – «Βενετοκλείου» σε Θεολογικό Συνέδριο

Συμμετοχή των μαθητών/τριών του 1ου Λυκείου» Ρόδου – «Βενετοκλείου» σε Θεολογικό Συνέδριο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 445 ΦΟΡΕΣ

Το «Βενετόκλειο» 1ο Λύκειο Ρόδου συμμετείχε στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο "Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο" που διοργάνωσε το 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος" στις 18 και 19 Μαρτίου στη Ξάνθη.

Με αφορμή τα πολιτιστικά μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης, η ομάδα των μαθητών/τριών ερεύνησε τη συνύπαρξη των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων στο νησί της Ρόδου από το Μεσαίωνα μέχρι τις ημέρες μας. Καρπός της έρευνάς τους ήταν η δημιουργία ενός βίντεο με τίτλο: «Φωτογραφίζοντας τη θρησκευτική συνύπαρξη.

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου». Το βίντεο αυτό στάλθηκε αντί εισήγησης στο θεολογικό συνέδριο. Έχει δημοσιευτεί στο Youtube και μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς στην ακόλουθη διεύθυνση:
https://www.youtube.com/watch?v=m1q0jyjQZfQ

Η εργασία διεξήχθη στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού-Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα: «Ο πολυθρησκευτικός πολιτισμός της Ρόδου. Ιστορία και μνημεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» με υπεύθυνο τον Δρ. Νικόλαο Γ. Τσιρέβελο, θεολόγο. Οι μαθητές/τριες της Β΄ Λυκείου που συνεργάστηκαν είναι: Γρηγορίου Κυριακή, Νεοφύτου Χρύσα, Παπαζαχαρίου Γεωργία, Προκόβας Αναστάσιος, Στατιού Παναγιώτης, Τερνέζη Ελπίδα.

Δύο λόγια σχετικά με την εργασία σε μορφή βίντεο των μαθητών/τριών
Τα μνημεία ενός τόπου φανερώνουν την ιστορική του αλήθεια στο πέρασμα του χρόνου και μαρτυρούν με τρόπο σιωπηλό τη ζωή των προηγούμενων γενεών στους επισκέπτες τους.
Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου εντυπωσιάζει τον σύγχρονο επισκέπτη με τα ποικίλα πολιτιστικά μνημεία των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων. Ο περίπατος στα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης γεννά ενδεχομένως ορισμένα ερωτήματα: Πώς συμβίωναν οι άνθρωποι διαφόρων θρησκειών στον ίδιο τόπο;

Ποια ήταν η ιστορία τους;
Έζησαν αρμονικά ή κυριάρχησε ο φανατισμός και η θρησκευτική μισαλλοδοξία;
Τα ερωτήματα αυτά είναι δύσκολο να απαντηθούν απολύτως τεκμηριωμένα. Όμως η παρατήρηση και η επαφή με τα μνημεία των θρησκειών αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της θρησκείας στην προαγωγή του πολιτισμού. Συγχρόνως υπογραμμίζουν ότι «η θρησκεία είναι θείο δώρο, που γαληνεύει τις καρδιές, θεραπεύει τις πληγές και φέρνει πλησιέστερα άτομα και λαούς», σύμφωνα με τα λόγια του νυν Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου.

Επομένως, μια πραγματική ή μια εικονική περιδιάβαση στα θρησκευτικά μνημεία ενός πολυπολιτισμικού τόπου μπορεί να προβάλει τις δυνατότητες του διαλόγου της ζωής και τις προϋποθέσεις για την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικής θρησκευτικής παράδοσης!

Διαβάστε ακόμη

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου

Βράβευση Λυκείου Ιαλυσού με την Πράσινη Σημαία από το Δίκτυο Οικολογικών Σχολείων