Δημήτρης Κρεμαστινός: Χάνουμε πολύτιμο χρόνο σε πειραματισμούς

Συνέντευξη για την οικονομική κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα μας, τις δυσκολίες που κυριαρχούν στις νησιωτικές κοινωνίες και την γενικότερη πολιτική πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παραχώρησε στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου κος Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο κος Κρεμαστινός, επισημαίνει ότι χωρίς ουσιαστικές και αξιόπιστες επενδύσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει, χαρακτήρισε τυχοδιωτική την πολιτική των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα που άλλα είπαν κι άλλα εφάρμοσαν τελικά, ενώ προέβλεψε ότι οι εκλογές αναμένεται να γίνουν από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2018.

Σε ό,τι αφορά την Δημοκρατική Συμπαράταξη τέλος, ο κ. Κρεμαστινός σημείωσε ότι στόχος είναι να μπορέσει η παράταξη τα συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό στις επικείμενες εκλογές, ενώ κάλεσε τους Δωδεκανήσιους να δώσουν δυναμικό παρόν στην επικείμενη επίσκεψη στη Ρόδο και τη Σύμη της αρχηγού του κόμματος κας Φώφης Γεννηματά.

Κύριε αντιπρόεδρε, κύριε καθηγητά,
Πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι αυτή η χρονική συγκυρία και για τη χώρα μας αλλά και πολύ περισσότερο για τους νησιώτες μας, οι οποίοι δίνουν καθημερινή  μάχη για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι και να μην εγκαταλείψουν τον τόπο και τα νησιά μας;

Για τη χώρα, πρόκειται για μια μεγάλη υπαρξιακή στιγμή. Εάν δεν αποκτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την Κυβέρνηση είναι αδύνατον να επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό στις τράπεζες.

Κατά συνέπεια, είναι αδύνατον να αρθούν τα capital controls. Με capital controls δεν μπορεί να υπάρξουν επενδυτές και επενδύσεις. Έτσι, το ένα μνημόνιο θα διαδέχεται το άλλο, η αξία όλων των ακινήτων συνεχώς θα πέφτει, και κάποια στιγμή, που θα είμαστε φτωχοί και εξαθλιωμένοι, θα πουληθούν τα πάντα.

Όχι σε τυπικούς επενδυτές αλλά σε εκμεταλλευτές επενδυτές όπως ακριβώς συμβαίνει στις τριτοκοσμικές χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Αυτή, δυστυχώς, είναι η μοίρα μας όσο καιρό η σημερινή Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και δεν βοηθά να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση ουσιαστικά εθνικής σωτηρίας είτε χωρίς εκλογές είτε ύστερα από εκλογές η οποία θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και το εξωτερικό και έτσι θα κινηθεί ξανά η οικονομία.

Όσον αφορά, τώρα, τα νησιά μας θα σας πω ότι εάν δεν εξασφαλιστεί ειδικό οικονομικό καθεστώς ούτως ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά κυρίως από πλευράς τουρισμού με τα παράλια της Τουρκίας, μόλις ομαλοποιηθεί η πολιτική ζωή της Τουρκίας αλλά και γενικότερα της Μ. Ανατολής συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Τυνησίας τότε θα έχουμε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα γιατί δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί.

Έτσι, ακόμα και ο Τουρισμός που σήμερα λόγω της πολιτικής κατάστασης που προανέφερα ευνοείται, αύριο θα συρρικνωθεί με τραγικά αποτελέσματα για την οικονομική κατάσταση των νησιών μας.
Η ανεύρεση λοιπόν ισοδυνάμων από την οποιαδήποτε κυβέρνηση με στόχο ο ΦΠΑ των νησιών να διατηρηθεί όπως ήταν πρέπει να αποτελέσει στόχο και αυτοσκοπό όλων μας.

Ποια είναι η άποψή σας για την εφαρμογή των μνημονίων εδώ και τόσα χρόνια; Αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα ή τελικά μια λανθασμένη επιλογή την οποία οι πολίτες πληρώνουν ολοένα και πιο ακριβά, χωρίς οι θυσίες τους να έχουν αντίκρισμα;
Εφόσον όλα τα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τόξου» και, φυσικά, ο ελληνικός λαός επέλεξαν το δρόμο της παραμονής στην Ευρώπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, ο δρόμος ήταν για την Ελλάδα μονόδρομος.

Θα έπρεπε δηλαδή να εφαρμόσει ένα μνημόνιο όπως εφάρμοσε ακόμα και η Κύπρος και φυσικά η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και να βγούμε με ένα μνημόνιο από αυτή τη μεγάλη κρίση. Έτσι, σήμερα θα ήμασταν απλούστατα όπως είναι η Κύπρος.

Με το να ακολουθήσει όμως η χώρα τυχοδιωκτική πολιτική τόσον από πλευράς κ. Σαμαρά με τα Ζάππεια και τις υποσχέσεις του και πολύ περισσότερο του κ. Τσίπρα ο οποίος υποσχόταν τα πάντα στους πάντες, δηλαδή κατάργηση μνημονιακών νόμων, αύξηση μισθών και συντάξεων και όλων των παροχών δηλαδή ό,τι ήθελε να ακούσει και να ονειρευτεί ο κάθε άνθρωπος φτάσαμε στο τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο και ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο μετά το 2019.

Η Ιστορία είναι, δυστυχώς, υποχρεωμένη να καταγράψει με μελανά γράμματα αυτά τα γεγονότα, διότι με την ανευθυνότητά τους και για προσωπική τους φιλοδοξία και μόνο αυτοί οι άνθρωποι μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε.

Αν σήμερα δίνονταν η ευκαιρία στον Δημήτρη Κρεμαστινό να επιλέξει και να ιεραρχήσει ένα και μοναδικό έργο, άκρως απαραίτητο για τους κατοίκους των νησιών μας, ποιο θα ήταν αυτό;
Προτάσσοντας την Υγεία ως το βασικότερο αγαθό της ζωής του ανθρώπου, και με βάση ότι οι δύο κυριότεροι εχθροί που σκοτώνουν σήμερα τον άνθρωπο είναι οι καρδιοπάθειες και οι καρκίνοι θα πρέπει να οχυρωθούν τα νησιά μας για να τους αντιμετωπίσουν.

Η δημιουργία λοιπόν το ταχύτερο δυνατόν του Ακτινοθεραπευτικού και όχι απλά του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου είναι ζωτικής σημασίας που μαζί με το Καρδιολογικό-Αιμοδυναμικό τμήμα θα σώσουν χιλιάδες ζωές.

Οι εκλογές, αποτελούν λύση για τη χώρα μας; Και πότε εκτιμάται ότι θα έχουμε εκ νέου;
Οι εκλογές ασφαλώς είναι μια λύση, αφού η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι μόνη της δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από αυτό το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα.

Όπως δείχνουν τα γεγονότα, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει με το τέλος του τρίτου μνημονίου δηλαδή μετά το καλοκαίρι του 2018, Σεπτέμβριο με Οκτώβριο μήνα να πει στον ελληνικό λαό ότι «επιτέλους» κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια αποκρύπτοντάς του ότι μετά από λίγους μήνες, τον Ιανουάριο, μια άλλη κυβέρνηση που φυσικά δεν θα είναι δική του θα εφαρμόσει το τέταρτο μνημόνιο που αυτός υπέγραψε!

Δηλαδή το μνημόνιο που θα βασίζεται στην περικοπή των μισθών και των συντάξεων που τώρα υπογράφει.
Έτσι, μετά από έξι μήνες, περί τον Μάιο-Ιούνιο του 2019 που θα κληθεί ο λαός για Ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές να εκφραστεί αρνητικά για την τότε κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να ζητήσει νέες εκλογές που ως γνωστόν θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής με στόχο, φυσικά, να επανέλθει στην εξουσία.

Αυτό είναι το σενάριο στο οποίο ο κ. Τσίπρας στοχεύει αλλά φυσικά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ξενοδόχος φυσικά είναι ο ελληνικός λαός ο οποίος αντιλαμβάνεται και δε θα ανεχτεί αυτά τα τερτίπια. Άρα λοιπόν εκλογές εκτιμώ ότι θα έχουμε τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του 2018.

Βέβαια όλα αυτά θα συμβούν με την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας θα διατηρεί την πλειοψηφία των 153 βουλευτών στην Βουλή. Διαφορετικά, είναι ευνόητο ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη; Θα μπορέσει να ανακτήσει τις δυνάμεις της; Γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν θεαματική άνοδο των ποσοστών.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τη σωστή αντιπολίτευση την οποία πρέπει να κάνει και η οποία θα εκτιμηθεί από τον ελληνικό λαό προσδοκά ένα διψήφιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές, από αυτούς πους οπαδούς της που επλανήθηκαν πιστεύοντας τα λόγια τα μεγάλα και τα ανυπόστατα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βλέπω ότι άρχισε τις περιοδείες της ανά τη χώρα. Πώς προγραμματίζει την περιοδεία της στα Δωδεκάνησα;
Η κυρία Φώφη Γεννηματά έχει καταγωγή από τη Δωδεκάνησο και θα βρίσκεται μαζί μας στις γιορτές του Πάσχα. Τη Λαμπρή Δευτέρα θα επισκεφτεί τη Σύμη όπου έχει το πατρικό της σπίτι και την Λαμπρή Τρίτη στις 7:30 μμ στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου θα απευθυνθεί με ομιλία της στο Δωδεκανησιακό λαό.
Η Δωδεκάνησος εμπράκτως πρέπει να αποδείξει την υποστήριξή της προς μια κυρία που προέρχεται από τα σπλάχνα της και βρίσκεται σήμερα επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τι είναι πιο δύσκολο άραγε; Να είναι κανείς υπουργός και να διοικεί ένα νευραλγικό και περίπλοκο υπουργείο όπως είναι το Υπουργείο Υγείας, ή να προεδρεύει στο κοινοβούλιο αυτή τη χρονική περίοδο με τόσα μέτωπα ανοιχτά και τόση ένταση διάχυτη από πολλές πτέρυγες συναδέλφων σας;
Με ρωτάτε αν προτιμάει κάποιος τη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη! Άλλο είναι η μία άλλο είναι η άλλη. Είναι δυο δύσκολα πόστα που χρειάζονται δυνατά νεύρα.

Όμως πρέπει να πω ότι όταν οι τοπικοί παράγοντες επισκέπτονται τους διάφορους υπουργούς όπως τους επισκέπτονται τουλάχιστον 300 άλλοι παράγοντες από όλη την Ελλάδα και όλοι εισπράττουν από τον Υπουργό το «θα κάνω ό,τι μπορώ για να εκπληρώσω το αίτημά σας», και φυσικά τα περισσότερα αιτήματα μένουν ανεκπλήρωτα, καλό είναι να γνωρίζουν ότι οι υπουργοί καθημερινά βρίσκονται στη Βουλή και η Αντιπροεδρία έχει καθημερινή άμεση επαφή μαζί τους.

Οπότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θέλουν τα αιτήματά τους να μην μένουν ανεκπλήρωτα θα πρέπει και να τα γνωστοποιούν στην Αντιπροεδρία αλλά και να έχουν οι ίδιοι φυσική παρουσία στη Βουλή.