Φόβοι για ουρές στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Φόβους ότι θα δημιουργηθούν ουρές στα αεροδρόμια το καλοκαίρι, λόγω της εφαρμογής πιο αυστηρών κανόνων ελέγχου, εκφράζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς η κίνηση πολλαπλασιάζεται και οι διαδικασίες που θα εφαρμόζονται θα είναι χρονοβόρες.

Σημειώνεται ότι το θέμα ήρθε στο φως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν από άτομα με διαβατήρια της ΕΕ που δε διασταυρώνονται με τη βάση δεδομένων ασφάλειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και τώρα πλέον θα ελέγχονται.

Μάλιστα ήδη το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ανακοίνωσή του προειδοποιεί για την έγκαιρη προσέλευση στην Έξοδο Αναχώρησης της πτήσης, καθώς ο έλεγχος μπορεί να υπερβαίνει σε διάρκεια τα 30 λεπτά, ενώ συστήνεται η χρήση διαβατηρίου αντί ταυτότητας.

Τα μέτρα ισχύουν για όλα τα αεροδρόμια των Ευρωπαικών χωρών στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 458/2017 σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς / από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν.

Οι παραπάνω έλεγχοι επιβάλλονται ενισχυτικά των όσων διενεργούνται μέχρι σήμερα, στα σημεία συνοριακών ελέγχων των Ευρωπαϊκών χωρών και περιλαμβάνουν το σύνολο των επιβατών που εισέρχονται ή εξέρχονται από/προς χώρες εκτός της συνθήκης Σένγκεν.

Σημειώνεται ότι στα αεροδρόμια τουριστικών περιοχών, όπως της Ρόδου, που το καλοκαίρι η κίνηση των επιβατών αυξάνεται κατακόρυφα, παρατηρούνται πάντα ουρές και για το λόγο αυτό μία περαιτέρω καθυστέρηση,  που θα είναι της τάξης τουλάχιστον των 30 λεπτών, θα δημιουργήσει ακόμα πιο δυσάρεστες καταστάσεις.

Για την ομαλή διεξαγωγή των ελέγχων που απαιτούνται, είναι απαραίτητο πρόσθετο προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και φυσικά χώροι για την εγκατάστασή της ώστε να εξυπηρετούνται οι επιβάτες χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.