Πεντακόσιες οικογένειες συνέδραμε η Περιφέρεια

Αυξημένοι κατά 100 ήταν φέτος οι συμπατριώτες μας που έτυχαν βοήθειας από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, κατά την περίοδο του Πάσχα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που ενισχύθηκαν στη Ρόδο να ανέλθουν σε περίπου 500.

Όπως δήλωσε χτες η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος εθελοντισμού και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Χαρούλα Γιασιράνη, πρόκειται για άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο και να προμηθεύονται από εκεί τρόφιμα κάθε μήνα.

 «Τις μέρες του Πάσχα ενισχύσαμε συμπολίτες μας που είτε βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, είτε απειλούνται από τη φτώχεια είτε ακόμα βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου.

Όπως έχουμε θεσμοθετήσει Χριστούγεννα και Πάσχα για όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να πάνε στο κοινωνικό παντοπωλείο και να ενταχθούν σε αυτό ώστε να έχουν κάθε μήνα τα τρόφιμά τους, φροντίσαμε να τους μοιράσουμε τρόφιμα. Δώσαμε συγκεκριμένα τρόφιμα σε περίπου 500 οικογένειες, ενώ περίπου 100 από αυτές πήγαν στο εργατικό κέντρο» δήλωσε η κα Γιασιράνη.

Προγραμματίζουμε μέσα στον επόμενο μήνα μία ενδιαφέρουσα εημερίδα με προσκεκλημένο τον κ. Σφακιανάκη που εξουσιοδοτήθηκε από την ελληνική αστυνομία και ήταν ο ιδρυτής του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο οποίος θα κάνει μία ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου σε ενήλικες και σε παιδιά.

Παράλληλα με την ιδιότητά της ως εντεταλμένη παιδείας και δια βίου μάθησης αναφέρθηκε σε δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Μία από αυτές θα πραγματοποιηθεί όπως έκανε γνωστό την επόμενη εβδομάδα μετά από αίτημα του δημάρχου Σύμης κ. Παπακαλοδούκα, και συγκεκριμένα θα γίνει ένας επαγγελματικός προσδιορισμός στα παιδιά του λυκείου Σύμης, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων ώστε να έχουν μία περεταίρω ενημέρωση και γνώση για να βοηθηθούν στα μηχανογραφικά τους δελτία.

Επίσης θα γίνει σε συνδιοργάνωση με το πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Μαΐου το θεσμοθετημένο συνέδριο mare nostrum με τρεις στρογγυλές τράπεζες και με τρεις αντίστοιχες θεματικές ενότητες.

Η κα Γιασιράνη είχε όμως συνάντηση και με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Βασίλη Καραγιάννη με αφορμή την επίσκεψή του στη Ρόδο με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη διοργάνωση της πρώτης μαθητειάδας αθλητισμού και πολιτισμού που θα γίνει στις 22 και 23 Μαΐου στη Ρόδο.

Όπως τόνισε γίνονται προσπάθειες ώστε να έρθουν παιδιά από όλα τα νησιά της περιφέρειας και να συμμετέχουν με την περιφέρεια να συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού στη διοργάνωσή της.

Τα έργα του interreg
Σημειώνεται ότι στο τέλος Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο η τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης των προγραμμάτων interreg Ελλάδα-Κύπρος στη οποία συμμετείχε και η κα Γιασιράνη.

Όπως δήλωσε σε αυτήν εγκρίθηκαν οι προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν σε πρώτη φάση καθώς σε αυτή την προγραμματική περίοδο 2014-2020 για πρώτη φορά υπάρχει το δικαίωμα της ένστασης από τους δυνητικούς δικαιούχους και για το λόγο αυτό θα περιμένουμε μέχρι την επόμενη επιτροπή όπου ο κατάλογος των έργων που θα χρηματοδοτηθούν θα κλείσει οριστικά.

Μάλιστα έκανε γνωστό ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου έχει μία πλειάδα έργων που θα χρηματοδοτηθούν, όμως η ίδια ως θεσμός έχει πάρει δύο έργα για τα οποία οι πόροι αγγίζουν τα 500 χιλιάδες ευρώ. Σημειώνεται ότι υπήρχε τεράστιος ανταγωνισμός με δεδομένο ότι αξιολογήθηκαν 225 προτάσεις και εγκρίθηκαν μόλις 24 και σύμφωνα με την ίδια ήταν άθλος το ποιος θα εντάξει έργα μέσα σε τέτοιο ανταγωνισμό.

Το ένα έργο έχει να κάνει με θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και το άλλο αφορά τη ψηφιοποίηση αρχείων στη δημοτική βιβλιοθήκη Ρόδου για τη χρονική περίοδο από το 1974 μέχρι περίπου το 2000, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της είναι ήδη ψηφιοποιημένο και κωδικοποιημένο.