Η Κομισιόν ανοίγει το θέμα των Δωδεκανησιακών περιουσιών στην Τουρκία

Η Κομισιόν ανοίγει το θέμα των  Δωδεκανησιακών περιουσιών στην Τουρκία

Η Κομισιόν ανοίγει το θέμα των Δωδεκανησιακών περιουσιών στην Τουρκία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 529 ΦΟΡΕΣ

Το θέμα των περίφημων Δωδεκανησιακών περιουσιών ανοίγει τελικά η ίδια η Κομισιόν μετά από Ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Ως γνωστόν ο Νότης Μαριάς στις 9 Φεβρουαρίου 2017, υπέβαλε Γραπτή Ερώτηση στην Κομισιόν με την οποία ζητούσε την παρέμβαση της ΕΕ στο χρονίζον ζήτημα των Δωδεκανησιακών περιουσιών.

Όπως τονίζεται μάλιστα στην Γραπτή Ερώτηση “πρόκειται για τα νησιά Αρκόνησος ή Ακρόνησος απέναντι από την Αλικαρνασσό, τα Τσατάλια απέναντι από το Karatoprak και τους Άγιους Απόστολους απέναντι από το Gümuslük, που ανήκουν σε Έλληνες βάσει επίσημων Οθωμανικών τίτλων καταχωρημένων στο κτηματολόγιο περιοχής Αλικαρνασσού, πλην όμως βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία.

Τα νησιά αυτά, μαζί με πολλές χιλιάδες στρέμματα γης στα παράλια της Μικράς Ασίας που ανήκουν σε 140 οικογένειες Δωδεκανησίων, σύμφωνα με το πρακτικό του Συλλόγου Δωδεκανησίων Γαιοκτημόνων εν Μικρά Ασία της 8/6/1952, και είναι καταχωρημένα στο Τουρκικό κτηματολόγιο στο όνομα των παραπάνω δικαιούχων Ελλήνων με τη σημείωση ότι ανήκουν σε περιουσίες μη ανταλλάξιμες.

Η Ελλάδα έθεσε στην Τουρκία το θέμα των «Δωδεκανησιακών ιδιοκτησιών» επανειλημμένα, αρχής γενομένης από το 1952”.

Στην Ερώτησή του ο Νότης Μαριάς αφού ενέφερε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στα Ίμια, στη νήσο Παναγιά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, ενώ επί δεκαετίες συνεχίζει να παραβιάζει το δικαίωμα ιδιοκτησίας των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τις αποκαλούμενες «Δωδεκανησιακές περιουσίες», καλούσε την Κομισιόν να αναλάβει δράση στο πλαίσιο του προ-ενταξιακού διαλόγου με την Τουρκία προκειμένου οι Έλληνες ιδιοκτήτες των παραπάνω «Δωδεκανησιακών περιουσιών» να έχουν ακώλυτη χρήση και αξιοποίηση της περιουσίας τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην απάντηση εκ μέρους της Κομισιόν ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Hahn επισημαίνει ότι “η Επιτροπή παρακολουθεί τα προβλήματα που άπτονται των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας πολιτών κρατών μελών της ΕΕ στην Τουρκία. Η ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας είναι θεμελιώδους σημασίας για το κράτος δικαίου στη Τουρκία. Μάλιστα στην έκθεση προόδου του 2016 , η Επιτροπή επεσήμανε τα προβλήματα που αναφέρθηκαν για τους Έλληνες υπηκόους όσον αφορά την κληρονομία και την καταχώριση ιδιοκτησίας, ιδίως μετά την τροποποίηση του νόμου περί κτηματολογίου το 2012”.

Καταλήγοντας ο κ. Hahn αναφέρει με νόημα: “Όσον αφορά την ιδιαίτερη περίπτωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των Ελλήνων Δωδεκανησίων πολιτών, αναμένεται από την Τουρκία να διασφαλίσει ότι τηρούνται πλήρως, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ή ότι αποζημιώνονται δεόντως όσοι έχουν νόμιμη αξίωση αποζημίωση”.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη ιδίως σε μια φάση που η Τουρκία εμφανίζει παράνομες διεκδικήσεις για διάφορα Ελληνικά νησιά όπως τα Ίμια και το Αγαθονήσι. Στην ουσία πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ρελάνς απέναντι στον Σουλτάνο που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει δεόντως την παραπάνω θέση της Κομισιόν. Επισημαίνεται επίσης ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος και για την νομική διεκδίκηση των Δωδεκανησιακών περιουσιών δικαιώνοντας έτσι τους ιδιοκτήτες τους, τους οποίους η Ελληνική Πολιτεία έχει ξεχάσει εδώ και δεκαετίες.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΜΑΡΙΑ
Η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στα Ίμια, στη νήσο Παναγιά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, ενώ επί δεκαετίες συνεχίζει να παραβιάζει το δικαίωμα ιδιοκτησίας των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τις αποκαλούμενες «Δωδεκανησιακές περιουσίες».

Πρόκειται για τα νησιά Αρκόνησος ή Ακρόνησος απέναντι από την Αλικαρνασσό, τα Τσατάλια απέναντι από το Karatoprak και τους Άγιους Απόστολους απέναντι από το Gümuslük, που ανήκουν σε Έλληνες βάσει επίσημων Οθωμανικών τίτλων καταχωρημένων στο κτηματολόγιο περιοχής Αλικαρνασσού, πλην όμως βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία.

Τα νησιά αυτά, μαζί με πολλές χιλιάδες στρέμματα γης στα παράλια της Μικράς Ασίας που ανήκουν σε 140 οικογένειες Δωδεκανησίων, σύμφωνα με το πρακτικό του Συλλόγου Δωδεκανησίων Γαιοκτημόνων εν Μικρά Ασία της 8/6/1952, και είναι καταχωρημένα στο Τουρκικό κτηματολόγιο στο όνομα των παραπάνω δικαιούχων Ελλήνων με τη σημείωση ότι ανήκουν σε περιουσίες μη ανταλλάξιμες.
Η Ελλάδα έθεσε στην Τουρκία το θέμα των «Δωδεκανησιακών ιδιοκτησιών» επανειλημμένα, αρχής γενομένης από το 1952.

Ερωτάται η Επιτροπή ποιες δράσεις προτίθεται να αναλάβει στο πλαίσιο του προ-ενταξιακού διαλόγου με την Τουρκία προκειμένου οι Έλληνες ιδιοκτήτες των παραπάνω «Δωδεκανησιακών περιουσιών» να έχουν ακώλυτη χρήση και αξιοποίηση της περιουσίας τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

Απάντηση του κ. Hahn
Η Επιτροπή παρακολουθεί τα προβλήματα που άπτονται των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας πολιτών κρατών μελών της ΕΕ στην Τουρκία. Η ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας είναι θεμελιώδους σημασίας για το κράτος δικαίου στη Τουρκία.

Στην έκθεση προόδου του 2016 , η Επιτροπή επεσήμανε τα προβλήματα που αναφέρθηκαν για τους Έλληνες υπηκόους όσον αφορά την κληρονομία και την καταχώριση ιδιοκτησίας, ιδίως μετά την τροποποίηση του νόμου περί κτηματολογίου το 2012. Όσον αφορά την ιδιαίτερη περίπτωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των Ελλήνων Δωδεκανησίων πολιτών, αναμένεται από την Τουρκία να διασφαλίσει ότι τηρούνται πλήρως, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ή ότι αποζημιώνονται δεόντως όσοι έχουν νόμιμη αξίωση αποζημίωσης.

Διαβάστε ακόμη

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα