Διεθνής εκπαιδευτική συνάντηση στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου

Διεθνής εκπαιδευτική συνάντηση στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου

Διεθνής εκπαιδευτική συνάντηση στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1074 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Learning about our countries ­­–We are united in Europe” (Μαθαίνοντας για τις χώρες μας –Είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη)

Στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου από τις 24 έως τις 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η 4η διεθνής συνάντηση μαθητών και καθηγητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Learning about our countries –We are united in Europe” (Μαθαίνοντας για τις χώρες μας –Είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη) με θέμα τη διατροφή και τις «κουζίνες» των χωρών μας.

Στη συνάντηση μετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία: α) Νικολάι Κατράνοβ (SY NIKOLAY KATRANOV) της πόλης Σβιστόβ της Βουλγαρίας, β) σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης Πομπιντίσκα της Πολωνίας (Zespół Szkół Szkoła Podstawowa i Gimnazjum w Pobiedziskach) και γ) το σχολείο βασικής εκπαίδευσης Μ. Βαλάνσιους (Kulupenai M. Valancius Basic School) της πόλης Κουλουπενάι της Λιθουανίας. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στη θέση της αρχικά προγραμματισμένης συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, η οποία ματαιώθηκε λόγω της μη συμμετοχής σ’ αυτήν μαθητών και των καθηγητών από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες .

Το σχέδιο είναι διαθεματικό και σχετίζεται με τα διδακτικά αντικείμενα της Ιστορίας, των Φυσικών Επιστημών και της Γεωγραφίας, της Φυσικής Αγωγής (αθλήματα, χοροί) και της Οικιακής Οικονομίας (διατροφή, παραδοσιακές ενδυμασίες, χοροί). Στηρίζεται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και υλοποιείται με μη παραδοσιακές μορφές διδασκαλίας. Η γλώσσα εργασίας είναι η αγγλική.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Ρόδο οι μαθητές μυήθηκαν σε θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή και τα εδέσματα των χωρών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα. Μετείχαν σε κουίζ σχετικά με θέματα που αφορούν: α) την ιστορία (τις ιστορίες) των παραδοσιακών μας πιάτων β) τις υγιεινές και μη διατροφικές συνήθειες κάθε χώρας γ) την επίδραση του γεωγραφικού παράγοντα στα εδέσματα των χωρών μας και δ) τους τρόπους παρουσίασης των εδεσμάτων στο τραπέζι κάθε χώρας.

Το κουίζ δημιουργήθηκε από το σχολείο υποδοχής με βάση υλικό, το οποίο με τη μορφή αρχείων ψηφιακών παρουσιάσεων είχαν «ανεβάσει» όλες οι ομάδες στο χώρο του έργου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του eTwinning. Ακόμα, οι μαθητές δημιούργησαν βίντεο με παραδοσιακές συνταγές κάθε χώρας και με δρώμενα παρουσίασαν στη σκηνή τις διατροφικές τους συνήθειες.

Επιπλέον, έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες που αφορούσαν τις γαστρονομικές συνήθειες του Πάσχα στις χώρες μας. Παρουσίασαν τα πασχαλινά πιάτα και μετείχαν σε παιχνίδι με πασχαλινά αυγά που οργάνωσε η ομάδα της Λιθουανίας. Ακόμα, μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την προετοιμασία μιας παραδοσιακής ελληνικής συνταγής, της ταχινόπιτας σε ζαχαροπλαστείο της περιοχής του σχολείου. Επίσης, επισκέφθηκαν ένα κατάστημα Γυναικείου Αγροτοτουριστικού Συνεταιρισμού με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Μια πολύ σημαντική στιγμή της συνάντησής μας ήταν η συζήτηση με διαιτολόγο- διατροφολόγο για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

Τη συζήτηση πλαισίωσε παιχνίδι σχηματισμού τη «πυραμίδας» της μεσογειακής διατροφής από τους μαθητές. Ακόμα, η διατροφολόγος παρουσίασε ομοιότητες και διαφορές των «πιάτων» κάθε χώρας. Αυτή η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με τη δοκιμή διαφόρων παραδοσιακών τροφίμων από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα ελληνικά «πιάτα» προσφέρθηκαν από τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Επίσης, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το Μουσείο Μελισσών της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα οφέλη του μελιού στην καθημερινή μας διατροφή.

Στο πλαίσιο της γνωριμίας με τον τόπο μας μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την Ακρόπολη της Ρόδου, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική πόλη Ρόδου, την Λίνδο και την Ακρόπολη της Λίνδου, τον αρχαιολογικό χώρο της Φιλερήμου, το κάστρο Κάστελλος της Κρητηνίας, το παραδοσιακό χωριό Κρητηνία και τα αξιοθέατα της περιοχής Προφήτη Ηλία Σαλάκου. Στους χώρους ξεναγήθηκαν από τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Ρόδου που μετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Ρόδου και οι εκπαιδευτικοί που μετέχουν στο πρόγραμμα ευχαριστούν τον Δήμαρχο και τον Δήμο Ρόδου για την υποστήριξη των δράσεων του σχολείου μας. Συγκεκριμένα, ευχαριστούν την Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ για την μεταφορά των φιλοξενούμενων εκπαιδευτικών και μαθητών και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων για την προσφορά αφισών με το έργο του Σπ. Βασιλείου, Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας που δωρήθηκαν στους φιλοξενούμενούς μας.

Ακόμα, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται: α) στο ζαχαροπλαστείο Pane di Capo για την φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών στους χώρους του εργαστηρίου και την επίδειξη παρασκευής παραδοσιακού γλυκού, β) στον μάγειρα και τους υπευθύνους του εστιατορίου – ταβέρνα «Πολλωνιάτισσα» που φιλοξένησε τους μαθητές στις κουζίνες του συμβάλλοντας στη δημιουργία βίντεο με παραδοσιακές συνταγές και γ) στον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό " Οι Απολλωνιάτισσες" που ξενάγησε τους μετέχοντες στο πρόγραμμα στο εκθετήριο προϊόντων του και δ) στην Μελισσοκομική Δωδεκανήσου Α.Ε.. Επίσης, θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην διαιτολόγο- διατροφολόγο κα Σουζάνα Ιωακειμίδου που πρόσφερε τις γνώσεις και την εμπειρία της στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος.

Οι τελευταίες ευχαριστίες αλλά όχι οι ελλάσσονες απευθύνονται στους μαθητές που μετείχαν στο πρόγραμμα και στους γονείς τους που πρόσφεραν εδέσματα στους φιλοξενούμενους και στήριξαν με ενθουσιασμό και αυτήν τη δράση του σχολείου μας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών στη Λιθουανία τον Οκτώβριο του 2017 με θέμα «Ήθη, έθιμα, παραδοσιακή ενδυμασία, χοροί και τραγούδια των χωρών μας».

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου