Στο δίκτυο οικολογικών σχολείων το 2ο δημοτικό της Ρόδου

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου εντάχθηκε  από το 2015 στο διεθνές δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων.

Τα "Οικολογικά Σχολεία" - "Eco-Schools" είναι ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο οποίο συμμετέχουν Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια από όλη την Ελλάδα, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών/τριών, αυριανών πολιτών, με τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τη διαμόρφωση θετικής στάσης για την αντιμετώπισή τους.

Στόχος του προγράμματος είναι η συνεργασία του σχολείου με την τοπική κοινωνία και η ανάπτυξη κοινών δράσεων, ώστε να εναρμονίζονται οι στόχοι τους σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Φέτος το σχολείο μας επιλέχθηκε να συμμετάσχει στη Διεθνή Εκστρατεία Litter Less 2016-2017 η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Π.Ε. «Οικολογικά Σχολεία».

Για το σκοπό αυτό οι μαθητές μας σχεδίασαν και υλοποίησαν μια σειρά από δράσεις ώστε να ενθαρρύνουν όλο το σχολείο να κινητοποιηθεί και να αναλάβει δράση για το περιβάλλον.

Όλες οι δράσεις σχεδιάστηκαν με γνώμονα τη δημιουργία ενός πλαισίου επικοινωνίας που θα ενθαρρύνει την συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικότερης περιβαλλοντικής δράσης.

Επίσης δραστηριοποιήθηκαν και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται συμμετέχοντας στον διαγωνισμό της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, την πρώτη φορά μάλιστα βραβεύτηκαν με το δεύτερο έπαθλο που είχε ως δώρο μια action camera σε κάθε μαθητή του συγκεκριμένου τμήματος (ΣΤ΄1) και συνεχίζουν την ανακύκλωση με ενθουσιασμό και ζήλο.

Συγχρόνως υλοποιούν Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης με τίτλο «Σώσε τον Πλανήτη από τα σκουπίδια» το οποίο έχει σχεδιαστεί από τη μη - κυβερνητική οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη. 

Σκοπός μας είναι μέσα από όλες αυτές τις δράσεις να προκύψει ένα σχολείο προσανατολισμένο στην αειφόρο ανάπτυξη στο οποίο οι μαθητές, μέσα από βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας, να αποκτήσουν ερευνητική στάση, να ευαισθητοποιηθούν στα περιβαλλοντικά προβλήματα και  να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση.

Ελένη Μπύρου
Δασκάλα ΣΤ΄1 Τάξης