Έντονες διαμαρτυρίες και στη Ρόδο για το 4ο μνημόνιο

Για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχουν σε όλους τους εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους τα νέα μέτρα που θα ψηφιστούν σήμερα στη Βουλή, διαμαρτυρήθηκαν χθες οι εκπρόσωποι όλου του εργατικού κόσμου της περιοχής μας, κατά την απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε και στη Ρόδο, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, και η οποία είχε ως αποκορύφωμα όταν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών μετέβησαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και αντί τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, τους υποδέχθηκε…η αστυνομία!

Καταρχήν, και φέτος πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές κινητοποιήσεις (και) στη Ρόδο, μία του Εργατικού Κέντρου με τη συμμετοχή συνδικαλιστών απ’ όλους τους επαγγελματικούς χώρους και μία του ΠΑΜΕ όπου επίσης εκπροσωπήθηκαν σύλλογοι και σωματεία. Αναλυτικά:

Το Εργατικό Κέντρο
Στις 10:30 χθες το πρωί ήταν το ραντεβού στο ΕΚΡ και το «παρόν» έδωσαν εργαζόμενοι από τη συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων – μελών της δύναμης του Ε.Κ.Ρ. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της Ρόδου, των ελευθερών επαγγελματιών και των εμπόρων – βιοτεχνών, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, των Σωματείων των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Ένστολων.

Κεντρικός ομιλητής  στην απεργιακή συγκέντρωση ήταν ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ. Σάββας Χατζησάββας, ο οποίος ανέλυσε τα αιτήματα και τους στόχους της απεργίας και κάλεσε τους εργαζόμενους της Ρόδου να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να αντιμετωπίσουν αυτά που έρχονται το επόμενο διάστημα.
Χαιρετισμούς στους απεργούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Γλυνός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης, ο

Πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Δημοσίας Χρήσεως (Ο Κολοσσός) κ. Κώστας Στυλιανού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του Αερολιμένα Ρόδου κ. Φώτης Λουλουδάκης, ο εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας κ. Στάθης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ κ. Γιάννης Ηρακλείδης και το μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ κ.  Χαράλαμπός Κόκκινος. Τη συγκέντρωση έκλεισε ο Γεν. Γραμματέας του ΕΚΡ και Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου, κ. Νίκος Τριπολίτης.

Ακολούθως, οι συγκεντρωθέντες, με τη συμμετοχή και των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποίησαν πορεία με κατάληξη τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται σε πάροδο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.

Σκοπός των εκπροσώπων των φορέων ήταν να πουν προφορικά αλλά και να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, ζητώντας από τους Βουλευτές Δωδεκανήσου να αφουγκραστούν την κοινωνία και να μην ψηφίσουν το 4ο Μνημόνιο.

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, οι απεργοί συνάντησαν…την αστυνομία καθώς αστυνομική δύναμη βρισκόταν στην είσοδο της πολυκατοικίας η οποία, μάλιστα, έκλεισε την πόρτα, εμποδίζοντάς τους την είσοδο ενώ αστυνομικός μετέφερε το αίτημά τους να συναντήσουν έναν εκπρόσωπο του κόμματος, είτε στα γραφεία είτε στην είσοδο.
Μετά από λίγα λεπτά, ο αστυνομικός τους ενημέρωσε ότι τα γραφεία ήταν κλειστά και ότι θα μπορούσε να το διαπιστώσει και κάποιος εκπρόσωπός τους.

Αυτό, όμως, προκάλεσε την αγανάκτηση των συνδικαλιστών αφού, όπως κατήγγειλαν, πριν από λίγα λεπτά είχαν εξέλθει από το κτίριο δύο μέλη της συντονιστικής! Έτσι, ο κ. Χατζησάββας, ο κ. Μαντάς, ο κ. Γλυνός και εκπρόσωπος των φοιτητών, μιλώντας στους συγκεντρωθέντες, κατήγγειλαν τη συμπεριφορά των τοπικών στελεχών όπως και τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές, κ.κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, Δημήτρη Γάκη και Ηλία Καματερό ενώ ο Πρόεδρος του ΕΚΡ θύμισε ότι από το 2010 τα ίδια στελέχη ήταν μαζί τους με πανό, με σημαίες για να ανατρέψουν τα μνημόνια.  

Σε ανακοίνωσή  του το ΕΚΡ αναφέρει: «Καταγγέλλουμε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αρνήθηκαν να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία των απεργών και αντί αυτού βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία μας εμπόδισε να εισέλθουμε στα γραφεία τους.

Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τα κινήματα όσο του ήταν χρήσιμα για να ανέβει στη εξουσία και σήμερα χρησιμοποιώντας τις αστυνομικές δυνάμεις προσπαθεί με νύχια και με δόντιά να κρατηθεί στην εξουσία, μακριά από την κοινωνία και τις ανάγκες της».

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ανακοινώσεις εξέδωσαν και άλλοι φορείς, και συγκεκριμένα η  Σ.Ε. ΠΑΣΟΚ ΡΟΔΟΥ κάνει λόγο για «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική στάση του ΣΥΡΙΖΑ». Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Σ.Ε. ΠΑΣΟΚ ΡΟΔΟΥ καταγγέλλει τη σημερινή (σ.σ. χθες) προσβλητική, αντιδημοκρατική και φοβική αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου, η οποία, ειρηνικά και όπως συνηθίζεται, θέλησε να τους επιδώσει το ψήφισμα διαμαρτυρίας της σημερινής απεργίας και εμποδίστηκε από διμοιρία της Αστυνομίας!!!

Το κόμμα το οποίο εξαπάτησε τον λαό και υπέκλεψε την ψήφο του σαν «αντιμνημονιακό», φέρνει για ψήφιση το δεύτερο δικό του Μνημόνιο μέσα σε μια διετία, με τα πιο σκληρά και επώδυνα για τον λαό μέτρα, από όσα έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα!
Οι δήθεν Αριστεροί που κυβερνούν σήμερα, μέχρι να αναρριχηθούν με τα ψέματα τους στην εξουσία, παρίσταναν τους λαϊκούς αγωνιστές και ήταν μπροστάρηδες σε κάθε κινητοποίηση…

Σήμερα, που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύονται ότι είναι η πιο συμβιβασμένη στις απαιτήσεις των δανειστών και η πιο ανίκανη μεταπολεμική κυβέρνηση, κρύβονται πίσω από διμοιρίες των ΜΑΤ, για να αποφύγουν την οργή εκείνων που εξαπάτησαν!!! Ελπίζουμε να τους έχει μείνει ακόμα, έστω και ελάχιστη τσίπα και να κρύβονται από ντροπή για όσα έκαναν, αλλά και για το πώς κατάντησαν..!!!

 Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου


Σε ανακοίνωσή του αναφέρει το ΤΕΕ:
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βάζει τίτλους τέλους στον Έλληνα επαγγελατία.
• Ψηφίζει: Τα νέα μέτρα, που επιβαρύνουν κι άλλο τον Έλληνα φορολογούμενο και τον καθιστούν ανύμπορο να ανταπεξέλθει.
 • Ψηφίζει: Tην εξαθλίωσή μας.
• Ψηφίζει: Τον εξευτελισμό και τη φτωχοποίση μας.
• Ψηφίζει: Κατά της αξιοπρέπειας του Έλληνα.
Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, ας στείλουμε στην κυβέρνηση ένα ηχηρό μήνυμα από τη Δωδεκάνησο. Ένα μεγαλό ΟΧΙ στην αφαίμαξη της μεσαίας τάξης.
• Ένα μεγάλο ΟΧΙ στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση μας.
• Ένα μεγάλο ΟΧΙ στον αφανισμό μας.
• Ένα μεγάλο ΟΧΙ απέναντι σε αυτούς που γκρεμίζουν καθημερινά ότι εμείς, με πολύ κόπο χτίζουμε.
Πρέπει να αντισταθούμε για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας.

Το ΠΑΜΕ


Η μέρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την αλληλεγγύη που εξέφρασαν στελέχη Σωματείων της περιοχής έξω από το Miramare, όπου η συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζική. Στη συνέχεια οι απεργοί ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται έξω από πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 10.30 και περίπου στις 11 η πορεία ξεκίνησε για το κέντρο της πόλης. Οι απεργοί, αφού πορεύτηκαν στους δρόμους του κέντρου με παλμό και συνθήματα, κατέληξαν στην πλατεία Κύπρου όπου έγινε η κεντρική ομιλία. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε και η ανακοίνωση των τριών ναυτεργατικών Σωματείων, ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ που ενημέρωνε για την απόφαση για συνέχιση της απεργίας των ναυτεργατών και την Πέμπτη – Παρασκευή, στην οποία οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν την αλληλεγγύη τους. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με επικεφαλής τους συμβασιούχους του Δήμου Ρόδου κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο, όπου αντιπροσωπεία τους μαζί με στελέχη του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με το Δήμαρχο.

Η Γραμματεία καλεί Σωματεία και εργαζόμενους να οργανώσουν μορφές κινητοποιήσεων και την αυριανή μέρα που είναι η μέρα που ψηφίζονται τα μέτρα.

Ακυρώσεις-τροποποιήσεις πτήσεων
Λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των τηλεπικοινωνιακών υπαλλήλων της ΥΠΑ, χθες πραγματοποιήθηκε μία σειρά ακυρώσεων και τροποποιήσεων πτήσεων στα προγραμματισμένα δρομολόγια προς και από τη Ρόδο.

Το πλοία
Έως την Παρασκευή 19 Μαΐου θα μείνει χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες η χώρα λόγω των δύο 48ωρων απεργιών της ΠΝΟ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, τα πλοία όλων των τύπων θα παραμείνουν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας και δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο αυτές τις ημέρες.

Ο Δήμαρχος
Όπως δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ως Δήμος στηρίζουν το σύνολο των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων που γίνονται ως αντίδραση για την ψήγιση του πολυνομοσχεδίου που αγγίζει τους πάντες σε θέματα όχι μόνο οικονομικά αλλά έχει να κάνει με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας για ακόμα μία φορά.
Όπως είπε, και οι Δήμοι υφίστανται τις περικοπές αυτές οι οποίες θα μετακυληθούν  στους δημότες. Εκεί, λοιπόν, που τα τελευταία χρόνια είχαμε έναν περιορισμό των πόρων των Δήμων κατά 60%, αυτός θα αυξηθεί κατά 10% με αυτό το νομοσχέδιο.