Μέτρα ενόψει της τουριστικής περιόδου στη Ρόδο για την πάταξη φαινομένων επαιτείας, παραεμπορίου,  άγρας πελατών και παραβατικότητας

Την Δευτέρα 15/05/2017 στο γραφείο του Δημάρχου Ρόδου κ Φώτη Χατζηδιάκου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή προέδρων επαγγελματικών Συλλόγων και Φορέων.

Αντικείμενο της πρωτοβουλίας του Δημάρχου κ Χατζηδιάκου ήταν η δημιουργία κοινού μετώπου απέναντι στα  φαινόμενα ανομίας που κορυφώνονται κατά την τουριστική σεζόν.

Αναλυτικότερα, πέρα του κ Χατζηδιάκου στη σύσκεψη από πλευράς Δήμου παρέστη ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης κ Τέρη Χατζηωάννου και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ Μιλτιάδης Παγκάς. Από πλευράς επαγγελματικών φορέων του νησιού,   συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ Νικόλαος Μπόνης, ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης κ Τάσος Μελετίου και ο Πρόεδρος των Εστιατόρων κ Ιωάννης Κλούβας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, τέθηκε τόσο το πλαίσιο της κοινής δράσης που πρέπει να αναληφθεί όσο και η στόχευση και αποτελεσματικότητα που πρέπει να υπάρξει μέσω συγκεκριμένων μέτρων.

Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν με την πρόταση του Δημάρχου κ Χατζηδιάκου, ότι πέρα των κοινών δράσεων απαιτείται επιπρόσθετα η επιχειρησιακή κάλυψη εκ μέρους της Αστυνομικής Δ/νσης Δωδεκανήσου και η νομική εποπτεία εκ μέρους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Παράλληλα αποφασίστηκε ο Δήμαρχος Ρόδου κ Χατζηδιάκος να τεθεί επικεφαλής του κλιμακίου Δήμου και των Επαγγελματικών Φορέων στην συνάντηση με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ Κυριακή Κλιάμπα  και τον Αστυνομικό Δ/ντη Δωδεκανήσου κ Γιώργο Γεωργακάκο, την επόμενη ημέρα.

 Στη συνάντηση που ακολούθησε στα γραφεία της Εισαγγελίας, το κλιμάκιο του Δήμου και των Επαγγελματικών Φορέων  ενισχύθηκε και με την παρουσία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ Ιωάννη Πάππου.

Από την πλευρά του ο κ Χατζηδιάκος εκπροσωπώντας την αντιπροσωπεία Δήμου και Επαγγελματικών Φορέων, αφού ευχαρίστησε την Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ Κλιάμπα για την συνάντηση, αναφέρθηκε στα φαινόμενα επαιτείας, παραεμπορίου,  άγρας πελατών και εν γένει παραβατικότητας, που κορυφώνονται κατά την τουριστική περίοδο.

Στην συνέχεια η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ Κλιάμπα ανέλυσε το νομικό πλαίσιο υπέδειξε  τους κατάλληλους χειρισμούς προκειμένου αφενός το πλαίσιο δράσης να είναι σύμφωνο με το νόμο και αφετέρου να υπάρξει μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Αναλυτικότερα για το θέμα της άγρας πελατών αποφασίστηκε πέρα της ατομικής ευθύνης για τους επίδοξους "κράχτες" να αναζητούνται και να αποδίδονται ευθύνες και στους ιδιοκτήτες ως ηθικούς αυτουργούς.

Αντίστοιχα για την απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων από κοινόχρηστους χώρους της Παλιάς Πόλης δεν θα βεβαιώνεται απλά η παράβαση και θα γίνεται  επιβολή προστίμου, αλλά  θα θεωρείται παρακώλυση συγκοινωνίας. Δηλαδή θα αντιμετωπίζεται ως παρεμπόδιση πρόσβασης σε ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα με συνέπεια την αυτόφωρη διαδικασία.

Στην εκκαθάριση των κοινοχρήστων χώρων της Παλιάς Πόλης από εξοπλισμό πέραν των μισθωμένων επιφανειών, θα συνδράμει με πόρους, ανθρώπους και οχήματα τόσο ο Σύλλογος Καταστηματαρχών όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, αποφασίστηκε ότι προσφορότερη τακτική είναι η διεξαγωγή ελέγχων στο λιμένα κατά την άφιξη των πλοίων.

Οι έλεγχοι μπορούν να διενεργηθούν από μεικτά κλιμάκια Δ/νσης Εμπορίου της Περιφέρειας, εντεταλμένου υπαλλήλου του Δήμου και του Λιμενικού, οπότε θα γίνεται άμεσα και η κατάσχεση των προϊόντων.. Πάντως αυτή η ριζοσπαστική προσέγγιση που χτυπά το φαινόμενο παραεμπορίας κυρίως των "Ρομά" και άλλων πλανόδιων πωλητών στερουμένων παραστατικών, θα ξεκινήσει μόλις αρθεί η αδυναμία της Περιφέρειας να συνεισφέρει υπάλληλο.

Για το ζήτημα της εκτεταμένης επαιτείας των Ρομά και κατάληψης χώρων πρασίνου  αποφασίστηκε ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην εκμετάλλευση ανηλίκων, από κυκλώματα ΡΟΜΑ ή άλλων ενηλίκων που εκμεταλλεύονται και καθοδηγούν ανηλίκους.

Κλείνοντας τις τοποθετήσεις ο Δήμαρχος Ρόδου κ Χατζηδιάκος εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας ευχαρίστησε εκ νέου την Εισαγγελία Πρωτοδικών κ Κλιάμπα για τη έμπρακτη στήριξη  και αποφασιστικότητα που επιδεικνύει για αυτά τα καίρια ζητήματα.

Υπογράμμισε δε, την αισιοδοξία του, ότι με την κοινή δράση Δήμου, Περιφέρειας,  τοπικών φορέων και Αστυνομικής Δ/νσης υπό την καθοδήγηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών θα υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας.

Χαρακτηριστικά δήλωσε τα εξής: "Με αυτό τον τρόπο και μέσω κοινής δράσης θα επιλύσουμε χρόνια προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των δημοτών και  την εικόνα του νησιού ως τουριστικός προορισμός."