Μειωμένες ιστιοδρομίες στα «Τρίγωνα 2017»

Πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου ο αγώνας «Τρίγωνα 2017», που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου στην περιοχή του κόλπου της Ιξιάς. Ο ΑΣΙΑΘΡ στήριξε τη δράση του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου για την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας και συμμετείχε εντάσσοντας τον αγώνα σ’ αυτήν. Έτσι, σε όλη τη διάρκειά του, τα σκάφη μετέφεραν το μήνυμα «ΣΩΣΤΕ ΖΩΕΣ - ΕΛΑΤΤΩΣΤΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ».

Ο τεχνικός αγώνας περιελάμβανε 4 ιστιοδρομίες όρτσα – πρίμα οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν το Σάββατο και την Κυριακή. Το Σάββατο όμως, ο καιρός χάλασε τα σχέδια των ιστιοπλόων αφού επικρατούσε πλήρης άπνοια στην περιοχή της Ρόδου.

Τα σκάφη συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Κάτω Πέτρες στις 11:00 και το θέαμα ήταν μοναδικό για τους λουόμενους αλλά και για όσους βρίσκονταν στις ακτές τις περιοχής. Τα πληρώματα περίμεναν μέχρι το μεσημέρι οπότε η ένταση του ανέμου αυξήθηκε ελαφρώς, γι’ αυτό η Επιτροπή επιχείρησε και έδωσε την εκκίνηση της πρώτης ιστιοδρομίας.

Όμως σύντομα και αφού τα σκάφη καβάτζαραν την πρώτη σημαδούρα, ο άνεμος έπεσε και πάλι και επικράτησε πλήρης άπνοια. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή αναγκάστηκε να ακυρώσει την ιστιοδρομία και οδήγησε τα σκάφη πίσω στο λιμάνι, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη ημέρα, ελπίζοντας οι συνθήκες να είναι καλύτερες.

Πράγματι την Κυριακή ο άνεμος έκανε το χατίρι στους ιστιοπλόους, πνέοντας από βορειοδυτική διεύθυνση με ένταση που ξεπερνούσε τους 14 κόμβους και ενισχύθηκε περαιτέρω το μεσημέρι. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3 ιστιοδρομίες, με τους ιστιοπλόους να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εκτελώντας κάθε φορά 2 παλινδρομικές διαδρομές συνολικής απόστασης περίπου 5 μιλίων.

 


Στην Κλάση Α, την πρώτη θέση του αγώνα κατέλαβε το ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά και τρεις πρωτιές. Δεύτερο ήταν το BLUE SHARK με κυβερνήτες τους Αναστάσιο Φώτη και Μανώλη Σπυρίδη. Την τρίτη θέση κατέλαβε το ΑΠΟΛΛΩΝ με κυβερνήτη το Σωτήρη Τσιμέτα.

Στην Κλάση Β, την πρώτη θέση πήρε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη, τη δεύτερη το ΚΑΛΗΜΕΡΑ με κυβερνήτη τον Λευτέρη Κουμπιάδη και τρίτο ήταν το σκάφος Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Δουράκα.

Μετά το τέλος του αγώνα ακολούθησαν οι απονομές των Επάθλων στους νικητές σε μια όμορφη εκδήλωση που οργάνωσε ο σύλλογος στα γραφεία του στο Νεώριο Μανδρακίου. Αθλοθέτης του αγώνα ήταν το κατάστημα επάθλων ΤΡΟΠΑΙΟΝ – Αττιτής Φωτεινός. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος και η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ κα Ελένη Καρύδη, οι οποίοι παρέδωσαν τα έπαθλα στους νικητές και στις τοποθετήσεις τους τόνισαν την ανάγκη για μείωση της ταχύτητας στις μετακινήσεις μας, έτσι ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια.

Οι ιστιοπλόοι έδωσαν ραντεβού στο σαββατοκύριακο 27 – 28 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί ο τρίτος κατά σειρά αγώνας για φέτος με προορισμό τη Σύμη.