Έρευνα: Τι τρώνε και τι δεν... τρώνε οι μαθητές του Γυμνασίου Αφάντου

Στο μάθημα της Τεχνολογίας, σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα,  στην  Γ΄ Γυμνασίου οι μαθητές ασχολούνται με την έρευνα και τον πειραματισμό. Έτσι με την έγκριση της διευθύντριας κ. Αιμιλίας Λυρώνη και με την καθοδήγηση της καθηγήτριας της Τεχνολογίας κ. Ευαγγελίας Ντίνα, οι μαθητές του Γ2 πραγματοποιήσανε μια δημοσκοπική έρευνα που αφορά το πρωινό γεύμα των μαθητών του σχολείου.

Αφορμή ήταν ο συνωστισμός που γίνεται στο 1ο διάλειμμα στο κυλικείο, από τους μαθητές που θέλουν να καλύψουν τις πρωινές διατροφικές τους ανάγκες.  Οι μαθητές του Γ2  βασιζόμενοι σε ένα ερωτηματολόγιο,  που ετοίμασαν οι ίδιοι, ρώτησαν  τους συμμαθητές τους εάν τρώνε πρωινό ή όχι και αυτοί που απάντησαν θετικά να αναφέρουν τι περιλαμβάνει το πρωινό τους γεύμα, όσοι απάντησαν αρνητικά να αναφέρουν τους λόγους του αρνητισμού τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών, σχεδόν τα μισά παιδιά από τους ερωτηθέντες (46%),  δεν τρώει πρωινό για διάφορους λόγους όπως ότι δεν προλαβαίνουν ή νυστάζουν  ή δεν έχουν όρεξη κ.α.  Ενώ το γάλα, το τοστ – σάντουιτς και τα δημητριακά είναι τα είδη διατροφής που προτιμούν αυτοί που τρώνε πρωινό γεύμα.

Μετά από το σχολιασμό των αποτελεσμάτων της έρευνας ακολούθησε συζήτηση στην τάξη για τη σημαντικότητα του πρωινού γεύματος για τους μαθητές και τους εφήβους σύμφωνα με όσα λένε  οι ειδικοί γι αυτό το θέμα (Υπουργείο Υγείας, διατροφολόγοι). Τέλος οι μαθητές του Γ2  αποφασίσανε να δημιουργήσουν μία αφίσα και την ανάρτησαν στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου ώστε να ενημερώσουν τους συμμαθητές τους για τα οφέλη του πρωινού γεύματος στην υγεία τους για τώρα αλλά και για το μέλλον στην ενηλικίωσή τους.  

Οι μαθητές του Γ2: Δέτση Σοφία, Διακογεωργίου Μιχάλης, Διάκου Κατερίνα, Κανελλοπούλου Τσαμπίκα, Κουρτλάρη Αγγελική, Λαουδίκου Ελευθερία, Λουκαράς Βασίλης, Μαυροθαλασσίτης Μάριος, Μαύρος Μάριος, Μπακίρης Νικόλαος, Νικολάου Μιχαέλα, Οσμάνι Ανέτα, Οσμάνι Κλέιντι, Ουάλες Σεβαστή, Παναγιά Χριστίνα, Παπαβασιλείου Σταύρος, Παπαγιάννη Κωνσταντίνα, Παπαμιχαήλ Αναστασία, Παπαναστασίου Πέτρος, Πέρος Ηλίας, Πέρος Μιχάλης, Πετράς Ευάγγελος, Πιλίντσι Κριστιάν, Πονήρης Νικόλαος.

ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ»
Σε δείγμα 173 μαθητών του Γυμνασίου Αφάντου :
• 50% τρώει πρωινό
33% πίνει γάλα,  21% τοστ – σάντουιτς, 19% δημητριακά, 13% βούτυρο – μέλι – μαρμελάδα, 14% αυγό – χυμό-φρούτα

• 46% δεν τρώει γιατί:
50% δεν προλαβαίνει, 50% δεν έχουν όρεξη, βαριούνται, δεν θέλουν
• 4% τρώει σπάνια

Ο οδηγός διατροφής του Υπουργείου Υγείας για τους μαθητές ενημερώνει ότι το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο γιατί:  
• Βελτιώνει τη συγκέντρωση, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την νοητική επίδοση, τη μνήμη, τη διάθεση και φυσικά βοηθάει στην ανάπτυξη.
• Η παράλειψή του μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα,  διαβήτη και  υπέρταση.

Με βάση των αποτελεσμάτων της έρευνας οι μαθητές του Γ2 λένε ΜΠΡΑΒΟ! σε αυτούς που τρώνε το πρωί και συμβουλεύουν τους συμμαθητές τους που είναι αρνητικοί στο πρωινό γεύμα σύμφωνα με το λαϊκό ρητό:

“Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος”.
Γι αυτό όλοι ετοιμάζουμε  λαχταριστά πρωινά για να ξεκινήσουμε δυναμικά, χορταστικά και υγιεινά την μέρα μας!
Η διευθύντρια: Λυρώνη Αιμιλία                     
Η καθηγήτρια της Τεχνολογίας:
Ντίνα Ευαγγελία