Τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Περί τα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, το έργο της η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο για την υπογραφή της τριμερούς σύμβασης.

Όπως είναι γνωστό τη Δευτέρα το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε τη σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, το δήμο Ρόδου και την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, και αναμένεται πλέον να σταλεί η απόφαση στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου προς έγκριση. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (πιθανόν στις 25 του μήνα) στην οποία επίσης θα συζητηθεί το θέμα για να δοθεί το πράσινο φως από το σώμα, ώστε και αυτή η απόφαση να σταλεί στην αποκεντρωμένη για έγκριση.

Όταν δοθεί η απάντηση από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου θα υπογραφεί άμεσα η σύμβαση ανάμεσα στα τρία μέρη για να ξεκινήσει το προσωπικό να εργάζεται σε Ρόδο και Κω.
Πάντως ο πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας, που ρωτήθηκε χτες από τη «Ρ» δήλωσε ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΛΠ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ευχαριστεί την Περιφέρεια για την ψήφιση της προγραμματικής σύμβασης, διάρκειας πέντε (5) μηνών, η οποία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ευχαριστούμε επίσης τον Δήμο Ρόδου, που συνυπέγραψε και ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση και παράλληλα παραχώρησε υδροφόρα και μικρά 4Χ4 οχήματα.

Απευθύνουμε θερμό ευχαριστήριο στους υπαλλήλους της Περιφέρειας, οι οποίοι βοήθησαν στη διεκπεραίωση των ενταλμάτων, καθώς και στον Νομικό Σύμβουλο της Περιφέρειας, ο οποίος ενέκρινε τη νομιμότητα της προγραμματικής σύμβασης.

Η Διοίκηση του Σωματείου ευχαριστεί και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, τον Διοικητή, τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς της, για την πραγματοποίηση και την ολοκλήρωση σεμιναρίων της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, με αντικείμενο την πιστοποίηση της νομιμότητας σε θέματα πολιτικής προστασίας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
«Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος με αφορμή τη συζήτηση του 7ου θέματος στην 6η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου τη Δευτέρα 15.5.2017 με θέμα «Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Π.Ν.Αι., Δήμου Ρόδου και ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. για την υλοποίηση του έργου: Περιβαλλοντική προστασία του νησιού της Ρόδου και της Κω και η εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας», έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Είναι επιτακτική ανάγκη στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και εν όψει της αντιπυρικής περιόδου που διανύουμε, η ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. με τα άξια στελέχη της να ξεκινήσουν άμεσα τις απαιτούμενες εργασίες και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμά τους. Θα είναι εγκληματικό και μεγάλο λάθος να επαναληφθούν γεγονότα που θα οδηγήσουν -όπως και πέρσι- στην καθυστερημένη λειτουργία της εταιρίας. Θυμίζω ότι το 2016, αντί για το Μάιο ή τις αρχές Ιουνίου, η προγραμματική σύμβαση των φορέων της Αυτοδιοίκησης με την ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και επισπεύθηκαν διαδικασίες και δράσεις που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί.

Ζητώ να υπάρξει συνεννόηση της Π.Ν.Αι. και του Δήμου Ρόδου με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ώστε να εγκριθεί εμπρόθεσμα η προγραμματική σύμβαση και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο οι δράσεις της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. να εξακτινωθούν και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, εκτός από τη Ρόδο και την Κω που εντάσσονται ήδη στο φετινό προγραμματισμό.

Ενημερώνω το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ότι σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου και την Πυροσβεστική Ακαδημία, είκοσι (20) στελέχη της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. ολοκληρώνουν την πιστοποίησή τους για θέματα πυροπροστασίας, οπότε επίσημα η εταιρία θα συμμετάσχει σε δράσεις πυρόσβεσης εφόσον παραστεί ανάγκη.

• Όσον αφορά την ανάθεση στην Εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων ΑΜΒΙΟ για εκπόνηση μελέτης για το έργο «Ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Καλύμνου» και την ίδρυση νέων ιχθυοκαλλιεργειών στην Κάλυμνο, ο κ. Χ. Κόκκινος επισήμανε: Η δημιουργία νέων ιχθυοκαλλιεργειών στην Κάλυμνο και στα νησιά δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί, γιατί ήδη υπάρχει κορεσμός από τις ήδη υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και μεγάλο κομμάτι της Καλύμνου και της Ψερίμου είναι χαρακτηρισμένο ως περιοχή Natura. Το Περιφερειακό Συμβούλιο να στηρίξει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλύμνου αλλά και το αίτημα των αλιέων της περιοχής, που δεν αποδέχονται την ίδρυση ΠΟΑΥ και τη δημιουργία ή επέκταση ιχθυοκαλλιεργειών. Η Αυτοδιοίκηση να έχει λόγο σ' αυτό και σε συνεργασία με τους βουλευτές της Δωδεκανήσου να ζητήσουμε την τροποποίηση της Κ.Υ.Α. που αφορά το χωροταξικό σχέδιο των υδατοκαλλιεργειών.

Η Κάλυμνος έχει ανάγκη από δράσεις και έργα που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη και θα περιορίσουν την ανεργία που μαστίζει το νησί. Με ασύνδετες και ετσιθελικές ενέργειες, που δεν έχουν τη λαϊκή συναίνεση αλλά ούτε αναπτυξιακή προοπτική, τα νησιά μας δεν θα εισέλθουν στην αναπτυξιακή πορεία που επιθυμούν και έχουν ανάγκη.»

Υ.Γ.: Για γεγονότα που πληγώνουν το θεσμό και τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, θα επανέλθω και θα ενημερώσω την κοινή γνώμη αναλυτικά. Είναι όμως θλιβερό να υπάρχουν ειρωνείες σε τοποθετήσεις συναδέλφων Περιφερειακού Συμβουλίου, κάποιοι να τους «μαλώνουν» γιατί έχουν διαφορετική άποψη και εμένα προσωπικά να μη μου δίνουν το λόγο στο 17ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης γιατί «δε θα ήμουν ευχάριστος» και θα επισήμανα τραγελαφικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ν.Αι. που οι αποφάσεις της - εισηγήσεις επηρεάζουν άμεσα την πορεία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Απλά αναφέρω ότι στις 20.3.2017 το πρακτικό της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ν.Αι. που διανεμήθηκε και στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, με εμφανίζει ως απών και ώρα έναρξης της συνεδρίασής της 14:00. Εγώ προσήλθα ώρα 13:00 στα γραφεία της Περιφέρειας στη Σύρο, ενημέρωσα και προφορικά και γραπτά για την παρουσία μου και μετά από δύο (2) ώρες περίπου πληροφορήθηκα από τη γενική διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου ότι η συνεδρίασή της πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, χωρίς να ενημερωθώ, χωρίς να προσκληθώ όπως έπρεπε και όλα αυτά με ευθύνη του κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου που κατά την προσφιλή του τακτική με αποκλείει από διαδικασίες, δεν απαντά στα τεκμηριωμένα έγγραφα και αιτήματα και με την τακτική του υποβαθμίζει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης... όχι εμένα. Ο κόσμος γνωρίζει και μαθαίνει καθημερινά τι συμβαίνει στην Π.Ν.Αι.!!!»