Δημητριακά προγεύματος: Είναι όντως υγιεινά;

Δημητριακά προγεύματος:  Είναι όντως υγιεινά;

Δημητριακά προγεύματος: Είναι όντως υγιεινά;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 392 ΦΟΡΕΣ

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν αδυναμία στα δημητριακά προγεύματος. Έχοντας καθιερωθεί ως υγιεινή διατροφική επιλογή πρωινού, τα δημητριακά αποτελούν δημοφιλή προϊόντα και αποτυπώνουν εξαιρετικά κέρδη για τις εταιρείες τροφίμων παγκοσμίως.

Οι πιο επιτυχημένες διαφημίσεις περιλαμβάνουν στη λίστα τους αρκετά δημητριακά, τα οποία έχουν συνδυαστεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Χαρούμενα παιδιά και ικανοποιημένοι γονείς, το πρότυπο της τέλειας οικογένειας αντικατοπτρίζεται στην κουζίνα των διαφημιστικών τους.

Όπως έχει αποδειχθεί μέσα από τις στατιστικές αναλύσεις της παγκόσμιας αγοράς, το 94% του αγοραστικού κοινού καταναλώνει δημητριακά σε καθημερινή βάση ή πολύ συχνά. Αν και έχει καθιερωθεί ως το κατεξοχήν πρώτο τρόφιμο για το πρωινό γεύμα, δεν μένει εκεί. Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε δημητριακά στο τραπέζι μας ως σνακ ή ως ελαφρύ βραδινό. Γι’ αυτό και η κατανάλωσή τους αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Υγιεινές προσδοκίες
Στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν στραφεί στην υγιεινή διατροφή ως μέσω βελτίωσης της υγείας. Ως εκ τούτου, προτιμούν τροφές οι οποίες είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό με αποτέλεσμα, τα δημητριακά να έχουν κερδίσει ακόμη περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Αν προσέξει κανείς στις συσκευασίες των δημητριακών, θα δει πως αναφέρουν όλα τα υγιεινά οφέλη της κατανάλωσης δημητριακών. Πολύ συχνά, τονίζεται ότι τα δημητριακά είναι πλούσια πηγή σιδήρου και βιταμινών. Εκτός από αυτό, είναι σύνηθες να αναφέρεται ότι κάποια δημητριακά δεν περιέχουν γλουτένη ή προσφέρονται για μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Είναι όμως αυτές οι προσδοκίες βάσιμες ή έχουμε μήπως παραπλανηθεί από τις διαφημίσεις και τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων; Όταν καταναλώνουμε δημητριακά, τι είναι αυτό που τρώμε κυρίως;

Επεξεργασμένα τρόφιμα και πιθανοί κίνδυνοι
Δυστυχώς, η πραγματικότητα απέχει σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες του αγοραστικού κοινού σε σχέση με τα δημητριακά. Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα δημητριακά αποτελούν μια εντελώς επεξεργασμένη τροφή για τον άνθρωπο. Το καλαμπόκι και το σιτάρι που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες στην παραγωγή τους συχνά προέρχεται από γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα (GMOs). Από εκεί και πέρα, στα συστατικά κυριαρχεί συχνά η ζάχαρη και οι τεχνητές ύλες. Για παράδειγμα, τα όμορφα χρώματα σε ορισμένα δημητριακά είναι αποτελέσματα τεχνικής επεξεργασίας. Σε ορισμένες μάλιστα χώρες έχουν απαγορευτεί τέτοιες χρωστικές ουσίες και αντιθέτως χρησιμοποιούνται φυτικά χρώματα (από σπανάκι, καρότο κτλ.).

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα φθηνότερα υποκατάστατα ελαίων και όλες τις άλλες φθηνές πρώτες ύλες αμφισβητήσιμης ποιότητας, τότε έχουμε ένα φτωχό διατροφικά προϊόν. Πολλοί θα απορήσουν, καθώς σε όλες σχεδόν τις συσκευασίες αναγράφεται η μεγάλη τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι υπερβολικό να επισημάνουμε ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά προστίθενται στα δημητριακά μετά την προετοιμασία τους, σε μορφή σκόνης. Είναι λοιπόν αυτό που χρειαζόμαστε ως τροφή; Σίγουρα αυτό εμπνέει ανησυχία, πόσο μάλιστα εάν αυτή την τροφή την επιλέγουμε για τα παιδιά μας σε καθημερινή βάση.

Είναι όλα τα δημητριακά ανθυγιεινά;
Φυσικά και όχι! Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα τα δημητριακά είναι εξίσου ανθυγιεινά και πρέπει να αποφεύγονται διακαώς. Είναι όμως απαραίτητο να κάνουμε μια ενδελεχή έρευνα αγοράς, έτσι ώστε να επιλέξουμε τα κατάλληλα δημητριακά για εμάς και την οικογένεια μας. Κοιτάζοντας την συσκευασία, ας στοχεύσουμε στην αγορά δημητριακών χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και δίχως χρωστικές ουσίες, με την επιγραφή ότι επιβεβαιώνεται η μη ύπαρξη μεταλλαγμένων συστατικών. Με αυτά υπόψη, μπορούμε να αγοράσουμε δημητριακά ή ακόμη καλύτερα να φτιάξουμε τα δικά μας στο σπίτι χρησιμοποιώντας αγνές πρώτες ύλες!
Πηγή:iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου