Μια γιορτή για τη νεολαία  η Περιφερειακή Μαθητιάδα

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη από τις 08.00 έως τις 14.00 θα διεξαχθεί στη Ρόδο και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα» η Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του Περιφερειακού Διευθυντή Α’ και Β’ θμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Καραγιάννη, του Αντιδημάρχου Παιδείας Δήμου Ρόδου, Γιάννη Κορωναίου, του Προέδρου του ΔΟΠΑΡ, Στέφανου Κυριαζή και της Σχολικής Συμβούλου Φυσικής Αγωγής Νομού Δωδεκανήσου Αδαμαντίας Φατσέα.

Χθες στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημαρχείου Ρόδου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου για όσο γίνεται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικώς με την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιοχής μας διοργάνωσης. Παρουσία είχαν όλοι οι παραπάνω, αλλά και η Χαρούλα Γιασιράνη, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης, Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Ο περιφερειακός διευθυντής Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Καραγιάννης, αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον της διοργάνωσης αλλά και την υποδειγματική για την επιτυχία της συνεργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Ρόδου μέσω του ΔΟΠΑΡ όπως επίσης των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Τόνισε πως η Μαθητιάδα Νοτίου Αιγαίου είναι μια γιορτή της νεολαίας σε πείσμα των δυσκολιών λόγω της νησιωτικότητας της περιοχής και της οικονομικής κατάστασης.

Ο στόχος της είναι καθαρά παιδαγωγικός με μαθητές που χωρίς το άγχος της νίκης θα πάψουν να είναι θεατές και θα είναι οι πρωταγωνιστές της ζωής, γνωρίζοντας παράλληλα ολυμπιακά και παραολυμπιακά αθλήματα. Στις 22 Μαΐου θα γίνουν οι δράσεις για τα γυμνάσια και την επόμενη μέρα για τα δημοτικά παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο. Όπως τόνισε στη συνέχεια, η εκδήλωση αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για συνάντηση μαθητών, εκπαιδευτικών και εθελοντών  από 49 σχολεία, εκ των οποίων τα 12 είναι γυμνάσια.

Οι νικητές στα αγωνίσματα θα πάρουν από τους διοργανωτές μετάλλιο ενώ όλοι οι συμμετέχοντες αναμνηστικά διπλώματα. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως συμμετοχή θα έχουν αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, με το Βασίλη Καραγιάννη να ευχαριστεί όλους όσοι συνεργάστηκαν για να οργανωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το παραπάνω δύσκολο εγχείρημα.

Συγκεκριμένα ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, το δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο, αλλά και τους: Χαρούλα Γιασιράνη, Χρήστο Ευστρατίου, Γιάννη Κορωναίο, Στέφανο Κυριαζή, Αδαμαντία Φατσέα Νίκο Ράπτη, Γιάννη Παπαδομαρκάκη, Γεώργιο Γάλλο, Γεώργιο Γεωργακάκο, Γεώργιο Ντάβλο, Μαριέτα Παπαβασιλείου, Αντώνη Παπαγεωργίου, Αικατερίνη Χατζηστρατή και το χορηγό Νίκο Χατζηκαλημέρη. Μαζί με τους γυμναστές και δασκάλους, θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για την επιτυχία του
αγώνα.

Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που αυτό το διάστημα διαβάζουν για τις πανελλήνιες εξετάσεις, δηλώνοντας πως στα Δωδεκάνησα είναι όλα έτοιμα για τη διαδικασία αυτήν.
Ο Γιάννης Κορωναίος ανέφερε πως η συγκεκριμένη δράση γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των φορέων μέσω και του Καλλικράτη με στόχο την ανάπτυξη στην παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό με μπροστάρη τον ΔΟΠΑΡ, κι ευχήθηκε για την καλή επιτυχία της διοργάνωσης, ευχαριστώντας επίσης όλους όσοι συνεργάστηκαν γι’ αυτήν.

Η Χαρούλα Γιασιράνη τόνισε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πάντα υποστηρικτής σ’ αυτές τις δράσεις που αποτελούν ένα καλό όχημα ώστε να αναπτυχθούν περεταίρω ο πολιτισμός και ο αθλητισμός στην περιοχή.

Ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων για τη συνεργασία και σημείωσε πως,  παρά το ελάχιστο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία, έγινε ό, τι έπρεπε ώστε  να είναι όλα έτοιμα την ερχόμενη Δευτέρα. Η επόμενη Μαθητιάδα, συνέχισε, θα είναι ακόμα καλύτερη με σκοπό να έχουν συμμετοχή σχολεία απ’ όλα τα νησιά, ακόμα κι εκείνα που φοιτούν μόλις δύο μαθητές.

Πρότεινε μάλιστα την επόμενη χρονιά να γίνουν αγώνες σε δύο μεγάλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αφού η όποια Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις δυσκολίες από τη νησιωτικότητα γι’ αυτού του επιπέδου τις διοργανώσεις με σύναξη τόσων πολλών μαθητών.

Στο γεγονός ότι ο ΔΟΠΑΡ έκανε το καλύτερο δυνατό ως κύριος φορέας για τη διοργάνωση της Μαθητιάδας στάθηκε ο Στέφανος Κυριαζής, ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση το ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα» στο Κορακόνερο ενώ υπήρξε συμμετοχή και από την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, την οποία και ευχαρίστησε.

Τέλος, η Αδαμαντία Φατσέα τόνισε πως χωρίς τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου δεν θα μπορούσαν να διοργανωθούν οι συγκεκριμένες δράσεις με τη συμμετοχή 1800 μαθητών-μαθητριών και 1300 επισκεπτών. Μάλιστα, εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός στην πραγματικότητα θα’ ναι πολύ μεγαλύτερος ενώ επισήμανε πως όλοι πρέπει να συνεργαστούν, όπως και τώρα, για την επιτυχία τους.

Στο πλαίσιο της Μαθητιάδας θα έχουν την ευκαιρία τα παιδιά να γνωρίσουν και αθλήματα που δεν μπορούν να διδαχθούν στα σχολεία, όπως το ράγκμπι, το σκάκι, την επιτραπέζια αντισφαίριση, την αντισφαίριση, την ιππασία, την τοξοβολία και άλλα. Γνωστοποίησε επίσης ότι στο Κορακόνερο θα πραγματοποιηθούν και βιωματικές δράσεις για τους μαθητές με τη συμμετοχή της ΕΥΘΥΤΑ και της Διόδου, ενώ θα μοιραστούν στα παιδιά μεταχειρισμένα βιβλία, στο πλαίσιο της συνειδητοποίησης της ανακύκλωσης.

Επίσης πρόκειται να δοθούν 140 αντίτυπα του βιβλίου Τα αστέρια της Ευρώπης ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν ευρωπαϊκή συνείδηση. Κύριο μήνυμα, είπε, πρέπει να είναι το πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει στη διαμόρφωση προσωπικότητας ο αθλητισμός και οι πολιτιστικές δράσεις στα σχολεία.

Τα αθλήματα στα οποία θα συμμετάσχουν οι μαθητές, είναι τα εξής:
• Ατομικά
1. Στίβος: 60μ, 600μ. άλμα σε μήκος, σφαίρα, σκυταλοδρομία 4χ50 .
2. Τένις,
3. Πινγκ Πονγκ,
4. Τζούντο,
5. Τοξοβολία,
6. Αντισφαίριση ξυλορακέτας,
7. Σκάκι,
8. Ιππασία.

• Ομαδικά
1. Στίβος: KidsAthletics (δέκα (10) μέλη η κάθε ομάδα).
2. Ποδόσφαιρο 5x5 (επτά (7) μέλη η κάθε ομάδα),
3. Μπάσκετ 3x3 (τέσσερα (4) μέλη η κάθε ομάδα),
4. Μπιτς Βόλεϊ 2x2 (τρία (3) μέλη η κάθε ομάδα),
5. Ράγκμπι (επτά (7) μέλη η κάθε ομάδα).

•  Γνωριμία Παραολυμπιακών Αθλημάτων (Δημοτικά - Γυμνάσια)
1. Μπότσια (Boccia) (τρία (3) μέλη η κάθε ομάδα),
2. Βόλεϊ καθιστών (Sitting Volley) (οκτώ (8) μέλη η κάθε ομάδα),
3. Γκόλμπολ (GoalBall) (τέσσερα (4) μέλη η κάθε ομάδα).