Επιστολή για τους συμβασιούχους στάλθηκε από το δήμαρχο Ρόδου

Επιστολή για το  θέμα των συμβασιούχων απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου.

Με την επιστολή του, την οποία κοινοποίησε στους βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ καθώς και στους Δημάρχους της Περιφέρειας, ο κ. Χατζηδιάκος ζητά την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, τις προηγούμενες ημέρες, εκφράστηκε δυσαρέσκεια από συνδικαλιστές του Δήμου επειδή θεώρησαν ότι δεν υπήρξε η ανάλογη στήριξη προς τους εργαζόμενους αυτούς από τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο.

Ωστόσο, απαντώντας ο τελευταίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του από την πρώτη στιγμή, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για επίσημη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά για δημοσίευμα επί της απόφασης και ότι από την ΚΕΔΕ του συνέστησαν να περιμένει πρώτα να εκδοθεί αυτή.

Χθες, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος, με την ιδιότητα του Προέδρου της ΠΕΔ απέστειλε σχετική επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, δηλώνοντας ότι στηρίζουν πλήρως τα δίκαια αιτήματα των συμβασιούχων. Αναφέρει, συγκεκριμένα, στην επιστολή του:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία κηρύσσονται αντισυνταγματικές οι ανανεώσεις των συμβασιούχων των ΟΤΑ και παράλληλα ζητείται και επιστροφή των χρημάτων που τους έχουν καταβληθεί, γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας και ανασφάλειας των εργαζομένων αφ’ ενός για το εργασιακό τους μέλλον και αφ’ ετέρου διαλυτικών φαινομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, στις οποίες κυρίως απασχολούνται.

Το Νότιο Αιγαίο μία κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ στον τομέα της καθαριότητας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου με πλήρη αδυναμία ν’ ανταποκριθούμε στον αναμενόμενο αυξημένο αριθμό τουριστών και την δυσφήμηση της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.

Παράλληλα στηρίζουμε πλήρως τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων συμβασιούχων μας, οι οποίοι χωρίς δική τους ευθύνη κινδυνεύουν ακόμη και με επιστροφή χρημάτων που τους έχουν νόμιμα καταβληθεί και θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση των οικογενειών τους και του κοινωνικού μας ιστού.

Είναι ανεπίτρεπτο και απάνθρωπο να στερούνται άνθρωποι την εργασία τους, την οποία προσέφεραν σε δύσκολες και βαριές εργασίες, όπως είναι αυτές της καθαριότητας και μάλιστα σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας και εργασιακού μεσαίωνα, λόγω των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζονται.

Για τους ανωτέρω λόγους σας καλούμε Κύριε Υπουργέ, όπως προχωρήσετε άμεσα και με τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της διασφάλισης, τόσο των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων των δήμων μας, όσο και στην αποτροπή επιστροφής οποιουδήποτε ποσού που τους έχει νόμιμα καταβληθεί ως αμοιβή, καθώς επίσης και στη νόμιμη καταβολή όσων αμοιβών δεν έχουν τύχει της έγκρισης των αρμόδιων κατά τόπους επιτρόπων του ελεγκτικού συνεδρίου».