Φλεβάρης:  «Στον αέρα η λειτουργία των αρτοποιείων στα νησιά μας»

Στον… αέρα βρίσκεται η λειτουργία των αρτοποιείων σε όλη τη χώρα αλλά κυρίως στα νησιά μας μετά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στο νόμο για τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν από τη φετινή χρονιά.

Οι αλλαγές δεν αφορούν υγειονομικά θέματα, αλλά επί μέρους ζητήματα όπως προϋποθέσεις και κριτήρια για τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις των αρτοποιείων που είναι αδύνατο να τηρηθούν στα νησιά μας.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την παρέμβαση της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου και ειδικά του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Φλεβάρη, ο οποίος ζήτησε συνάντηση με την αρμόδια υπουργό για να εξηγήσει τους λόγους που επιβάλλουν να παρθούν ειδικά μέτρα για τα νησιά και να γίνει γι’ αυτά τροποποίηση.

«Η νησιωτικότητα πρέπει στη χώρα μας να μην είναι γράμμα κενό, αλλά να αποκτά σάρκα και οστά με συγκεκριμένες διαστάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις. Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που αφορά τα αρτοποιεία όχι μόνο στο νότιο Αιγαίο αλλά σε όλα τα νησιά, που παίζουν κεντρικό ρόλο στη διαβίωση του πληθυσμού. Η

περιφέρεια νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει σήμερα πρωτοβουλία και εγώ προσωπικά για λόγους νησιωτικότητας να ζητήσουμε τροποποίηση του νόμου που προβλέπει ότι το 2017 τα αρτοποιεία σε όλη τη χώρα να υπαγάγουν τη λειτουργία τους σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο κ. Φλεβάρης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έδωσε χτες προσθέτοντας και τα εξής: «Δεν αφορούν θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά διαστάσεις κτιρίων, για παράδειγμα το ύψος από 3,20 πάει στα 3,75, αλλάζουν κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν τη δυνατότητα ύπαρξης αποθήκης σε υπόγειο κλπ».

Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε την παρέμβαση και του κλάδου των αρτοποιών με την αποστολή προτάσεων προς το υπουργείο, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν ενημερωθεί για τις αλλαγές. «Σήμερα λόγω της σοβαρότητας του θέματος και με πολύ μεγάλη προσοχή κρούω των κώδωνα του κινδύνου και καλούμε τους αρτοποιούς σε όλα τα νησιά να εξετάσουν το θέμα και αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Η δικιά μας πρωτοβουλία είναι η εξής: είχαμε άμεση επικοινωνία με το υπουργείο και θα ακολουθήσει συνάντηση με την υπουργό. Έχει ζητηθεί τροποποίηση του νόμου ώστε να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα και πήραμε την απάντηση ότι βρίσκεται υπό σύσταση επιτροπή η οποία θα λάβει υπόψη τα θέματα και θα τα θέσει υπόψη της υπουργού.

Εμείς ζητάμε να έχουμε αλλαγές με βάση τη νησιωτικότητα. Στην ουσία η λειτουργία των αρτοποιείων στο χώρο του Αιγαίου, βρίσκεται στον αέρα. Αν πάμε στην εφαρμογή του νόμου ως υπηρεσία όπως είναι η εντολή, θα βεβαιωθεί σωρεία παραβάσεων σε όλα τα αρτοποιεία. Εμείς μπαίνουμε μπροστά καθώς κανένα νησί δεν μπορεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος χωρίς ψωμί.

Ο κλάδος προφανώς δεν το έχει αντιληφθεί, αλλά πρέπει να επαγρυπνεί για το καλό των μελών. Σήμερα θα φύγει επιστολή προς την υπουργό. Το πρόβλημα είναι σοβαρό καθώς δεν μπορεί να γίνει ούτε μεταβίβαση των αρτοποιείων στα παιδιά των σημερινών ιδιοκτητών λόγω των νέων δεδομένων.

Σημειώνεται ότι το θέμα αφορά τουλάχιστον 200 αρτοποιεία στα νησιά μας και περίπου 7.000 σε όλη την Ελλάδα.