‘Εγκλημα σε βάρος των καταλυμάτων η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων

‘Εγκλημα σε βάρος των καταλυμάτων η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων

‘Εγκλημα σε βάρος των καταλυμάτων η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 354 ΦΟΡΕΣ

Έγκλημα σε βάρος του τουρισμού χαρακτηρίζει το άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε και αφορά τη «Βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού» με δήλωσή του, ο πρώην πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ Κων. Μπρεντάνος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Π. Κατσαρός, ο οποίος μάλιστα συναντήθηκε με την Ελ. Κουντουρά στο Υπουργείο Τουρισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο «Η κα Υπουργός μας ενημέρωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών και όχι Τουρισμού».

Ο Π. Κατσαρός εναρμονίζεται πλήρως με την θέση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος ΣΕΤΚΕ, η οποία με ανακοίνωση της καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση, με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να «βαφτίζει» το ακίνητό του τουριστικό κατάλυμα και να το νοικιάζει χωρίς προϋποθέσεις και με ευνοϊκότερη φορολογία από τους νόμιμους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων.

Από την άλλη πλευρά οι «νόμιμοι» επιβαρύνονται και με μεγαλύτερη φορολογία, αφού ως γνωστό από την 1η Ιανουαρίου 2018, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ανεξάρτητα κατηγορίας, θα επιβαρύνονται με ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης 0,5 ευρώ (ανά δωμάτιο ανά βραδιά). Αυτό σημαίνει διπλασιασμό της φορολογίας της πλειοψηφίας των κερκυραϊκών επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων.

Ο Κ. Μπρεντάνος προειδοποιεί
Ο Κώστας Μπρεντάνος επισήμανε πως «με την ανεξέλεγκτη απελευθέρωση της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, η πολιτεία δεν θα μπορεί να ελέγχει τις μισθώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος και με τη φορολογία, αλλά και τη νομιμότητα χρήσης των καταλυμάτων».

Ο Κ. Μπρεντάνος τονίζει «Με αυτό τον τρόπο θα γεμίσει ο τόπος με «παράνομες ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων, θα λυγίσουν οικονομικά οι νόμιμοι επιχειρηματίες, θα υποβαθμιστεί το προϊόν και τελικά θα ζημιωθεί ο τουρισμός μας». Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Κέρκυρας δεν φείδεται να πεί, πως «οι κερκυραίοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο τους μπήγουν μαχαιριά στην καρδιά του κερκυραϊκού τουρισμού».

Τα τουριστικά καταλύματα της Κέρκυρας
Στην Κέρκυρα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων λειτουργούν 4.250 επιχειρήσεις του κλάδου. Οι οποίες αριθμούν περίπου 49.000 κλίνες. Από αυτές πάνω από το 70% έχουν καταταγεί στις πρώτες κατηγορίες ενός και δύο κλειδιών, που σημαίνει ότι από 0,25 ευρώ ανά κλίνη και διανυκτέρευση, το τέλος από 1 Ιανουαρίου 2018 θα ανέλθει σε 0,50 ευρώ.

Αθέμιτος ανταγωνισμός
Ο Κ. Μπρεντάνος ισχυρίζεται ότι «Ο ν. 4446/2016 όπως και η τροποποίηση, που ψηφίστηκε δημιουργούν ένα νέο είδος τουριστικών καταλυμάτων και παράλληλα αθέμιτο ανταγωνισμό εναντίον μας, εφόσον δίνουν το δικαίωμα σ’ αυτά τα «παράνομα» καταλύματα να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, χωρίς όμως να επωμίζονται τα ίδια λειτουργικά βάρη, όπως Φ.Π.Α., 100% προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος, Φ.Μ.Υ., τέλος διανυκτέρευσης, δημοτικά τέλη, λογιστή κ.α»

Πηγή: money-tourism.gr

Διαβάστε ακόμη

Το top - 10 των ξένων αγορών για τον ελληνικό Τουρισμό

Όλγα Κεφαλογιάννη: Τουρισμός και Πολιτισμός καθορίζουν την Ελλάδα

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το υπ. Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια για να αναπτύξει την τουριστική προσφορά

Οι αεροπορικές στη μάχη της Ελλάδας

Έως και 20.000 Τούρκοι τουρίστες στα ελληνικά νησιά αυτή την εβδομάδα

Jobmatch: Πώς θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή για την κάλυψη των κενών θέσεων στον Τουρισμό

Επανασυστήνεται η Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού

Στις τρεις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε ξενοδοχειακές επενδύσεις η Ελλάδα το 2023