Παραχωρείται (επιτέλους) η Ροδιακή Έπαυλη στο Δήμο της Ρόδου

Χωρίς κανένα αντάλλαγμα παραχωρείται τελικά στο Δήμο της Ρόδου, η κυριότητα των δέκα ακινήτων που αποτελούν τη «Ροδιακή Έπαυλη» στην πόλη της Ρόδου, γεγονός που δικαιώνει έναν πολύχρονο αγώνα που έδωσε η τοπική μας κοινωνία για τον σκοπό αυτο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή, παραχωρείται η κυριότητα, άνευ ανταλλάγματος, των οριζόμενων δημόσιων ακινήτων στους Δήμους:  

Ρόδου (συγκρότημα δέκα ακινήτων που αποτελούν τη «Ροδιακή Έπαυλη») για εξυπηρέτηση πολιτιστικών και κοινωφελών σκοπών.

Όπως διευκρινίζεται, η  παραχώρηση της κυριότητας όλων των προαναφερόμενων ακινήτων αίρεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, εάν δεν χρησιμοποιηθούν εντός πενταετίας για τους σκοπούς για τους οποίους παραχωρούνται.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 25, παραχωρείται στο Δήμο Ρόδου, χωρίς αντάλλαγμα, η κυριότητα των δημοσίων ακινήτων, που αποτελούν ως συγκρότημα τη «Ροδιακή Έπαυλη», με τα συστατικά και τα παραρτήματά τους, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο εκ διαδοχής του Ιταλικού Δημοσίου, όπως αυτά εμφαίνονται στο συνημμένο, στο παράρτημα ΙΧ του παρόντος  τοπογραφικό διάγραμμα, για εξυπηρέτηση πολιτιστικών και κοινωφελών σκοπών του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του οικείου Δήμου αποφασίζει την καταχώρηση στο αρμόδιο κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλάκειο της αποδοχής της παραχώρησης των ακινήτων. Το απόσπασμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο περιγράφονται τα μεταβιβασθέντα ακίνητα και το δικαίωμά του επ’ αυτών, καθώς και όλα τα άλλα απαιτούμενα εκ της ισχύουσας νομοθεσίας στοιχεία, αποτελεί τον τίτλο για την καταχώρηση της μεταβίβασης των ακινήτων στο αρμόδιο κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλακείο.

Η παραχώρηση της κυριότητας των ακινήτων του παρόντος άρθρου αίρεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία αποτελεί τίτλο μεταγραφής και εγγραφής στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και κτηματολόγιο, αντίστοιχα, εάν αυτά δεν χρησιμοποιηθούν εντός πενταετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος για τους σκοπούς, για τους οποίους παραχωρήθηκαν.

Με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία αποτελεί τίτλο μεταγραφής και εγγραφής στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και κτηματολόγιο, αντίστοιχα, αίρεται η παραχώρηση της κυριότητας, ιδίως για καθυστέρηση, ματαίωση ή πλημμελή εκπλήρωση του σκοπού της παραχώρησης, αλλαγή της προβλεπόμενης χρήσης, καθώς και για λόγους ανωτέρας βίας ή για σπουδαίο λόγο.

Ανακοίνωση του Υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού
Με το άρθρο 25 στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις», εντάσσεται η παραχώρηση, κατά κυριότητα, του εμβληματικού κτιρίου της Ροδιακής Έπαυλης στον Δήμο Ρόδου.

Συγκεριμένα και όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση η Ροδιακή Έπαυλη, τα συνοδευτικά κτίρια και ο περιβάλλων χώρος παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο Ρόδου και κατ΄ επέκταση στην Ροδιακή κοινωνία, για το σκοπό της πραγματοποίησης πολιτιστικών και κοινωφελών δράσεων.

Μετά από την δικαίωση χρόνιων αγώνων και προσωπικής προσπάθειας από τις μέρες που εξελέγην για πρώτη φορά βουλευτής Δωδεκανήσου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σχολιάζει:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση, περηφάνια και αίσθημα δικαίωσης μετά από χρόνιους αγώνες, υποδέχονται σήμερα όλοι οι κάτοικοι της Ρόδου το άρθρο του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο παραχωρείται η Ροδιακή Έπαυλη στον Δήμο. Ο λαός της Ρόδου, δικαιωματικός κτήτορας της Ροδιακής Έπαυλης, μπορεί από τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και μετά, να νιώσει ότι ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής κοινωνικής του ζωής, επανέρχεται στα χέρια του.

 Η σημερινή μέρα, για την πολιτική μου σταδιοδρομία αποτελεί σταθμό. Μετά από πολυετείς προσπάθειες, τόσο μέσα από την συμμετοχή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα κινήματα αλλά και κατόπιν, από την θέση του Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέχασα ούτε στιγμή την απαίτηση των Ροδίων για «επαναπατρισμό» της κυριότητας της Ροδιακής Έπαυλης, προσπαθώντας για την δικαίωση του σκοπού αυτού.

Η σημερινή Κυβέρνηση, πιστή στο αξιακό της υπόβαθρο ότι οι δημόσιες εκτάσεις ανήκουν κατά κυριότητα και χρήση στην τοπική κοινότητα,  ανταποκρίθηκε, στο αίτημα του Δήμου Ρόδου και στην ανάγκη των πολιτών για απόδοση της Ροδιακής Έπαυλης στον κόσμο της Ρόδου. Μετά από πολλές αρνήσεις και κούφιες υποσχέσεις που ακούγονταν για χρόνια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, επιστρέφει την Ροδιακή Έπαυλη στον Ροδιακό λαό και αυτό με κάνει ακόμη πιο περήφανο».