Ρόδος: Βρέθηκε να χρωστά χωρίς να έχει πάρει δάνειο!

Το ποσό των 3.000 ευρώ και μάλιστα εντόκως, καλείται να καταβάλλει η Αγροτική Τράπεζα σε συμπολίτισσα μας, ως αποζημίωση για την ταλαιπωρία που τράβηξε από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, ο οποίος της ζητούσε να εξοφλήσει δάνειο ύψους άνω των 300.000 ευρώ που ποτέ δεν είχε πάρει!

Η απόφαση λήφθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, στο οποίο προσέφυγε με αγωγή που κατέθεσε πριν από τρία χρόνια η 54χρονη δια του δικηγόρου της κ. Μιχάλη Τεχνίτη.   

Με την αγωγή της αυτή, η οποία συζητήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το δικαστήριο, η 54χρονη στρεφόταν κατά της Αγροτικής Τράπεζας (η οποία βρίσκεται σε εκκαθάριση), κατά του εκκαθαριστή αυτής, αλλά και κατά στελέχους της τράπεζας, διεκδικώντας το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία από τον μάρτυρα της τράπεζας, η 54χρονη φαίνεται ότι ενεπλάκη στην υπόθεση εξαιτίας λάθους που έγινε σε έναν αριθμό στο νούμερο πελάτη ο οποίος είχε τις πραγματικές οφειλές!

Η ταλαιπωρία της συμπολίτισσας μας ξεκίνησε στο τέλος Ιανουαρίου 2014 όταν έλαβε εξώδικο από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ως γνωστόν βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Το εξώδικο κοινοποιούνταν στον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας και στην 54χρονη ως μέλος αυτής.

Με το έγγραφο αυτό ο εκκαθαριστής της τράπεζας πληροφορούσε την 54χρονη για το δάνειο που έλαβε, και το οποίο παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους δεν έχει εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του και δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο, ανέφερε το εξώδικο, η μεταξύ τους σύμβαση καταγγέλθηκε και το ανεξόφλητο ποσό κηρύχθηκε ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.

Έτσι, η 54χρονη καλούνταν να καταβάλλει το ποσό των 301.897,19 ευρώ!
Μάλιστα το ίδιο έγγραφο κατέληγε πως τα χρήματα θα έπρεπε να καταβληθούν εντός τριών ημερών από την ημέρα που θα ελάμβανε το εξώδικο η 54χρονη καθώς σε διαφορετική περίπτωση «και δίχως άλλη ειδοποίηση επρόκειτο να προβούν σε κάθε νόμιμη δικαστική ενέργεια προς προστασία των συμφερόντων τους και ρευστοποίηση της απαίτησης τους».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιστολή αυτή προκάλεσε σοκ και δέος στην 54χρονη δημόσια υπάλληλο η οποία ουδέποτε ασχολήθηκε με επιχειρήσεις, ουδέποτε υπήρξε έμπορος, μέλος ή μη εταιρείας ή ελεύθερος επαγγελματίας, ουδέποτε ασχολήθηκε με χρηματοδοτήσεις, ουδέποτε είχε συνάψει συμβάσεις δανείων ή είχε συνεργαστεί για τον οποιοδήποτε λόγο με την Αγροτική Τράπεζα!
Ωστόσο, όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε ακόμη και προβλήματα υγείας στην 54χρονη η οποία προσπάθησε να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία το όλο θέμα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έτσι προσέφυγε στον δικηγόρο της κ. Μιχάλη Τεχνίτη μέσω του οποίου αρχικά  επικοινώνησε με τους υπευθύνους της εταιρείας στην οποία φέρεται να είναι ομόρρυθμο μέλος, και οι οποίοι και αποδέχτηκαν ότι πράγματι έχουν πάρει δάνειο το 2010 ωστόσο ουδεμία σχέση με αυτό έχει η 54χρονη.

Στη συνέχεια, η δημόσια υπάλληλος «απάντησε» με εξώδικο στους εκκαθαριστές της Αγροτικής Τράπεζας για να λάβει νέο έγγραφο (ανάκληση εξώδικου- απάντηση – δήλωση) από τους υπευθύνους της τράπεζας, οι οποίοι  αναγνώρισαν το λάθος τους και το απέδωσαν «στην λανθασμένη μηχανογραφική καταχώρηση στα ηλεκτρονικά αρχεία» τονίζοντας πως ανακαλούν την εξώδικη καταγγελία και δήλωση τους, ενώ δεν έχουν από την συμπολίτισσα μας καμία απολύτως αξίωση.

Ωστόσο, όλη αυτή η κατάσταση και η ψυχική ταλαιπωρία που υπέστη η 54χρονη της δημιούργησαν προβλήματα και στην καθημερινότητα της καθώς όπως αναφέρει και στην αγωγή της «προσβλήθηκε άμεσα η πίστη, η καλή φήμη ως αξιοπρεπούς, έντιμου και σοβαρού ανθρώπου στη μικρή κοινωνία που ζει,  και  βεβαίως η επαγγελματική της υπόληψη.

Πέραν των ανωτέρω υπέστην μεγάλη ψυχική ταλαιπωρία και πόνο καθόλην την διάρκεια των προσπαθειών της να πείσει τους εναγόμενους να φανούν αρωγοί στην προσπάθεια της  να αποδείξει ότι κανένα δάνειο δεν είχε συναφθεί από την ίδια και να καταρρίψει τα εναντίον της στοιχεία».


Για τους λόγους αυτούς και η 54χρονη με την αγωγή της ζητούσε να της καταβάλλουν η τράπεζα, ο εκκαθαριστής αυτής και ένα στέλεχος της που υπέγραψε το πρώτο εξώδικο που είχε λάβει, από κοινού το ποσό των 200.000 ευρώ.

Τελικά το δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε την αγωγή για τον εκκαθαριστή και το στέλεχος της τράπεζας και δέχεται μερικώς την αγωγή για την τράπεζα η οποία θα πρέπει να πληρώσει το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ με τους ανάλογους τόκους.