Με καλές συμμετοχές και βροχή ο αγώνας «Σύμη 2017»

Πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου με επιτυχία ο αγώνας που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου με την ονομασία «ΣΥΜΗ» και είχε προορισμό τον Πανορμίτη. Στον αγώνα έλαβαν μέρος 14 σκάφη του ΑΣΙΑΘΡ και πάνω από 70 ιστιοπλόοι του συλλόγου. Στα πλαίσια του έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός σκαφών και πληρωμάτων μπροστά από τη Μονή του Πανορμίτη, την Κυριακή το πρωί.

Η πρώτη ιστιοδρομία του αγώνα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και η εκκίνηση δόθηκε το πρωί στις 10:00π.μ. από την περιοχή Κάτω Πέτρες. Ο καιρός ήταν νεφελώδης και η μετεωρολογική πρόγνωση έκανε λόγο για βροχές και καταιγίδες κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Τα σκάφη εκκίνησαν με ασθενή άνεμο έντασης 6-8 κόμβους ο οποίος έπνεε από Ανατολική - Βορειοανατολική διεύθυνση και έβαλαν πλώρη για το Σεσκλί, 19 μίλια Βορειοδυτικά όπου είχε στηθεί ο τερματισμός. Κινήθηκαν με τα μπαλόνια τους, με τον άνεμο να κρατιέται στα ίδια σχεδόν επίπεδα και κοντά στο Σεσκλί να πέφτει κατά τις μεσημβρινές ώρες ενώ λίγο αργότερα ενισχύθηκε ελαφρώς. Η βροχή κατά τη διάρκεια της διαδρομής, αλλού ασθενής και αλλού έντονη, δυσκόλεψε τα πληρώματα.

Στην Κλάση Α’ την κανονιά και την πρώτη θέση, πήρε το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά, τη δεύτερη θέση κατέλαβε το ΑΠΟΛΛΩΝ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Τσιμέτα και τρίτο ήταν το ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Σταύρα. Στην κλάση Β’ την πρώτη θέση κατέλαβε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη, την δεύτερη θέση το ΚΑΛΗΜΕΡΑ με κυβερνήτη τον Λευτέρη Κουμπιάδη ενώ τρίτο ήταν το TUCACU με κυβερνήτη τον Κυριάκο Κλαδογένη.

Τα σκάφη εν συνεχεία ελλιμενίστηκαν στον γραφικό όρμο του Πανορμίτη. Ο καιρός βελτιώθηκε και η βροχή σταμάτησε και έτσι τα πληρώματα είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν για λίγες ώρες το απόγευμα του Σαββάτου. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, μετά το πέρας του εκκλησιασμού, στην προβλήτα του Πανορμίτη και μπροστά στα σκάφη πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των ιστιοπλόων. Αμέσως μετά, τα πληρώματα μπήκαν και πάλι στα σκάφη και οδηγήθηκαν από την Επιτροπή Αγώνα έξω από τον κόλπο και κοντά στο ακρωτήρι Πάτος, αφού εκεί στήθηκε η γραμμή εκκίνησης της 2ης ιστιοδρομίας.

 Ο άνεμος έπνεε από τα Δυτικά – Νοτιοδυτικά με την έντασή του να είναι περίπου στους 8-10 κόμβους. Η εκκίνηση δόθηκε στις 12 το μεσημέρι και τα σκάφη κινήθηκαν και πάλι με τα μπαλόνια τους με την πλειοψηφία τους να περνούν Νότια του Σεσκλίου, ενώ λιγότεροι ήταν αυτοί που επέλεξαν να περάσουν μέσα από τον δίαυλο Σεσκλιού – Σύμης.

Η ένταση του ανέμου ενισχύθηκε ελαφρά όσο τα σκάφη πλησίαζαν τη Ρόδο, γυρνώντας προοδευτικά από Δυτική διεύθυνση. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος άρχισαν να τερματίζουν λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή του Ενυδρείου της Ρόδου όπου είχε στηθεί η γραμμή τερματισμού.

Τα αποτελέσματα της 2ης ιστιοδρομία στην κλάση Α’ ήταν τα εξής: πρώτο ήταν το σκάφος ESTELLA, δεύτερο το ΑΠΟΛΛΩΝ και τρίτο το ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ. Στην κλάση Β’ την πρώτη θέση κατέλαβε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ, τη δεύτερη θέση το ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενώ τρίτο ήταν το DAS BOOT με κυβερνήτη τον Δημήτρη Σταματά.

Έτσι, στη συνολική βαθμολογία (Overall) του διήμερου αγώνα, στην κλάση Α’ πρώτο ήταν το ESTELLA, δεύτερο το ΑΠΟΛΛΩΝ και τρίτο το ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ. Αντίστοιχα στην κλάση Β’ πρώτο κατετάγη το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ, δεύτερο το ΚΑΛΗΜΕΡΑ και τρίτο ήταν το DAS BOOT.
Πληρώματα και κυβερνήτες έδωσαν ραντεβού για τον επόμενο διεθνή πια αγώνα, CHANNEL REGATTA ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 17-19 Ιουνίου με συνδιοργανωτή τον Ιστιοπλοϊκό Σύλλογο Μαρμαρίς, με προορισμό τον Πανορμίτη, την Χάλκη και τη Ρόδο.