Πέντε νέες επιχειρησιακές συμβάσεις με Ενώσεις Προσώπων σε ξενοδοχεία της Ρόδου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, αναφέρει τα εξής:

Με τον πιο τραγικό τρόπο διαψεύδονται όσοι σπεύδουν να καθησυχάσουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού ότι μετά την υπογραφή της τοπικής κλαδικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία έχουν τους μισθούς και τα δικαιώματά τους εξασφαλισμένα.

Λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της κλαδικής σύμβασης, η εργοδοσία στα ξενοδοχεία ιδιοκτησίας Μηνέττου έσπευσε άρον άρον, στις 5 Απρίλη, να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων της, στα 586 ευρώ αξιοποιώντας τη γνωστή “πατέντα” της Ένωσης Προσώπων. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έχουν υπογραφεί εκατοντάδες επιχειρησιακές συμβάσεις σε ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα. Οι συμβάσεις μάλιστα είναι “καρμπόν” και έχουν την ίδια ημερομηνία.

Αντίστοιχες είναι, άλλες τρεις συμβάσεις που υπογράφηκαν με τον ίδιο τρόπο στα ξενοδοχεία κυπριακών συμφερόντων Mythos, Levante και Sun Palace. Μάλιστα σε αυτές τις συμβάσεις πονηρά η εργοδοσία “δεσμεύεται” υποτίθεται να μη μειώσει τους μισθούς σε όσους δούλευαν την περασμένη χρονιά. Την ίδια στιγμή όμως, άλλος όρος της σύμβασης ξεκαθαρίζει ότι οποιοδήποτε ποσό πάνω από τα 586 Ευρώ, αποτελεί οικειοθελή παροχή που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσει.

Επιπλέον περιέχουν τον ακόμα πιο προκλητικό όρο, ότι η επιχείρηση έχει το δικαίωμα στους εργαζόμενους που δουλεύουν έκτη μέρα, αντί να τους δίνει ένα επιπλέον ολόκληρο ημερομίσθιο να τους βάλει να δουλεύουν 6 μέρες επι 6 ώρες και 40 λεπτά! Δηλαδή 586 ευρώ μικτά για 6 μέρες δουλειά την εβδομάδα!

Να πως εξασφαλίζονται τα ρεκόρ κερδοφορίας. Αυτή είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης που ετοιμάζουν τα αφεντικά για ολόκληρο το λαό. Σίγουρα όμως δε θα μπορούσαν να το πετύχουν χωρίς τους συμμάχους τους:

Χωρίς δηλαδή την “αριστερή¨ κυβέρνηση που από το 2015 υπόσχεται οτι θα  επαναφέρει την υποχρεωτικότητα και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών Συμβάσεων και αντί γι αυτό την πάει για το 2021 και βλέπουμε, ανοίγοντας το δρόμο σε εκατοντάδες επιχειρήσεις να επιβάλλουν μειώσεις με τις Ενώσεις Προσώπων.

Χωρίς τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που αυτό το διάστημα δίνει μάχη στο πλευρό της Ένωσης Ξενοδόχων να πείσει τους εργαζόμενους, κυρίως βέβαια αυτούς δεν έχουν καμιά σχέση με τον τουρισμό και άρα δεν ξέρουν την κατάσταση από μέσα, ότι όλα πάνε καλά, ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι περνούν ζωή και κότα!

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ότι φέτος “Μόνο ένας εργαζόμενος δεν επαναπροσλήφθηκε” και ότι “ψάχνουν προσωπικό οι ξενοδόχοι στη Βόρεια Ελλάδα” γιατί το ντόπιο έχει εξαντληθεί. Την ίδια στιγμή που στους χώρους δουλειάς επικρατεί πραγματική κόλαση, τα δουλεμπορικά εργολαβικά συνεργεία εξαπλώνονται, οι εργαζόμενοι υποφέρουν και είναι μόνο ο πρώτος μήνας της σαιζόν!

Είναι επίσης πραγματική πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων και των Σωματείων του νησιού και σαν τέτοια πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα, η στάση που κρατά η πλειοψηφία της Διοίκησης των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που επιτίθεται με εντολή της εργοδοσίας στους αγώνες των εργαζομένων να πετύχουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και διαγράφει από τις γραμμές της τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές.

Στη συνεδρίαση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου τη Δευτέρα 29 Μάη κι ενώ στο χώρο βρίσκονταν συνδικαλιστές από διάφορα Σωματεία της περιοχής που διαναρτύρονταν  για την απαράδεκτη αυτή στάση η πλειοψηφία του ΕΚΡ όχι μόνο δεν την καταδικασε, αλλά την επικρότησε κιόλας! Μάλιστα, ασυγκράτητος και  ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων φώναζε: “Να ξέρετε εγώ θα σας διαγράψω όλους και τα 3 ΔΣ των επιχειρησιακών Σωματείων”! Παίρνοντας αυτά υπόψη του, εύκολα συμπεραίνει κανείς ποιος είναι με ποιον…

Οι εργαζόμενοι του κλάδου να μην γελαστούν ξανά από κανέναν. Ούτε από κυβέρνηση, ούτε από αφεντικό, ούτε από τους υπηρέτες τους στο εργατικο κίνημα. Ο μόνος δρόμος είναι να επιβάλουμε εμείς το δίκιο μας, τα δικαιώματα και τους μισθούς που μας έκλεψαν.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι λοιπόν καιρός να δείξουν το μπόι τους. Να μη δεχτούν να ζήσουν σα σύγχρονοι σκλάβοι. Το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ τα Σωματεία που δεν υποτάσσονται στα αφεντικά είναι το μοναδικό τους αποκούμπι.