Την βοήθεια του δήμου ζήτησαν χθες οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ

Η έλλειψη προσωπικού και ο χώρος στέγασης, εξακολουθούν και παραμένουν το σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Ρόδου και τα οποία οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων έθεσαν για ακόμα μία φορά υπόψη των αρμοδίων, στην αρχή ενός καλοκαιριού που το νησί αναμένεται να κατακλυστεί από κόσμο.

«Το προσωπικό του ΕΚΑΒ δίνει τα πάντα για το νησί και τους ανθρώπους του», διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος του εργασιακού σωματείου του ΕΚΑΒ Ρόδου κ. Νικόλαος Τσιώρας με δηλώσεις του στη «Ρ», αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν χθες με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο (σ.σ. η οποία ακολούθησε εκείνην που είχαν πριν από λίγες ημέρες με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Σωτρίλλη).

Συγκεκριμένα, παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Ευγένιος Κορναρόπουλος, ενώ για το Σωματείο, εκτός από τον κ. Τσιώρα, συμμετείχαν ο γραμματέας κ. Αντωνάκης, ο ταμίας κ. Κουτσόπουλος, και ο σύμβουλος κ. Κούντρας.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Σωματείου εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την ανταπόκριση που βρήκαν από τον Δήμαρχο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κυριότερα προβλήματα του ΕΚΑΒ Ρόδου αυτή τη στιγμή είναι το κτιριακό και η έλλειψη προσωπικού.
Καταρχήν, όσο αφορά στο κτιριακό, φιλοξενούνται στο νοσοκομείο της Ρόδου, ωστόσο ο χώρος δεν είναι κατάλληλος. Ως γνωστόν, υπάρχει έτοιμο κτίριο που προορίζεται για τη στέγαση του ΕΚΑΒ, δίπλα στον ξενώνα του νοσοκομείου, το οποίο είναι να παραδοθεί εδώ…και επτά χρόνια, και εκεί θα δημιουργηθούν τα γραφεία τους και οι χώροι στέγασής τους.

Όμως, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα με το καλώδιο του ΟΤΕ το οποίο δεν έφθασε μέχρι μέσα για να καλύψει όλες τις γραμμές του ΕΚΑΒ ενώ με το πέρασμα των χρόνων φυσικά υπάρχει και φθορά στο κτίριο. Από πλευράς των αρμοδίων τους λένε ότι το θέμα έχει δρομολογηθεί ενώ γίνονται προσπάθειες από την Περιφέρεια.

Το πρόβλημα που «καίει» όμως αυτή τη στιγμή είναι το η έλλειψη προσωπικού. Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του σωματείου, υπήρξε εποχή που είχαν φθάσει να καλύπτουν το νησί μέχρι και με έξι ασθενοφόρα και αυτή τη στιγμή με τρία-τριάμισι.

Συγκεκριμένα, δύο εδρεύουν στη Ρόδο τα οποία και για τα τακτικά περιστατικά αλλά και για τα επείγοντα και βέβαια για να εξυπηρετούν όλον αυτό τον όγκο τουριστών το καλοκαίρι, ενώ υπάρχει και ένα ασθενοφόρο στον Αρχάγγελο και κάποιες βάρδιες στη Σορωνή (σ.σ. αλλά όχι όλο το 24ωρο) που επίσης μπορούν να κληθούν στη Ρόδο για να συνεισφέρουν.

Αυτή τη στιγμή, το ΕΚΑΒ Ρόδου διαθέτει 34 μάχιμους διασώστες. Συνολικά είναι 49 από τους οποίους, όμως, οι πέντε-έξι πρέπει να βρίσκονται στο τηλεφωνικό κέντρο, οι τέσσερις για τις αεροδιακομιδές και 4-5 σε άδειες, ο ένας θα συνταξιοδοτηθεί κτλ.
Κανονικά, επείγει αυτή τη στιγμή η υπηρεσία στη Ρόδο να ενισχυθεί με 16 άτομα, από τα οποία τα 10 χρειάζονται για να καλύπτουν μια πλήρη 24ωρη βάρδια. Έτσι, θα υπάρχει δυνατότητα να βγει άλλο ένα ασθενοφόρο και θα καλύπτουν και το υπόλοιπο νησί.

«Είμαστε πολύ κάτω από το όριο», όπως λένε, έχουν επισημάνει το πρόβλημα και η υπηρεσία τους έχει πει ότι θα προκηρυχθούν πέντε άτομα μόνιμα για τη Ρόδο αλλά ακόμα δεν το έχουν δει αφού έρχεται η σεζόν και υπάρχει αγωνία για το πως θα ανταποκριθούν.
Σημειώνεται ότι στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ Ρόδου οφείλονται άδειες από το 2016, όπως και κατά μέσο όρο 100 ρεπό στον καθένα.

Χθες, ο Δήμαρχος τους υποσχέθηκε ότι όταν μεταβεί στην Αθήνα θα επιδιώξει να έχει
συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ και θα του εκθέσει τα προβλήματα.

 Η συνάντηση
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος, χθες, πέραν της εθιμοτυπικής γνωριμίας με το νέο σωματείο, συζητήθηκαν λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα ο κος. Χατζηδιάκος ενημερώθηκε για την επικείμενη παράδοση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει τις Υπηρεσίες του ΕΚΑΒ και αναμένεται να λύσει λειτουργικά προβλήματα της Υπηρεσίας.

Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στη χρόνια και σοβαρή υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, αφού πλέον δεν μπορούν να επανδρωθούν όλα τα λειτουργικά ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση ούτως ώστε να καλύψουν όλο το νησί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα, λειτουργούν δυο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση στην πόλη, ένα στην ανατολική πλευρά, ενώ το ασθενοφόρο της δυτικής πλευράς λειτουργεί διακοπτόμενα, ενώ για να καλυφθεί πλήρως το νησί απαιτούνται πέντε ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση.

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα αυτό, το οποίο γίνεται πιο οξύ κατά τους θερινούς μήνες λόγω της τουριστικής κίνησης και τη σοβαρή αύξηση των εκτάκτων περιστατικών, αντιμετωπιζόταν με εποχικές μετακινήσεις ή ολιγόμηνες προσλήψεις από τη κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ. Φέτος ωστόσο, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε ότι δεν υπήρξε αντίστοιχη πρόβλεψη για τη Ρόδο όπως για άλλους τουριστικούς προορισμούς, με συνέπεια εάν δεν υπάρξει κάτι νεότερο, τους επόμενους μήνες να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα.

«Δεν πρέπει να παίζουμε με την υγεία» τόνισε ο κος. Χατζηδιάκος κλείνοντας τη συνάντηση, ευχαριστώντας το Σωματείο για την ενημέρωση, ενώ υποσχέθηκε ότι η Δημοτική Αρχή θα στηρίξει το ΕΚΑΒ και το Σωματείο των εργαζομένων, αφού η εξασφάλιση της πλήρους κάλυψης του νησιού είναι ζήτημα σοβαρό για την υγεία τόσο των Ροδίων, όσο και των επισκεπτών.

Για το σκοπό αυτό θα προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου εντός των επόμενων ημερών να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις στο πλαίσιο της διασφάλισης της δημόσιας υγείας.