Μάνος Κόνσολας: «Να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της υποστελέχωσης του τομέα του ΕΚΑΒ στη Ρόδο»

Το ζήτημα της υποστελέχωσης του τομέα του  ΕΚΑΒ στη Ρόδο αναδεικνύει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο Μάνος Κόνσολας επικαλείται, μάλιστα, τα περιστατικά σε χωριά της Ρόδου, όπου λόγω της υποστελέχωσης του τομέα του ΕΚΑΒ Ρόδου υπάρχει καθυστέρηση στην ανταπόκριση του ασθενοφόρου και στην μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο  για περίθαλψη.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές,  ενώ είναι αδύνατον να καλυφθούν οι βάρδιες και οι ανάγκες, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Συγκεκριμένα η δύναμη του ΕΚΑΒ Ρόδου σε προσωπικό είναι:

- 50 άτομα, εκ των οποίων 7 άτομα στο τηλεφωνικό κέντρο,

- 4 άτομα στο τμήμα αεροδιακομιδών και

- 5 άτομα σε  μακροχρόνιες άδειες (εκ των οποίων ο ένας αποχωρεί σε σύνταξη).

Μένουν 34 διασώστες για να καλύψουν 3 ασθενοφόρα (2 για Ρόδο, 1 Νότιας Ρόδου και σε κάποιες βάρδιες 1 στην Σορωνή).

Για να καλυφθεί ένα ασθενοφόρο χρειάζονται 10 με 11 διασώστες, όποτε χρειάζονται,  τουλάχιστον, άλλα 16 μόνιμα άτομα, ώστε να καλυφθούν 5 ασθενοφόρα (3 στη Ρόδο, 1 στη Νότια Ρόδο, 1 στον Τομέα Έμπωνα).

Η δύναμη του ΕΚΑΒ Ρόδου σε οχήματα είναι 7 ασθενοφόρα (2 στην Ρόδο, 1 Αρχάγγελο, 1  Σορωνή,  1 αεροδιακομιδών), όποτε μένουν μόνο 2 εφεδρικά, ενώ χρειάζονται άλλα 2 και ένα μικρού όγκου για την παλιά πόλη.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και με επιπλέον οχήματα, αλλά και να αντιμετωπιστεί άμεσα και το κτιριακό πρόβλημα του τομέα του ΕΚΑΒ  με τη μεταφορά του σε μια αυτόνομη δομή, ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό και εφεδρικά οχήματα ο Τομέας του ΕΚΑΒ στη Ρόδο»

Κύριε Υπουργέ,

Η λειτουργία των τομέων του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Με την έλλειψη προσωπικού στον τομέα του ΕΚΑΒ στη Ρόδο είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες και να γίνουν έγκαιρα οι διακομιδές των ασθενών στο νοσοκομείο.

Στη Ρόδο υπάρχει έντονο πρόβλημα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να λειτουργήσουν οι τομείς του ΕΚΑΒ και να εντείνεται το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.

Συγκεκριμένα η δύναμη του ΕΚΑΒ Ρόδου σε προσωπικό είναι:

- 50 άτομα, εκ των οποίων 7 άτομα στο τηλεφωνικό κέντρο,

- 4 άτομα στο τμήμα αεροδιακομιδών και

- 5 άτομα σε μακροχρόνιες άδειες (εκ των οποίων ο ένας αποχωρεί σε σύνταξη).

Μένουν 34 διασώστες για να καλύψουν 3 ασθενοφόρα (2 για Ρόδο, 1 Νότιας Ρόδου και σε κάποιες βάρδιες 1 στην Σορωνή).

Για να καλυφθεί ένα ασθενοφόρο χρειάζονται 10 με 11 διασώστες, όποτε χρειάζονται, τουλάχιστον, άλλα 16 μόνιμα άτομα, ώστε να καλυφθούν 5 ασθενοφόρα (3 στη Ρόδο, 1 στη Νότια Ρόδο, 1 στον Τομέα Έμπωνα).

Η δύναμη του ΕΚΑΒ Ρόδου σε οχήματα είναι 7 ασθενοφόρα (2 στην Ρόδο, 1 Αρχάγγελο, 1 Σορωνή, 1 αεροδιακομιδών), όποτε μένουν μόνο 2 εφεδρικά, ενώ χρειάζονται άλλα 2 και ένα μικρού όγκου για την παλιά πόλη.

Ο τομέας που έχει την μεγαλύτερη πίεση είναι της πόλης, χωρίς να σημαίνει ότι οι άλλοι

τομείς δεν έχουν πρόβλημα.

Πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι η Δυτική Ρόδος (Τομέας Έμπωνα) δεν έχει κάλυψη καθόλου. Γι’ αυτό το λόγο, απαραίτητη κρίνεται η μόνιμη στάθμευση ασθενοφόρου στον Έμπωνα και στη Νότια Ρόδο.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η κατάσταση είναι οριακή και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές εν όψει και της θερινής-τουριστικής περιόδου, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Είναι αναγκαία, επίσης η μεταφορά του τομέα του ΕΚΑΒ σε μια αυτόνομη κτιριακή δομή, ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του.

Η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει άμεσα με προσωπικό τους τομείς του ΕΚΑΒ σε Ρόδο, ώστε οι πολίτες του νησιού να νιώθουν ασφάλεια για την υγεία τους.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση ενίσχυση με προσωπικό των τομέων του ΕΚΑΒ σε Ρόδο;

2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την εξασφάλιση αυτόνομης κτιριακής δομής για τον τομέα του ΕΚΑΒ στη Ρόδο.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου