Να αναβαθμιστεί η Ανωτέρα Σχολή Τουρισμού Ρόδου ζητάει ο Χαράλαμπος Κόκκινος

Ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/ Τμήμα Δωδεκανήσου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος μίλησε σήμερα 2.6.2017 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Γ. Καραγιάννης» του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με θέμα «Επίκαιρα θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής για τον τουρισμό και τον πολιτισμό με έμφαση στην απασχόληση».

Ο κ. Χ. Κόκκινος επισήμανε τα εξής: Είναι ανάγκη να συστηματοποιηθεί και να οργανωθεί η εκπαιδευτική πολιτική για τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι «παντρεμένες» έννοιες στη χώρα μας και σε συνδυασμό με το ότι η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός, επιβάλλεται να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Ο τουρισμός αποδίδει αρκετά χρήματα στην τραυματισμένη δημοσιονομικά χώρα μας και συγχρόνως προσφέρει αρκετές θέσεις εργασίας. Η επιλογή των νέων να σπουδάσουν σε σχολές που αφορούν τον τουρισμό και τον πολιτισμό επιβάλλει στην οργανωμένη Πολιτεία να προχωρήσει με καινοτόμες λύσεις και να οργανώσει την τουριστική εκπαίδευση. Επιβάλλεται να συνδεθεί με την αγορά εργασίας, να αναβαθμιστούν τα προγράμματα σπουδών και να θεσμοθετηθούν μεταπτυχιακές σπουδές στις οποίες θα συμμετέχουν οι νέοι μας και δε θα αναγκάζονται να μεταναστανεύουν σε ξένες χώρες.

Δημιουργεί άσχημη εντύπωση που απουσιάζουν από την εκδήλωσή μας κυβερνητικοί βουλευτές και εκπρόσωποι των υπουργείων. Πρέπει να ακούσουν την αγωνία και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας, που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό και συγχρόνως τα Δωδεκάνησα αποτελούν την τουριστική «ναυαρχίδα» της χώρας μας.

Εκφράζω επίσης την αντίθεσή μου για το γεγονός ότι επιλέχθηκε η Χίος (όπου δεν υπάρχουν τουριστικές μονάδες για να κάνουν οι φοιτητές την πρακτική τους, ούτε είναι από τους βασικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας) να δημιουργηθεί Ανωτάτη Σχολή που αφορά τον τουρισμό.

Το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα έπρεπε να επέλεγαν τη Ρόδο και την περιοχή της Δωδεκανήσου που έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τέλος εκφράζω τη δίκαιη διεκδίκηση που θεωρώ ότι είναι διεκδίκηση όλων των κατοίκων της Δωδεκανήσου και των φορέων του τουρισμού να αναβαθμιστεί η Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου.

Η «τριχοτομημένη» σχέση της με το Υπουργείο Τουρισμού, Εργασίας και Παιδείας δημιουργεί σύγχυση και η υποχρηματοδότηση οδηγεί στην υπολειτουργία της. Η Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. πρόσφερε άξια στελέχη στον ελληνικό τουρισμό που συνετέλεσαν στην αναπτυξιακή του πορεία. Αξίζει καλύτερη τύχη για να συνεχίσει να προσφέρει.