Έλεγχος στις παροχές άρδευσης ξεκινά η ΔΕΥΑΡ στα χωριά

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει από κλιμάκιο της ΔΕΥΑΡ, ο έλεγχος στους μετρητές άρδευσης στα χωριά του νησιού προς εφαρμογή σχετικής απόφασης που πήρε η επιχείρηση το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω της λειψυδρίας.

Ήδη με έγγραφο που υπογράφει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Αλέξανδρος Μανωλάκης, ενημερώθηκαν όλοι οι Πρόεδροι τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων στις οποίες υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες, ότι θα πρέπει οι καλλιεργητές τους να τις περιορίσουν ενώ αν δεν δηλωθούν οι παροχές θα γίνει η οριστική διακοπή τους.

Επίσης όπως επισημαίνεται, θα υπάρξουν και πρόστιμα για όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι γίνεται παράνομη λήψη νερού που φτάνουν μέχρι και τα 1000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η λήψη μέτρων κρίθηκε αναγκαία καθώς η ΔΕΥΑΡ θα δώσει προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Το έγγραφο που στάλθηκε στις κοινότητες αναφέρει τα εξής:
1. Η ΔΕΥΑΡ θα δώσει προτεραιότητα στην κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των κατοίκων και των επιχειρήσεων θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών και θα διαθέτει αρδευτικό νερό μόνο και εφόσον υπάρχει επάρκεια.

2. Ενημερώνονται οι αγρότες παραγωγοί να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις καλλιέργειές τους εξαιτίας της προβλεπόμενης έλλειψης αρδευτικού νερού η οποία επιτείνεται λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

3. Δεν χορηγούνται νέες παροχές αρδευτικού νερού μέχρι νεωτέρας.

4. Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης – άρδευσης αποφασίσθηκαν τα παρακάτω :
α. Καλούνται οι καταναλωτές (ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κατόπιν εξουσιοδότησης των ιδιοκτητών) των αγροτεμαχίων να δηλώσουν, συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο -αίτηση της ΔΕΥΑΡ, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στα δημοτικά – τοπικά καταστήματα.

b. Υφιστάμενες παροχές οι οποίες δεν θα δηλωθούν θα διακόπτονται οριστικά.

c. Μετά την συγκέντρωση των στοιχείων θα υπάρξουν επιτόπιοι έλεγχοι των συνεργείων της ΔΕΥΑΡ για επαλήθευση των στοιχείων.

5. Επισημαίνουμε με έμφαση ότι παράνομες λήψεις ύδατος οι οποίες θα εντοπιστούν μετά από έλεγχο της ΔΕΥΑΡ, Θα διακόπτονται οριστικά αμέσως και θα επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1000 €) ευρώ σε κάθε παραβάτη.

6. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους χρήστες νερού να χρησιμοποιούν το νερό λελογισμένα και να αποφεύγουν την σπατάλη του, για να μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα προβλεπόμενα προβλήματα του ερχόμενου καλοκαιριού, τα οποία οφείλονται στην παρατεταμένη ανομβρία όχι για φέτος, αλλά και των προηγούμενων ετών.

Καλούμε όλους τους πολίτες και τους Προέδρους των Κοινοτικών και Δημοτικών Ενοτήτων να συνδράμουν στην κοινή μας προσπάθεια. Είναι προς όφελος του γενικού καλού.