Αγνώριστο το οδικό δίκτυο της Ρόδου το 2018

Αγνώριστη θα είναι η όψη του οδικού δικτύου του νησιού της Ρόδου μέχρι και το 2018 αφού η Περιφέρεια τους τελευταίους μήνες, ρίχνει μεγάλο βάρος εκεί όπως και σε όλα τα νησιά, με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη να αγγίζουν τα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ.

Όπως δήλωσε, χθες, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στη Ρόδο η Περιφέρεια έχει προχωρήσει πάρα πολύ σε όλα τα έργα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του οδικού δικτύου. Παράλληλα, δουλεύουν πάνω στο οδικό δίκτυο και των υπολοίπων νησιών και το Φθινόπωρο αναμένονται πολύ ευχάριστα νέα όσο αφορά στις χρηματοδοτήσεις για τις οποίες έχουν στραφεί σε νέες πηγές χρηματοδότησης στις Βρυξέλλες.
Στη Ρόδο, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, η Περιφέρεια έχει δημοπρατημένα και με αναδόχους, προσωρινούς ή οριστικούς, τα εξής έργα:

Τη συντήρηση του οδικού δικτύου στην είσοδο του Αρχαγγέλου, προϋπολογισμού 170 χιλιάδες ευρώ. Στην Παστίδα, στο νέο δημοτικό σχολείο που δεν έχει δρόμο για να πηγαίνεις εκεί, ένα έργο με προσωρινό ανάδοχο. Στους πρόποδες της Φιλερήμου, περιμετρικά, προστίθεται ηλεκτροφωτισμός κόστους 180 χιλιάδων ευρώ.

Επίσης, είναι οι φωτεινοί σηματοδότες σε όλο το νησί, επαρχιακό και εθνικό δίκτυο, με προσωρινό ανάδοχο και προϋπολογισμό 500 χιλιάδες ευρώ. Η συντήρηση της ε.ο. Ρόδου-Λίνδου και ανατολικές ακτές-αεροδρόμιο προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ και η συντήρηση του οδικού δικτύου όλου του ανατολικού άξονα με 1,8 εκατ. ευρώ. Ακόμη, δημοπρατημένο είναι το έργο για τα στηθαία σε ένα δρόμο που μας έχει δώσει δυστυχώς πολλά ατυχήματα και ήταν δέσμευση της περιφέρειας για παρεμβάσεις, Τσαΐρι-αεροδρόμιο, με 700 χιλιάδες ευρώ.

Τα έργα αυτά είναι προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, είναι δημοπρατημένα με προσωρινούς αναδόχους. Βρίσκεται, όμως, σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο έργο για το οποίο τέλη Ιουνίου θα έχουν προσωρινό ανάδοχο, είναι δημοπρατημένο μέσα σε χρόνο ρεκόρ, όπως είπε, και παρά τα προβλήματα με το νέο νόμο για τις δημοπρατήσεις, και έχει προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ και έχει να κάνει με την εντελώς καινούργια εικόνα που θέλουν να δώσουν στο οδικό δίκτυο:
 

Είναι το έργο της τοποθέτησης στύλων ηλεκτροφωτισμού σε όλο το οδικό κομμάτι από τη Ρόδο μέχρι τη Λίνδο, σε όλη την παραλιακή της Ρόδου-Φαληρακίου, δηλαδή τη λεωφόρο Καλλιοθέας, στο δρόμο Τσαΐρι-αεροδρόμιο και από τη Ρόδο μέχρι τα Καλαβάρδα.
Δηλαδή,  όλα τα έργα αυτούς τους πέντε μήνες είναι προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Χαρτζημάρκος είπε ότι, με αυτά, η Περιφέρεια έχει εξαντλήσει όλα τα σημερινά οικονομικά της περιθώρια ενώ από πλευράς μελετών είναι έτοιμοι και για το υπόλοιπο κομμάτι του νησιού, δηλαδή από τη Λίνδο ως τη Νότια Ρόδο.

«Είναι πάρα πολύ μεγάλο το πρόβλημα, είναι πάρα πολύ σοβαρή η παρέμβαση και θέλουμε να φτιάξουμε ένα οδικό δίκτυο το οποίο να έχει κανόνες ευρωπαϊκούς», δήλωσε ο Περιφερειάρχης και είπε, ακόμη, ότι, ένα άλλο πολύ μεγάλο έργο, ύψους 5 εκατ. ευρώ με διασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, είναι η τοποθέτηση φωτισμού τύπου LED σε όλο το δίκτυο, υφιστάμενο και νέο.

«Είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του οδικού δικτύου της Ρόδου», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε:
«Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στο 2017 αρχίζει και αλλάζει η όψη του οδικού μας δικτύου και, βεβαίως, το 2018 θα έχουμε μία εντελώς καινούργια, διαφορετική εικόνα σε ό,τι αφορά το δίκτυο του νησιού», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Τέλος, όσον αφορά στα έργα περιβάλλοντος, η Περιφέρεια ολοκλήρωσε μια διαδικασία με την οποία εντάχθηκαν πέντε νησιά με 37 εκατ. ευρώ για έργα δικτύων αποχέτευσης και Βιολογικών Καθαρισμών και συγκεκριμένα στη Σίφνο, τη Τζια, τη Σαντορίνη, τη Σύμη και την Κω που είναι και το μεγαλύτερο.