Οι αριθμοί των... αφίξεων  ευημερούν στη Ρόδο

Στα περσινά επίπεδα αν όχι με μία μικρή μείωση εκτιμάται ότι κινήθηκε το τουριστικό ρεύμα στο νησί το Μάιο, κάτι που μάλλον ήταν αναμενόμενο, αν και τελούμε εν αναμονή της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων από το αεροδρόμιο, που γίνεται πλέον από τη Fraport Greece ταυτόχρονα και για τα 14 αεροδρόμια τα οποία της έχουν παραχωρηθεί.

Πάντως τουριστικοί φορείς και επιχειρηματίες του νησιού που παρακολουθούν την εξέλιξη της σαιζόν, επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που υπήρχαν στο τέλος Απριλίου για τα slots στο αεροδρόμιο της Ρόδου, είχε καταγραφεί μία μείωση σε ποσοστό μόλις 0,7% σε σχέση με πέρσι.

Αν τώρα οι πτήσεις που αντιστοιχούν στα slots ήταν γεμάτες και είχαν καλές πληρότητες αυτό θα φανεί από τα τελικά νούμερα που θα ανακοινωθούν σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουριστικού ρεύματος φέτος στη Ρόδο, κάνουν λόγο για αύξηση σε μικρό όμως ποσοστό που θα κυμαίνεται γύρω στο 6%, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω αύξησης.

Οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος που παραδοσιακά είναι αποδοτικοί είχαν και πέρσι σημειώσει μεγάλη κίνηση κάτι που θα γίνει και φέτος, ενώ το γεγονός ότι θα προστεθούν νέες κλίνες στο νησί την επόμενη χρονιά, σημαίνει ότι θα έρθουν και περισσότεροι τουρίστες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η σειρά κατάταξης για τις τρεις πρώτες θέσεις, θα περιλαμβάνει τις χώρες Αγγλία, Γερμανία και Ρωσία, με τη Γερμανία φέτος να καταγράφει ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά αύξησης που στο τέλος της σαιζόν εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν το 10%.

Στην κρουαζιέρα
Σε ότι αφορά την κρουαζιέρα ο μήνας που έφυγε ήταν αρκετά καλός συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό, καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία είχαμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια και περισσότερους τουρίστες.

Πιο συγκεκριμένα, το Μάιο κατέπλευσαν στο λιμάνι της Ρόδου 35 κρουαζιερόπλοια έναντι 32 τον ίδιο μήνα πέρσι, με τα οποία μεταφέρθηκαν στο νησί 37.569 άτομα έναντι 29.206 το Μάιο του 2016. Σημειώθηκε δηλαδή μία μείωση της τάξης του 22%.
Όπως είναι γνωστό τον Ιούνιο ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων θα είναι αρκετά συρρικνωμένος, καθώς αναμένεται ο κατάπλους μόλις 23 πλοίων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί ο Ιούνιος θα είναι… φτωχός από πλευράς επισκέψεων κρουαζιεροπλοίων, λόγω της γενικότερης κρίσης που γνωρίζει η κρουαζιέρα στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Σε ότι αφορά το επόμενο διάστημα, ακυρώθηκαν οι αρχικές προσεγγίσεις του κρουαζιεροπλοίου Minerva που είχαν δηλωθεί στο πρόγραμμα και ανέρχονταν συνολικά σε δέκα για τους μήνες που θα ακολουθήσουν, αλλά προστέθηκαν δεκατέσσερις προσεγγίσεις του κρουαζιεροπλοίου Aegean Queen που θα φέρνει Τούρκους τουρίστες στο νησί.