Η μεγάλη πρόκληση  για τον Ιππότη

Οι μεγάλες επιτυχίες του Σκακιστικού Ομίλου Ρόδου «Ιππότης» τον εντάσσουν στην ελίτ του πνευματικού αυτού αθλήματος για τα δεδομένα της χώρας μας. Μετά τη συμμετοχή στον αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος με μια νεανική ομάδα στην Πνευματική Στέγη Περιστερίου, ο όμιλός μας είναι έτοιμος για τους 45ους αγώνες της Α’ Εθνικής στο Ρίο (ξενοδοχείο Porto Rio) από 2 έως 8 Ιουλίου με διοργανωτή την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου.

Εκεί το επίπεδο εννοείται πως είναι υψηλό αλλά οι Ροδίτες σκακιστές με προπονητή τον ΙΜ Άγγελο Σανδαλάκη θέλουν μια όσο γίνεται καλύτερη θέση. Το όλο εγχείρημα είναι ένας άθλος για τον Ιππότη: έναν νησιωτικό σύλλογο που επιβαρύνεται με τεράστια κόστη για τη μετακίνηση σε σχέση με άλλους από την ηπειρωτική Ελλάδα. Μετά τον αγώνα, ενταγμένο στο τοπικό Γκραν Πρι, και συγκεκριμένα μετά τις 10 Ιουνίου, οι σκακιστές του Ιππότη θα συμμετάσχουν σε συναντήσεις εντός Ρόδου, περισσότερο ως μια προετοιμασία πριν τη μεγάλη πρόκληση στην Αχαΐα.

Οι συνθέσεις των ομάδων
στη διοργάνωση του Ρίου

Ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 10 «ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ» της γενικής προκήρυξης  των αγώνων (Αριθ. Πρωτ.   98248/6-2-2017).

Υπενθυμίζονται τα παρακάτω:
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΣΟ (Β6/11.09.2011 και Β1/02.07.2014) η βασική σύνθεση των ομάδων της Α’ Εθνικής κατηγορίας για το 2017 είναι 10μελής:
– 1η – 4η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες
– 5η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών
– 6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νέων γυναικών (-20, γεννημένη μετά την 1/1/1997),
– 7η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (-16, γεννημένη μετά την 1/1/2001),
– 8η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία νέων ανδρών –γυναικών (-20,γεν/νος-η μετά την 1/1/1997),

– 9η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (-16, γεν/νος-η μετά την 1/1/2001).
– 10η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (-12, γεν/νος-η μετά την 1/1/2005).

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.T. και Υγείας Αθλητή πριν την έναρξη των αγώνων.

Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή-τρια μόνο στις γενικές σκακιέρες και στη γυναικεία σκακιέρα, η δήλωση του οποίου-ας θα γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.

Ρητά διευκρινίζεται ότι, οι Κύπριοι  σκακιστές-στριες που έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ και έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας με την ένδειξη «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ», δεν εμπίπτουν στον παραπάνω περιορισμό και συνεπώς μετέχουν ελεύθερα.

Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικού σκακιστή-στριας στις «αναπτυξιακές» νεανικές σκακιέρες (από την 6η -10η), με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικού έτος.

Τα σωματείο της Α’ Εθνικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο πρωτάθλημα μόνο όσους αθλητές και αθλήτριες (εκτός των αλλοδαπών) ανήκουν στη δύναμή τους μέχρι και τις 30/03/2017. Πέραν αυτών των αθλητών οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο νέο-εγγεγραμμένους αθλητές (όχι αθλητές από μεταγραφές).     

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.12.1 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων, στους Αγώνες της Α’ Εθνικής Κατηγορίας αλλά και των προκριματικών ομίλων για την Α’ εθνική (ΠΟΑ), απόφαση ΔΣ Β6/11-09-2011 και μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η   (όχι στη γυναικεία και στις «αναπτυξιακές»), επιτρέπεται επιπλέον και η χρήση ενός αλλοδαπού σκακιστή ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης.

Διεξαγωγή- σύστημα αγώνων
Η τελική φάση της Α’ Εθνικής του 2017 θα διεξαχθεί με ελβετικό σύστημα 7 γύρων:
Κλήρωση 1ου και 2ου γύρου θα γίνει με βάση την αρχική κατάταξη (που προκύπτει από τον μέσο όρο Έλο).

Εναλλαγή του χρώματος, κατά το δυνατόν, για τον 2ο γύρο.
Κλήρωση των υπολοίπων γύρων (3ος-7ος) με βάση τα κριτήρια ισοβαθμίας (εξαιρουμένου του 1ου : αποτέλεσμα των ισόβαθμων).

Θα αγνοείται η χρωματική ιστορία κατά τη δημιουργία ζευγών.
Αφού έχουν δημιουργηθεί τα ζεύγη, θα αποδίδονται τα χρώματα με βάση τη χρωματική ιστορία.
Ισχύουν οι περιορισμοί: α) Η χρωματική διαφορά (λευκά – μαύρα) δεν μπορεί να είναι μικρότερη από -2 ή μεγαλύτερη από +2, β) καμία ομάδα δεν θα λάβει επί 3 συνεχόμενους γύρους το ίδιο χρώμα

Το (α) και (β) δεν εφαρμόζονται στον τελευταίο γύρο για τις ομάδες που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν 34 ομάδες  ως εξής:
α) Οι πρώτες 20 ομάδες σύμφωνα με την τελική κατάταξη της τελικής φάσης του 44ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας του 2016:
 1 ΕΟΑΟ «Φυσιολάτρης» Νίκαιας
2 ΠΣ Περιστερίου
3 ΣΟ Καβάλας
4 ΕΣ Θεσσαλονίκης
5 Σκακιστική Ακαδημία Χανίων
6 ΝΟ Καλαμάτας «Ποσειδών»
7 ΣΑ Κορινθίας «Αργοναύτης»
8 ΦΟΝ Ηρακλείου – Επικοινωνία
9 Πανιώνιος ΓΣ
10 Πειραϊκός ΟΣ

11 ΜΑΠΟ «Κεραυνός» Ωραιοκάστρου
12 ΑΟ «Κύδων» Χανίων
13 ΑΟ «Κάισσα» Χανίων
14 Ο.Φ.Η.
15 ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης
16 ΣΟ Ηρακλείου
17 ΑΟ «Τρεις Αστέρες» ’89
18 ΟΣ Τριανδρίας
19 ΑΟ «Ζήνων» Γλυφάδας
20 ΑΣ Παπάγου