Σημαντικές οι Διακρίσεις Ελλήνων Φοιτητών σε  Παγκόσμιες Παρουσιάσεις «Οικολογικών Οχημάτων»

Την Τρίτη, 30 Μάϊου ε.ε. στο Λονδίνο, ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις των «πρωτοποριακών» οχημάτων, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν Φοιτητές και Σπουδαστές Πολυτεχνείων, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη και κάποιες ομάδες Αφρικανικών χωρών, σε Διαγωνισμό.

Συνολικά, πήραν μέρος 250 ομάδες όλων των κατηγοριών. Το θέμα του Διαγωνισμού ήταν δύσκολο και ενδιαφέρον, καθώς τα οχήματα που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τις διάφορες ομάδες, έπρεπε να διανύσουν μια συγκεκριμένη απόσταση με ελάχιστη ενέργεια.

Σε αυτό τον Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, πήραν μέρος: Η Ομάδα  «Προμηθέας» από το Μετσόβιο, με το πρωτοποριακό όχημά τους που ονόμασαν «Πυρφόρο», ομάδα σπουδαστών από το Πολυτεχνείο Κρήτης και σπουδαστές από ΤΕΙ του Πειραιά. Ο Παγκόσμιος αυτός διαγωνισμός, είχε δύο τύπους οχημάτων: «Τύπου Πόλης» (Urban concept) και Prototype (Πρωτότυπο).

Τα οχήματα, ήταν χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το καύσιμο που χρησιμοποιούν. Oι κατηγορίες ήταν: οχήματα «ηλεκτροκίνητα με μπαταρία», «ηλεκτροκίνητα με κυψέλες υδρογόνου» και «μηχανή εσωτερικής καύσης». H Ομάδα «Προμηθέας»  του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συμμετείχε με το όχημα «Πυρφόρος» κατηγορίας «PROTOTYPE», συμμετείχε στα Ηλεκτροκίνητα με μπαταρία και κατέκτησε την  25η θέση ανάμεσα στις 41 Ομάδες. Το Πολυτεχνείο Κρήτης στα οχήματα τύπου πόλης με υδρογόνο,  κέρδισε την 4η θέση ανάμεσα στις 10 διαγωνιζόμενες ομάδες και το ΤΕΙ Πειραιά την 9η στην ίδια κατηγορία με το Μετσόβιο.

Επιδόθηκαν επίσης 5 «off track» βραβεία, που ήταν για όλες τις κατηγορίες μαζί. Συγκεκριμένα, αυτές οι κατηγορίες ήταν:  Technical innovation, Safety, Communication, Design και Team Spirit. To Πολυτεχνείο Κρήτης κέρδισε το Βραβείο “Safety”, το ΤΕΙ Πειραιά το “Design” και το Μετσόβιο, κέρδισε το Δεύτερο στο “Technical Innovation” και επίσης κέρδισε το Δεύτερο στο “Safety”.  Σε όλες τις κατηγορίες αυτού του Παγκόσμιου Διαγωνισμού, συμμετείχαν συνολικά 250 Πανεπιστήμια και ξένα Λύκεια.  Συμμετείχε η Ομάδα του Μετσόβιου και των ΤΕΙ στην κατηγορία «ηλεκτροκίνητα με μπαταρία», όπου συμμετείχε η Ομάδα του Μετσόβιου πήραν μέρος 41 οχήματα και στην Κατηγορία της Κρήτης 10.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι φοιτητές/φοιτήτριες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Ομάδας «Προμηθέας», εκτός από τις γνώσεις Υψηλής Τεχνολογίας και σίγουρα ταλέντων «ευρεσιτεχνίας» και «κατασκευαστικής ικανότητας», μπόρεσαν να βρουν «χορηγούς», για να καλύψουν τα έξοδα που απαιτούνταν, τους οποίους και ευχαριστούν στην ιστοσελίδα που ανάρτησαν. Στην ιστοσελίδα τους, υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές εικόνες από τις προσπάθειες και το επιτυχημένο μοντέλο αυτοκινήτου «Πυρφόρος»,  που κατασκεύασαν και απέσπασαν τόσες διακρίσεις.

Στην Ομάδα «Προμηθέας» συμμετείχαν:

Ομάδα Συστήματος Κίνησης: Βαγγέλης Ντούρος, Δημήτρης Γεωργόπουλος, Νίκη Κυλιντηρέα, Μάρκος Διαματάρης, Δημήτρης Τσιάκος, Αλέξανδρος Σταματόπουλος, Ίριδα Κουκουβίνη, Ιάκωβος Κυριάκος. Ομάδα Μηχανολογικών: Ανδρέας Μπουγιουκλής, Αποστόλης Γναρδέλλης, Δημήτρης Βούκατας, Στέλιος Προκοπίου, Ηλίας Παπανδρέου.

Ομάδα Δημοσίων Σχέσεων: Φωτεινή-Αθηνά Καραντώνη, Νίκη Κυλιντηρέα, Τάσος Φορούλης, Αγγελική Κυριολοπούλου, Γεώργιος Παπαθεοδώρου. Υπεύθυνος Καθηγητής: Αντώνιος Κλαδάς, Τομέας Ηλεκτρονικής.
Η Ομάδα των φοιτητών/φοιτητριών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ήρθε Δεύτερη στο «Safety» (Ασφάλεια), και στο Technical Innovation(Τεχνική Καινοτομία), είχε συγκεκριμένους στόχους τα δύο «off track» και μια θέση λίγο καλύτερη από αυτή που τελικά κέρδισαν.

Ο συναγωνισμός ήταν δεν τόσο τεράστιος, αλλά υπήρχε χάσμα μεταξύ των κορυφαίων και των υπολοίπων ομάδων λόγω και διαφορετικών budget(=χορηγήσεων). Το όχημα «Πυρφόρος» της Ομάδας «Προμηθέας» των φοιτητών του Μετσόβιου, ζύγιζε 39 κιλά, έκανε επίδοση 225Κ,/KWh, ενώ είχε record 483.

Η ευρύτητα των γνώσεων των Ελλήνων φοιτητών μας, αποδεικνύεται και από τα Ελληνικά Μυθολογικά ονόματα που έδωσαν τόσο στην Ομάδα τους «Προμηθέας», όσο και στο «καινοτόμο» όχημά τους, «Πυρφόρος». Αξίζει να θαυμάσει ο ενδιαφερόμενος, το όχημα όπως το κατασκεύασαν οι φοιτητές του Μετσόβιου, στο site: http://sem.ntua.gr/index.php/el-gr/ facebook Prometheus Team NTUA.

Η Ελλάδα μας, παρά τα οικονομικά της προβλήματα, διαπρέπει στο χώρο της Υψηλής Τεχνολογίας, με τους νέους επιστήμονες, που μας κάνουν όλους υπερήφανους και αισιόδοξους, για ένα καλύτερο  και ευοίωνο αύριο.

Μαίρη Παπανδρέου