Μαθήματα ανακύκλωσης  από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου  και του 2ου Δ.Σ. πόλεως Ρόδου

Αντιπροσωπεία μαθητών του 2ου Δημοτικού  Σχολείου πόλεως Ρόδου και του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, έπειτα από πρόσκληση της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ταξίδεψαν στην Αθήνα, συνοδεία εκπαιδευτικών, την Τρίτη 23 Μαΐου για να επισκεφθούν το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 61.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης που διήρκεσε από 28/3/2017 ως 28/5/2017. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης ταξίδεψαν για την Αθήνα με πτήση της Aegean  ο μαθητής της ΣΤ1΄ του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου Μιχαήλ Στεργενάκης, συνοδευόμενος από τη μητέρα του και από τη δασκάλα του κα. Ελένη Μπύρου, καθώς και οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Τζινέτ Καρανάτσιου- Εστουπινάν (Α΄ Γυμνασίου), Αναστασία Τσαμπίκα Βασιλείου Α΄ Γυμνασίου) και Αντώνης Τερεζάκης (Γ΄ Γυμνασίου) με συνοδό την καθηγήτρια κα. Χριστίνα Πολίτη.  Από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέρθηκαν στο Πάρκο Ανακύκλωσης με μεταφορικό μέσο της εταιρείας.  Να σημειωθεί ότι νωρίτερα είχαν μεταφερθεί εκεί όλες οι σακούλες με τις συσκευασίες για ανακύκλωση, που είχαν συλλέξει οι μαθητές.

Στο Πάρκο η υπεύθυνη κα. Νίκη Νίκα, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό, υποδέχτηκαν θερμά τους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς και τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του Πάρκου, στα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο βοτανικό κήπο και στη μικρή οικολογική λίμνη. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανακυκλώσουν οι ίδιοι μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες στα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα ανακύκλωσης και να λάβουν τα κουπόνια που εκτυπώνονταν αυτόματα και με τα οποία συμμετείχαν στο διαγωνισμό.
 Επιπλέον, παρακολούθησαν στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων video  για τη σημασία της ανακύκλωσης και για τα οφέλη από την ανακύκλωση των υλικών.  Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, ότι με την ανακύκλωση αλουμινίου δε γίνεται εξόρυξη βωξίτη και εξοικονομούνται πολλά κιλά πετρελαίου.  Επισημάνθηκε, ακόμα, ότι απαιτούνται 500 έτη, για να αποσυντεθούν από το περιβάλλον οι πλαστικές συσκευασίες. Τονίστηκε, επίσης, ότι η ανακύκλωση γυαλιού συμβάλλει στο να μην καταναλώνεται η άμμος των υδροβιότοπων.

Στο τέλος, επισκέφθηκαν το εργαστήριο δημιουργίας έργων τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά (π.χ. από πολύχρωμα καπάκια μπουκαλιών και σπασμένα πλαστικά). Η επίσκεψη τελείωσε με παράθεση γεύματος. Πλουσιότεροι σε εμπειρίες και γνώσεις, μαθητές και εκπαιδευτικοί αναχώρησαν αεροπορικώς για τη Ρόδο το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Μουσικό Σχολείο κατέλαβε την 5η θέση πανελλαδικώς στον διαγωνισμό  με έπαθλο μια action camera για κάθε μαθητή του τμήματος που κέρδισε. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Ανακύκλωσης!

Η συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις, όπως αυτή, κρίνεται σημαντική, όχι μόνο γιατί κινητοποιείται ολόκληρη η οικογένεια και η τοπική κοινωνία, αλλά κυρίως γιατί οι νεαροί μαθητές με κίνητρο τα σημαντικά έπαθλα του διαγωνισμού δραστηριοποιούνται και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις άδειες συσκευασίες όχι πλέον ως σκουπίδια, αλλά ως υλικά με αξία.  Με τον τρόπο αυτό αποκτούν οικολογική ευαισθησία και συνείδηση, και κατανοούν ότι η ποιότητα της ζωής τους είναι στενά συνυφασμένη με το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον μέσω της σύνδεσης του σχολείου με την τοπική κοινωνία καθώς και της ενίσχυσης του ομαδικού – συμμετοχικού πνεύματος, επιτυγχάνεται η στροφή προς ένα αειφόρο σχολείο, το οποίο προάγει τον πολιτισμό, προστατεύει το περιβάλλον και διαμορφώνει ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες.