Πρόγραμμα για τους αγρότες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Το Σεπτέμβριο θα δημοσιευθεί εκτός απροόπτου η πρόσκληση για τα σχέδια βελτίωσης στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που αφορά εκείνους που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στην περιοχή μας.

Όπως έκανε χτες γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, έχει ήδη προκηρυχτεί η προδημοσίευση, το πρόγραμμα αφορά δικαιούχους έως 60 ετών ενώ το ύψος του προγράμματος που θα υλοποιηθεί από την περιφέρεια ανέρχεται σε 11 εκ. ευρώ.
Λεπτομέρειες για τους ενδιαφερόμενους θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

«Έχει προκηρυχτεί από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης η προδημοσίευση για τα σχέδια βελτίωσης στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020. Το μέτρο έχει εκχωρηθεί στις περιφέρειες. Για την περιφέρειά μας το ύψος του ανέρχεται σε περίπου 11 εκατομμύρια.

Η δημοσίευση της πρόσκλησης θα γίνει σε περίπου δύο μήνες και αφορά αγρότες κατά κύριο επάγγελμα που ασκούν αυτή τη δραστηριότητα έως 60 ετών οι οποίοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης προσθέτοντας και τα εξής: «Το μέτρο επιδοτείται από 40% έως 85% ανάλογα με το σχέδιο που υποβάλλεται ενώ για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων φτάνει στα 150.000  ευρώ με εξαίρεση τις επενδύσεις διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης για τις οποίες ο ανώτατος επιλέξιμος προορισμός ανά αίτηση στήριξης είναι έως και 200.000 ευρώ».

Οι περίοδοι υποβολής των αιτήσεων το χρονοδιάγραμμα έκδοσης αποφάσεων, έγκρισης και το όριο των πιστώσεων η διαδικασία υποβολής εξέτασης και αξιολόγησης των αιτήσεων οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι άλλοι όροι θα προσδιορίζονται αναλυτικά στην απόφαση πρόσκλησης που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που αποφάσισαν να υποβάλουν σχέδιο βελτίωσης πρέπει να προετοιμάζονται και να επισκέπτονται τις υπηρεσίες της περιφέρειας για ενημέρωση ενώ μπορούν και μέσω της ιστοσελίδας της ΠΝΑΙ και μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου να παίρνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Για τη δακοκτονία
Σε ότι αφορά τη δακοκτονία ο διαγωνισμός όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης βρίσκεται σε καλό σημείο και στην επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής θα επικυρωθεί και το αποτέλεσμα. Όπως έκανε γνωστό έχει εγκριθεί και από το υπουργείο η απόφαση για το προσωπικό που θα ασχοληθεί με τη δακοκτονία καθώς έχει δοθεί έγκριση και αυτές τις μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων για να αποφανθεί το ΑΣΕΠ για την πρόσληψή τους.