Μια χελώνα καρέτα-καρέτα στην παραλία του Irene Palace

Η Ημέρα Περιβάλλοντος κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, προσθέτει νέες ενέργειες, πρωτοβουλίες και γίνεται αφορμή για δράσεις και αναφορές που εκφράζουν την κουλτούρα της επιχείρησης, της διοίκησης, των εργαζομένων, των πελατών.

Η Ημέρα Περιβάλλοντος έχει συμβάλλει με τα ερεθίσματα που δίνει, στην ανάπτυξη στάσης και μέτρων, τακτικών υπέρ της μείωσης ενέργειας, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης, οικονομίας στην κατανάλωση πόρων, καθαριότητας, ελέγχων κλπ  κυρίως όμως στη συμμετοχή και δέσμευση των εργαζομένων στην επιχείρηση στην προστασία του για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Φέτος, πέρα από τις συμβολικές και ουσιαστικές ταυτόχρονα ενέργειες εορτασμού, φέρνουμε στη μνήμη μας μια συγκλονιστική εμπειρία που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι στο Irene Palace.

Μια ζεστή βραδιά, επέλεξε την παραλία μπροστά στο ξενοδοχείο, μια χελώνα caretta caretta για να γεννήσει και να αποθέσει τα αυγά της (πλέον των 100), στην άμμο, σε βάθος 60 εκατοστών περίπου. Η διοίκηση και το προσωπικό του ξενοδοχείου, μόλις το αντιλήφθηκαν, κάλεσαν την επιστημονική ομάδα του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου και έλαβαν τις οδηγίες για την προφύλαξη, την διατήρηση και την ασφάλεια των αυγών στην περίοδο επώασης, περίπου 55-60 ημέρες.

Το νέο διαδόθηκε σαν αστραπή, η χελώνα είναι εμβληματικό ζώο, της έχουν  αποδοθεί δε, συμβολισμοί από τους περισσότερους πολιτισμούς. Εμπνέει με την ηρεμία της, χαρακτηρίζεται από επιμονή και σταθερότητα, εντυπωσιάζει δε, η μακροζωία της (ζει πάνω από 100 χρόνια). Συμβολίζει την ένωση του ουρανού και της γης στην Άπω Ανατολή, τη σιγή στην Αρχαία Ελλάδα.

Ήταν η αφορμή της δημιουργίας του φενγκ σούι σύμφωνα με ένα Κινέζικο μύθο, η μορφή της δε, υποδηλώνει την εύνοια της τύχης. Το πρώτο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό νόμισμα ( 600 π.Χ.) ήταν η Χελώνα της Αίγινας, ήταν αργυρό και εικόνιζε μια θαλάσσια χελώνα, το σύμβολο της πόλης. Η χελώνα caretta caretta, ο πανάρχαιος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών είναι ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών στον πλανήτη.

Με μεγάλο σεβασμό από την πλευρά των λουομένων πελατών και του προσωπικού, ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο χρόνος  επώασης. Μια φωτεινή νύχτα βγήκαν τα μικρά χελωνάκια από τα αυγά και συντεταγμένα σε ομάδες προσανατολίστηκαν προς την παραλία να βρουν το νερό και να ακολουθήσουν τις ρίζες τους. Μια ομάδα από το ξενοδοχείο, αντιλήφθηκε το μοναδικό γεγονός, ένα θαύμα της φύσης και με αγωνία και ανακούφιση στη συνέχεια, παρακολούθησε την πορεία τους στη θάλασσα.

Το μεγάλο ταξίδι ξεκίνησε για τις μικρές χελώνες επιφυλάσσοντας δυσάρεστες εκπλήξεις αφού δυστυχώς 1 χελώνα στις 1.000, φθάνει στην ενηλικίωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF. Τυχεροί όσοι έγιναν κοινωνοί  ενός τόσο σημαντικού γεγονότος για πολλούς λόγους.

Η caretta caretta είναι είδος υπό εξαφάνιση, η παρουσία της πιστοποιεί την επιλογή καθαρού περιβάλλοντος στην παραλία, ακόμη περισσότερο και από την Γαλάζια Σημαία που χαρακτηρίζει την ακτή. Θα μας δώσει μεγάλη χαρά αν την υποδεχθούμε ξανά στην παραλία του Irene Palace σε 2-3 χρόνια όπως συνηθίζει, για να εμπιστευθεί άλλη μια φορά τα μικρά της.