Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τίμησε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος της Κάσου

Η Κάσος είναι ένα μισάνοιχτο όστρακο στο Αιγαίο σε ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη. Η Κάσος που τιμά σήμερα τη μνήμη του ολοκαυτώματος, στις 7 Ιουνίου 1824 είναι για την Ελλάδα σύμβολο αγώνα, θυσίας και της αναγέννησης ενός λαού από τις στάχτες του.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τίμησε τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν φέτος με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Φλεβάρη, του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου κ. Γιάννη Μηνατσή και του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Κάλλιστου Διακογεωργίου.

Ο κ. Φλεβάρης ευχαρίστησε την Δήμαρχο κ. Μαίρη Σορώτου Τσανάκη και τον Δήμο της Κάσου για την θερμή φιλοξενία και την άριστη διοργάνωση πολλών και σπουδαίων εκδηλώσεων μνήμης και μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος θα μεταβεί στο προσεχές διάστημα στο νησί της Κάσου για να αντιμετωπίσουν από κοινού Περιφέρεια και Δήμος κάποια από τα σύνθετα θέματα άμεσης προτεραιότητας για την Κάσο.

 

 

Ο κ. Φλεβάρης και ο κ. Διακογεωργίου, συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο με τους φορείς, παρουσία του Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτών, όπου ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για τις ενέργειες της Περιφέρειας σε θέματα που αφορούν την Κάσο. Ακολούθησε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία επίσης παρακολούθησαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και έπειτα συνάντηση εργασίας με τον Έπαρχο κ. Μηνατσή.

Η Κάσος απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι ένα μικρό νησί με μεγάλη δύναμη και έστρεψε το ενδιαφέρον όλων στην ιστορία της, την προσφορά της και τον πατριωτισμό της. Περιμένει από την αποφράδα εκείνη ημέρα του ολοκαυτώματος (29 Μαΐου σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο) να λάβει την θέση που της αξίζει στην Ελληνική ιστορία. Αυτό είναι το παράπονο των κατοίκων του νησιού και αυτό ζητάνε και όχι μόνο έργα υποδομής που δεν επαρκούν και έχει το χρέος η πολιτεία να της προσφέρει.

 

 

Η θυσία της Κάσου ήταν ανάλογη με αυτή των Ψαρών και της Χίου. Όμως δεν βρέθηκε ένας Delacroix να ζωγραφίζει ή ένας Διονύσιος Σολωμός να υμνήσει το μαρτυρικό νησί. Η Κάσος έχει ανάγκη από ισχυρή υποστήριξη σε πολλούς τομείς και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα σταθεί στο πλευρό της.

Όσον αφορά το ηθικό μέρος της αναγνώρισης του αγώνα της, της σπουδαίας συμμετοχής στην Επανάσταση του 1821 και το σηκωμό του γένους που επισφράγισε με τη θυσία της ο Έπαρχος Κάσου-Καρπάθου πρότεινε κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις να αναγνωριστεί επίσημα η Κάσος από την Βουλή των Ελλήνων ως «ηρωικό νησί», όπως τα Ψαρά.

 

 

Στην ομιλία του ο κ. Φλεβάρης χαρακτήρισε τους Κασιώτες θαλασσομάχους του αγώνα για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία που με τα 100 και πλέον πλοία τους καταδίωκαν και κατέστρεφαν τον οθωμανικό στόλο στη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Κρήτη, την Σάμο και ολόκληρο το Αιγαίο, ως απόγονους των Σαλαμινομάχων. Σήμερα, όπως και τότε, η εθνική μας κυριαρχία δέχεται επιβουλές που πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί να αντιμετωπίσουμε.

Το μήνυμα που στέλνει σήμερα η Κάσος στην οποία αν και τότε δεν είχε μείνει Ελληνική ψυχή, αναγεννήθηκε και επιδεικνύει σήμερα περήφανη και ελεύθερη την Ελληνική σημαία, διατρανώνοντας ότι η Ελληνικότητα του Αιγαίου είναι το παρόν και το μέλλον μας.