Οι δραστηριότητες των προσκόπων της Δωδεκανήσου

Οι Πρόσκοποι Δωδεκανήσου συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους λίγο πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές τους κατασκηνώσεις.

Τα Σαββατοκύριακα 1 - 2 Απριλίου  και 20 -21 Μάιου 2017  πραγματοποιήθηκαν  εκδρομές-Εξερεύνησης  Χρυσού Βέλους με Πρόεδρο της επιτροπής εξερεύνησης τον Έφορο Κλάδου Προσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου μας κ. Γιώργο Νεσφυγέ.

Οι εξερευνητικές ομάδες των Προσκόπων (παιδιά ηλικίας 11-15 ετών)  ξεκίνησαν από τη Δαματριά και από τα Μαριτσά, αφού περπάτησαν πέντε χιλιόμετρα περίπου σε χωματόδρομο, κατέληξαν στην τοποθεσία Μπεβεράνο, όπου έφτιαξαν τις γωνιές τους  και διαβίωσαν στην ύπαιθρο με φυσικά μέσα.

 

 

Το Σαββατοκύριακο 1-2 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκε η Εκδρομή – Εξερεύνηση Δάφνης στην ευρύτερη περιοχή των Πεταλούδων  με υπεύθυνο της επιτροπής εξερεύνησης τον Έφορο Κλάδου Ανιχνευτών της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου  κ. Θάνο Παπουρδάνο.

Εκεί οι Ανιχνευτές πραγματοποίησαν πορεία στο δάσος,  διαβίωσαν στην ύπαιθρο με φυσικά μέσα και προχώρησαν σε δεντροφύτευση στην περιοχή. Την Κυριακή οι Ανιχνευτές πραγματοποίησαν λαογραφική έρευνα με τη συνεργασία των κατοίκων της Ψίνθου.

Με σλόγκαν « Όχι λέμε στη βία – όχι στον πόλεμο παιδιά», από τις 21 Απριλίου έως τις 23 Απριλίου 2017  πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχή χρονιά η Σύναξη Ενωμοτιών της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δωδεκανήσου, με Αρχηγό τον Έφορο Κλάδου Προσκόπων κ.  Γιώργο Νεσφυγέ , στο δάσος του Αγίου Σύλα στη Ρόδο.  Με στόχο την παγκόσμια συναδέλφωση μαζεύτηκαν 20 Ενωμοτίες (μικρές παρέες Προσκόπων )  από όλα τα Προσκοπικά Συστήματα της Ρόδου  και από το Προσκοπικό Σύστημα της Καλύμνου.

Οι Πρόσκοποι έφτιαξαν μεγάλες κατασκευές, έπαιξαν μεγάλα παιχνίδια , παιχνίδια σωματικής αγωγής και πνευματικής καλλιέργειας.  Δημιούργησαν τις γωνιές των Ενωμοτιών με υλικά της φύσης, φρόντισαν τα υλικά της τροφοδοσίας τους, μαγείρεψαν, έπαιξαν, διασκέδασαν και γνώρισαν νέους φίλους. Το βράδυ της πρώτης ημέρας ψυχαγωγήθηκαν με ζωντανή μουσική από Βαθμοφόρους και Παλαιούς Προσκόπους.

Οι Πρόσκοποι εφοδιασμένοι με κέφι και ενθουσιασμό περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη Σύναξη Ενωμοτιών. Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου ευχαριστεί θερμά για την αρωγή την εταιρεία Blue Star Ferries.

 

 

 

Την Κυριακή 23 Απριλίου  πραγματοποιήθηκε Ανιχνευτικό Εργαστήρι Γνώσεων με θέμα   « Εργαστήριο σφολιατοειδών» στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Αφοι Κεφάλα & ΣΙΑ Ο.Ε. , με ειδικό συνεργάτη τον κ. Μιχαήλ Κεφάλα ο οποίος  οδήγησε   τους Ανιχνευτές (έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών)  θεωρητικά και πρακτικά στο ζύμωμα , φούσκωμα, ψήσιμο και συσκευασία κρουασάν.  Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου ευχαριστεί θερμά την εταιρεία για τη διάθεση του χώρου του εργοστασίου.

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου  πραγματοποιήθηκε η Διημερίδα «Ανιχνεύοντας το Μονοπάτι του Εθελοντισμού» που οργάνωσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών. Στη διημερίδα συμμετείχαν και δύο (2) μέλη Προσκοπικών Δικτύων του 2ου Συστήματος Κρεμαστής.

Την Κυριακή 14 Μαίου τα μέλη του 3ου Ναυτοπροσκόπων Λέρου, με την ευκαιρία της Γιορτής της Μητέρας , επισκέφτηκαν το Ισιδώρειο Εκκλησιαστικό  Γηροκομείο Λέρου όπου μοίρασαν χαρά και ζωντάνια στους τρόφιμους του ιδρύματος διασκεδάζοντας τους και τους πρόσφεραν χειροποίητες ευχετήριες κάρτες, γλυκά και τριαντάφυλλα.

Την ίδια ημέρα  τα μέλη της  Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Παραδεισίου συμμετείχαν στην ανάβαση του βουνού Ατταβύρου που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Ρόδου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ισιδώρου.

Το Σάββατο 24 Μαίου τα μέλη του 6ου Αεροπροσκόπων Ρόδου παρέδωσαν τρόφιμα στο πρόγραμμα σίτισης του Δήμου Ρόδου,   που είχαν συγκεντρώσει από σούπερ μάρκετ με τη συμμετοχή  των συμπολιτών μας. Τα τρόφιμα παρέλαβαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου  κ. Δέσποινα Μουτάφη και κ. Σέβη Ηλιοπούλου- Νικολάου. Το απόγευμα  η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δωδεκανήσου συμμετείχε στα εγκαίνια του Κοινωνικού Κέντρου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου.

 

 

 

 

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε η 41η Τακτική Γενική Συνέλευση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων σε αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου. Από τη Δωδεκάνησο συμμετείχαν  11  Βαθμοφόροι και 1 Μέλος Επιτροπής Κοινωνικής Συμπάραστασης . Μεταξύ των θεμάτων της ημερησίας διάταξης ήταν και η εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Για πρώτη φορά εξελέγη Δωδεκανήσιος Βαθμοφόρος ο κ. Ιωάννης Σπύρου και ανέλαβε ήδη τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.       

Οι Πρόσκοποι Δωδεκανήσου πιστοί στις Αρχές που πρεσβεύουν πρωταγωνιστούν σε τοπικό αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.