Υπεγράφη η σύμβαση για την καθαριότητα του νησιού

Την απαρχή της νέας εποχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος στο νησί της Ρόδου, σηματοδοτεί η υπογραφή, χθες, της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της Κοινοπραξίας «ENACT A.E- ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε» η οποία πήρε πανηγυρικό χαρακτήρα, με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο να μην κρύβει τη μεγάλη του ικανοποίηση αλλά παράλληλα να στέλνει και…πολλαπλά μηνύματα, ένα από αυτά προς τους πολίτες: Ότι από εδώ και πέρα θα εφαρμόζεται ο κανονισμός καθαριότητας με αυστηρότητα και τα πρόστιμα θα είναι βαριά!

Σε πανηγυρικό κλίμα, λοιπόν, χθες το μεσημέρι, στο γραφείο Δημάρχου, υπεγράφη η σύμβαση αφού προηγήθηκε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο ίδιος, μαζί με τους εκπροσώπους της ENACT Α.Ε. και της ΣΤΗΡΙΞΙΣ Α.Ε., κ.κ. Σπύρο Λώλο και Μιχάλη Μπράτιτση αντίστοιχα. Στη συνέντευξη, παρίστατο, επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Οικονομικών, κ.κ. Μιχάλης Παλαιολόγου και Σάββας Διακοσταματίου, ειδικοί σύμβουλοι του Δημάρχου  καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Η σύμβαση αφορά την αποκομιδή, μεταφορά και διαχείριση αστικών αποβλήτων, τη σάρωση (σ.σ. μηχανική και χειρωνακτική) καθώς και την αποκομιδή για τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του  Δήμου Ρόδου.

Οι υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων θα γίνονται κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο για 3 έτη, με τη χρήση κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας ενώ θα απασχοληθεί έμπειρο προσωπικό για  τις δημοτικές ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Αρχαγγέλου, Αφάντου, Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου. Ο ανάδοχος θα χρησιμοποιήσει  συνολικά 1400 επιπλέον πλαστικούς κάδους απορριμμάτων.

Επιπρόσθετα, κυρίως στις τουριστικές και εμπορικές ζώνες, θα προσφέρει υπηρεσίες κλαδέματος, ενώ έχει και την υποχρέωση να λειτουργήσει με δικά του μέσα, το ΚΔΑΥ Ρόδου, με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών από τα απόβλητα συσκευασιών του δήμου Ρόδου τα οποία θα συλλέγονται με τη χρήση απορριμματοφόρων οχημάτων από το Δήμο μέσω 1.500 μπλε κάδων που θα τοποθετηθούν σταδιακά σε όλο το νησί.
 

«Το έργο…είχε πνιγεί κάτω από το σκουπίδι»
Ξεκινώντας ο κ. Χατζηδιάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του και ευχαρίστησε «από καρδιάς» όσους πίστεψαν από την αρχή στο εγχείρημα προστασίας του περιβάλλοντος και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων για το νησί της Ρόδου. Αναφέρθηκε στην πρώτη χρονιά της θητείας λέγοντας ότι πέρασε με τις χίλιες δυσκολίες αλλά την ευθύνη, όπως είπε, δεν φέρουν ούτε οι Αντιδήμαρχοι, ούτε οι υπηρεσιακοί, και θύμισε ότι παρεξηγήθηκε όταν είχε πει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη της αποτυχίας ενός διαγωνισμού η οποία συνίστατο στο ότι οι τρεις Εταιρίας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον πέρυσι για το διαγωνισμό δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και το Εφετείο τις απέρριψε συλλήβδην.

Από εκεί και πέρα-συνέχισε ο Δήμαρχος-έγινε ένας τιτάνιος αγώνας να διατηρηθεί η πόλη της Ρόδου καθαρή, ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει ότι δέχθηκαν πολλά πυρά και ότι ο νέος διαγωνισμός έγινε με την ίδια επιμονή. Και είπε, στη συνέχεια: «Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια, αυτή η Δημοτική Αρχή, έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα: Νέα Αγορά, Ροδιακή Έπαυλη, λιμάνι, λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Άλλα μέτωπα που ανοίχτηκαν που δεν τολμούσε καμιά Δημοτική Αρχή πριν».

Όμως, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, όλα αυτά, αυτά τα δυόμιση χρόνια πέρασαν απαρατήρητα επειδή είχαν στοχοποιήσει τη Δημοτική Αρχή στο θέμα της καθαριότητας.
Ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι από τις 15 Ιουνίου θα έχουμε στο νησί 20 νέα απορριμματοφόρα συν δύο μικρά, ένα στη Λίνδο και ένα στην Παλιά Πόλη, σάρωθρο, καθώς και 104 σαρωτές και κλαδευτές για όλο το νησί. Μάλιστα, είπε ότι αυτοί θα ξαναβγούν με το καροτσάκι για να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό συμπολίτη μας.

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα για να υπογράψει τη σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης  η οποία έχει ήδη στείλει 800 μπλε κάδους και περιμένουμε άλλους τόσους.  Ακόμα, την Παρασκευή ολοκληρώνονται οι εργασίες για τη λειτουργία του ΚΔΑΥ που μέχρι να έρθουν τα απορριμματοφόρα, σε ένα μήνα, θα είναι έτοιμο πλέον, και από εκεί και μετά μπαίνουμε στη νέα εποχή όσο αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.


Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος, θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα δίνοντας τη διαβεβαίωση: «Κανένας δεν χάνει τη δουλειά του. Παλεύουμε και για τους συμβασιούχους, τους χρειαζόμαστε και αυτούς. Υπάρχουν εκατοντάδες στρέμματα πάρκα στη Ρόδο που χρειάζονται τη δουλειά του εργάτη, που θα μπορούσαν να προσφέρουν εκεί υπηρεσίες».

Για την Κοινοπραξία που αναλαμβάνει επίσημα από την άλλη εβδομάδα, είπε ότι πρόκειται για μία νέα, φιλόδοξη, Εταιρία, με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, απορριμματοφόρα, ενώ σημαντικό είναι ότι μετέχει μία τοπική Εταιρία.

Ο Δήμαρχος δεν έκρυψε ακόμη ότι η υπογραφή της σύμβασης ανοίγει το δρόμο για ν’ αναδείξει η Δημοτική Αρχή και άλλα έργα γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είχαμε…πνιγεί κάτω από το σκουπίδι. Δεν φάνηκαν πουθενά οι όποιες παρεμβάσεις έχουμε κάνει σε άλλα μεγάλα έργα. Επομένως, είναι η ώρα, πλέον, ν’ αναδείξουμε τη δουλειά που έχει κάνει αυτή η Δημοτική Αρχή δυόμιση χρόνια και δεν έχει επικοινωνηθεί στους συμπολίτες μας».

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι παρ’ όλο που δεν μπορεί να γραφτεί στη σύμβαση, υπήρξε μία συμφωνία κυρίων με τον ιδιώτη ότι το προσωπικό που θα απασχοληθεί, πλην εξειδικευμένων ειδικοτήτων, θα είναι ντόπιοι. «Για να μην ακούσω από την άλλη πλευρά σχόλια ότι μπήκε ο ιδιώτης με μισθούς γαλέρας κτλ.», είπε και συμπλήρωσε ότι δεν μπορούμε να ζητάμε από το Δήμο η καθαριότητα να είναι άριστα και ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και διεμήνυσε στην Κοινοπραξία να πράξουν ό,τι προβλέπει η νομοθεσία αλλιώς θα είναι ο πρώτος που θα πάει στην Επιθεώρηση εργασίας, τονίζοντας πάντως το κύρος των δύο Εταιριών.

Το μήνυμα
Ο κ. Χατζηδιάκος, χθες, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα…καλοπροαίρετα: Είπε, λοιπόν, ότι ο πολιτισμός, η εικόνα της Ρόδου αλλά και το επίπεδο των πολιτών της απαιτεί κάποια στάνταρ. Πέρυσι και πρόπερσι οι επόπτες καθαριότητας μπροστά στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το νησί άφησαν τους ασυνείδητους και δεν επέβαλαν πρόστιμα σε ηχηρές περιπτώσεις.

«Από εδώ και πέρα, ο κάθε πολίτης πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του», είναι το μήνυμα του Δημάρχου ο οποίος είπε: «Αλίμονο, λοιπόν, σ’ αυτόν που δεν θα πάρει τηλέφωνο στη Διεύθυνση Καθαριότητας να περάσει να του πάρει με το φορτηγό το στρώμα κτλ., αλίμονο στον ξενοδόχο που θα πετάξει στη χωματερή χωρίς να ενημερώσει την Καθαριότητα. Γιατί δεν θα υπάρχει καμία απολύτως και δικαιολογία και επιείκεια». Και συνέχισε λέγοντας: «Ό,τι προβλέπεται από τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου θα πρέπει να εφαρμοστεί. Ο Δήμος πέρασε συμπληγάδες πέτρες αλλά κατάφερε να φθάσει στην Ιθάκη. Τώρα είναι η ώρα της κρίσεως και αυτόν που μας έκρινε καθημερινά να δω πως θ’ ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή του απέναντι σ’ αυτό τον τόπο και το περιβάλλον».

Κλείνοντας, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι, από ‘δω και πέρα οι υπηρεσίες θα πράττουν τα νόμιμα που είναι πολύ αυστηρά αφού ο Δήμος έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, και με το παραπάνω, αλλά η προστασία του περιβάλλοντος και η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας.

Η Κοινοπραξία
Δεσμεύσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπήρξαν και από πλευράς των εκπροσώπων της Κοινοπραξίας. Καταρχήν, δήλωσε ο κ. Μπράτιτσης για τη «ΣΤΗΡΙΞΙΣ Α.Ε.»: «Αναλαμβάνουμε  και επίσημα σήμερα ένα μεγάλο και σημαντικό έργο για τον τόπο μας. Η καθαριότητα είναι μείζονος σημασίας θέμα και έχει σημαντικό ρόλο στις δομές ενός πολιτισμένου τόπου. Είμαστε ροδίτες, είμαστε ενεργοί πολίτες και γνωρίζουμε τις επιτακτικές ανάγκες του τόπου μας, του νησιού μας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες κατά τους θερινούς μήνες».

»Θεωρούμε δεδομένο ότι θα  έχουμε μία αρμονική και εποικοδομητική συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, με κοινούς στόχους. Η ΣΤΗΡΙΞΙΣ είναι μία ροδίτικη Εταιρία η οποία έχει αποδείξει τις ευαισθησίες της σε πολλά θέματα του νησιού μας, είναι γνώστης όλων των προβλημάτων αποκομιδής και θα οργανώσει, σε συνεργασία με την ENACT, με τον καλύτερο τρόπο τη λειτουργία της, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα όλοι οι πολίτες να μπορέσουν να απολαύσουν τα οφέλη των υπηρεσιών που θα παρέχουμε».


Ο κ. Λώλης, αφού εξέφρασε τη χαρά που νιώθουν στην Εταιρία, μίλησε για ένα έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού και θα δώσει τέλος στην ανασφάλεια της επόμενης μέρας. «Η Εταιρία ανέλαβε τον επιχειρηματικό κίνδυνο, το ρίσκο», όπως είπε και ανέφερε ότι επένδυσε σε ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, σύγχρονες τεχνολογίες  και αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί χωρίς τη σημαντική συμβολή της «ΣΤΗΡΙΞΙΣ Α.Ε.». Μάλιστα, είπε γι’ αυτές τις τοπικές «ιδιαιτερότητες»: Τεράστιο παραλιακό μέτωπο, εποχικότητα, αστικός ιστός, βιομηχανία τουριστική, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πάρα πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, αγροτική περιοχή, αεροδρόμιο.

Μάλιστα, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι οι υπηρεσίες της Εταιρίας θα παρέχονται αυστηρά με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες οι οποίες έχουν ενσωματωθεί αυστηρά στην Ελληνική νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλίσουν το υψηλό επίπεδο δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Η ENACT δραστηριοποιείται αμιγώς στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και διαθέτει αναμφισβήτητα τον πιο σύγχρονο και μεγαλύτερο σε μέγεθος εξοπλισμό στη χώρα, απασχολώντας προσωπικό πάνω από 250 άτομα ενώ καλύπτει εδαφικά το σύνολο της χώρας με σημαντικές σε αριθμό συμβάσεις.

Και δήλωσε ο κ. Λώλης: «Αισθανόμαστε σήμερα υψηλή ευθύνη. Θα υπηρετήσουμε και θα τιμήσουμε αυτή τη σύμβαση με το Δήμο ώστε ο δημότης και ο επισκέπτης να εισπράττει καθημερινά τη μέγιστη αποδιδόμενη αξία. Προσδοκούμε τα ονόματα των Εταιριών μας, ENACT-ΣΤΗΡΙΞΙΣ, να γίνουν συνώνυμα της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη Ρόδο».

Η διαδικασία
Όσο αφορά στα επόμενα βήματα, από τις 15 Ιουνίου θα αρχίσει ν’ αναπτύσσεται σταδιακά ο εξοπλισμός. Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν 4 απορριμματοφόρα για όσες βάρδιες χρειάζονται, και από βδομάδας θα αρχίσει να έρχεται ο εξοπλισμός.

Σχετικά με τις περιοχές που θα καλύπτουν, σύμφωνα με τον κ. Παλαιολόγου, μεγάλο βάρος έχουν δώσει στις τουριστικές περιοχές αλλά και εκείνες που έχουν μεγάλα φορτία επισκεπτών, όπως η Λίνδος, η Παλιά Πόλη, το Φαληράκι, τα Κολύμπια και όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός θα δρομολογούνται περισσότερα και μεγαλύτερα απορριμματοφόρα.

Ωστόσο, η ανάπτυξη των ιδιωτών είναι στο σύνολο του νησιού και σε τρεις περιόδους. Ξεχωριστή το χειμώνα, ξεχωριστή στο άνοιγμα και το κλείσιμο της σεζόν, και διαφορετική στο full season. Το βασικό  σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι ο ανάδοχος θα καλύπτει το 80% της πόλης, τις τουριστικές περιοχές, το παραλιακό μέτωπο,  το Μανδράκι και θα φθάνει μέχρι και στις καινούργιες συνοικίες της πόλης, το Φαληράκι, το παραλιακό μέτωπο στ’ Αφάντου ενώ το εσωτερικό του χωριού θα γίνεται με ίδια μέσα. Επίσης, στη δ.ε. Αρχαγγέλου στο σύνολό της, όπως και στη Λίνδο.

Ο ιδιώτης αναλαμβάνει και ένα μέρος της Νότιας Ρόδου ενώ το υπόλοιπο η υπηρεσία του Δήμου. Στην Ιαλυσό εξολοκλήρου θα είναι ο ιδιώτης, στις Πεταλούδες ένα μέρος, όπως και ένα μικρό μέρος στην Κάμειρο και στον Ατάβυρο ένα ελάχιστο μέρος, λειτουργώντας ενισχυτικά στο Δήμο. Αυτά προέκυψαν από τη μελέτη των υπηρεσιών.