Σε εκδήλωση μνήμης στη Φωκίδα συμμετείχαν αρκετοί Δωδεκανήσιοι

Η Δωδεκανησιακή παροικία της Αττικής συμμετείχε, στο πλαίσιο κινητοποίησης που συντόνισε η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Δελφών την Δευτέρα 5 Ιουνίου ε.έ. και αφορούσαν τη μάχη που έδωσαν στις 5 Ιανουαρίου 1944 δυνάμεις ανταρτών του Ε.Λ.Α.Σ. με τα Γερμανικά κατοχικά στρατεύματα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μεταξύ των πεσόντων ανταρτών ήταν και ο νέος Κασιώτης αγωνιστής Μιχαήλ Εμμ. Κουτλάκης (1922 – 1944).  

Φέτος κλείνουν τριάντα ακριβώς χρόνια από τότε που μέσα από πολλές περιπέτειες εντοπίστηκε ο τάφος του και ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Γιάννης Γεωρ. Μηνατσής θεώρησε σκόπιμο να διοργανωθεί, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής του Ενότητας, προσκυνηματική επίσκεψη  κατά την ημέρα των εκδηλώσεων που αφορούν τη μάχη στον τόπο διεξαγωγής της, ώστε να απονεμηθεί απ’ όλους τους Δωδεκανήσιους η αρμόζουσα τιμή στους 33 θυσιασθέντες πατριώτες και ιδιαίτερα στον συμπατριώτη μας Μιχάλη Κουτλάκη.                        

Στιγμιότυπο από τη λειτουργία στο ξωκλήσι της Αγίας  ΤριάδαςΣτιγμιότυπο από τη λειτουργία στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας

                         

Σχετικά με τη ζωή και τη θυσία του Μιχάλη Κουτλάκη η γνωστή δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου έγραψε το εξαιρετικά επιτυχημένο βιβλίο «Κρυμμένο στο Αιγαίο» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το έτος 2011 στην Αθήνα.                                                           

Οι Δωδεκανησιακοί πατριωτικοί φορείς που συμμετείχαν ήταν:                                                                                         

α. η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς

β. η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» (Αθηνών) και

γ. ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με λειτουργία στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας Κουκουβίστας. Ακολούθησαν μνημόσυνο των πεσόντων στον τόπο της θυσίας, προσκλητήριο νεκρών και η τελετή έκλεισε με ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων από τους επισήμους. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καλοσκοπιτών Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» υποστράτηγος κ. Νάκος Γεωργίου.

Στιγμιότυπο από το τρισάγιο στη μνήμη των θυσιασθέντωνΣτιγμιότυπο από το τρισάγιο στη μνήμη των θυσιασθέντων

Παραβρέθηκαν:

α. ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου

β. η πρώην βουλευτής Φωκίδας κ. Ασπασία Μανδρέκα

γ. ο Δήμαρχος Δελφών κ. Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος

δ. ο Αντιδήμαρχος Γραβιάς και Παρνασσού κ. Γιάννης Γεωργίου

ε. ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλοσκοπής κ. Κωνσταντίνος Ματθαίου

στ. ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας Πλωτάρχης κ. Никита Заяц (Nikita Zayats)

ζ. ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς κ. Γιάννης Φραγκούλης

Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας Πλωτάρχης κ. Никита Заяц (Nikita Zayats)Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας Πλωτάρχης κ. Никита Заяц (Nikita Zayats)

η. η Εκπρόσωπος της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας» (Αθηνών) κ. Σοφία Σιδηρουργού

θ. η Εκπρόσωπος του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων κ. Μυρσίνη Σουλτανάκη

ι. ο Διευθυντής του περιοδικού ο ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ κ. Γιώργος Ρουκουνάκης                                                                                                     

ια. ο Γεωπόνος κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, από το Όθος της Καρπάθου, που υπήρξε ο μοχλός του εντοπισμού του τάφου του Μιχάλη Κουτλάκη και                                                                                                                          

ιβ. πολλά μέλη της οικογένειας του τιμωμένου. 

Τον Έπαρχο Καρπάθου – Κάσου εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας κ. Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης ο οποίος κατέθεσε και τη σχετική πρόταση.  

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καλοσκοπιτών Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» υποστράτηγος κ. Νάκος ΓεωργίουΟ Πρόεδρος του Συνδέσμου Καλοσκοπιτών Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» υποστράτηγος κ. Νάκος Γεωργίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στους Δωδεκανήσιους επισκέπτες από το Δήμο Δελφών αφενός και από τον Σύνδεσμο Καλοσκοπιτών Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» αφετέρου υπήρξε υποδειγματική.

Ο αδελφός του Κασιώτη ήρωα Μιχάλη  Κουτλάκη, Γιώργος,  καταθέτει  συγκινημένος στεφάνι στο μνημείο των πεσόντωνΟ αδελφός του Κασιώτη ήρωα Μιχάλη Κουτλάκη, Γιώργος, καταθέτει συγκινημένος στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση όλων των παρευρεθέντων. Η συμμετοχή τόσο των συμπατριωτών μας, όσο και των κατοίκων της περιοχής υπήρξε πολυπληθής. Η εκδήλωση έκλεισε με την απόδοση του Εθνικού Ύμνου απ’ όλους τους παρευρεθέντες. 

Οι τελετές καλύφθηκαν τηλεοπτικά από τον σταθμό STAR Κεντρικής Ελλάδος που παραχώρησε τα κινηματογραφικά στιγμιότυπα και στον τηλεοπτικό σταθμό ΙΡΙΔΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ της Ρόδου με σκοπό να προβληθούν και στα νησιά μας.