Στο δρόμο θα βρεθούν  εκατοντάδες βιοπαλαιστές

Το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε δεκάδες οικογένειες στο νησί που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, εξέθεσαν, χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι των συμπολιτών μας που εκμεταλλεύονται τις παραλίες της ΕΤΑΔ.

Καταρχήν, ο εκπρόσωπος των ομπρελάδων της πόλης της Ρόδου κ. Λευτέρης Παμπάλης,  ενημέρωσε ότι, χθες,  είχαν μία πρώτη συγκέντρωση για να δείξουν ότι ο κόσμος αυτός είναι απελπισμένος και οργισμένος.

Όπως είπε, ο τρόπος που διευθετείται το θέμα φέτος είναι ξεκάθαρο ότι τους αφήνει στο δρόμο. Πρόκειται-είπε-για ανθρώπους φτωχούς, μεροκαματιάρηδες, μεγάλους σε ηλικία και χωρίς καμία άλλη επιλογή.  Ωστόσο, την Κεντρική Διοίκηση δεν την ενδιαφέρει τίποτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο είναι τα μεγάλα κακά που υπάρχουν φέτος:

Το πρώτο αφορά στο προτιμησιακό δικαίωμα που με μία διευρυμένη και αυθαίρετη, όπως είπε, ερμηνεία φέτος, καλούν και όσους είναι πάνω από το δρόμο να έρθουν και να πάρουν το χώρο που τους αναλογεί, εις βάρος δικό τους και των πίσω ξενοδοχείων, εστιατορίων κτλ.

Το δεύτερο είναι το ύψος των ενοικίων που φέτος είναι τριπλάσια από πέρυσι.

Η απάντησή της ΕΤΑΔ ήταν ότι κάνουν αξιοποίηση των ακινήτων της και ότι την αξιολόγηση και την τιμολόγηση έχουν κάνει διεθνείς οίκοι. «Το ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους δεν ενδιαφέρει κανέναν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παμπάλης.

Μάλιστα, εκείνο που διαμηνύουν είναι ότι ξεκίνησαν τον αγώνα τους τον οποίο και είναι διατεθειμένοι να κλιμακώσουν. Αναγνωρίζουν, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια από τον Δήμαρχο και κάποιους βουλευτές για να βρεθεί λύση, οπότε βρίσκονται σε στάση αναμονής με την επιφύλαξη ότι θα κλιμακώσουν τις ενέργειές τους τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των θαλασσίων σπορ του νησιού, κ. Κωνσταντίνος Γιακουμάρος, μίλησε για τα παράλογα αυτής της πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Όπως είπε, λοιπόν, όλες οι ΚΥΑ λένε ότι βάσει του κανονισμού λιμένος γίνονται οι πλειστηριασμοί ενώ στη συγκεκριμένη πρόσκληση δεν αναφέρεται πουθενά, κάτι που σημαίνει ότι καθένας μπορεί ν’ ανοίξει θαλάσσια σπορ κάθε δέκα μέτρα, πράγμα αδύνατο αφού πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων, για λόγους ασφαλείας και μόνο.

Μεγάλη ασάφεια επικρατεί, ακόμη, και με τις καντίνες και δεν τους εξηγούν. Μέχρι στιγμής, μάλιστα, δεν γνωρίζουν τι θα τους χρεώνουν αφού μιλάνε για βοηθητικούς και κύριους χώρους με τις τιμές που εκείνοι θέλουν να χρεώσουν, οι οποίες έχουν ανέβει κατά 300% πάνω και είναι απλησίαστες για τον οποιοδήποτε. Όπως είπε ο ίδιος, θα δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα αφού δεν μπορούν να κατέβουν στις παραλίες με τέτοιες τιμές.

«Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι», λένε χαρακτηριστικά καθώς πλησιάζουμε στην τελική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων και αν δεν βρεθεί λύση φέρονται αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη δουλειά τους.

Σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει η Κεντρική Διοίκηση, δηλώνουν: «Μόνο με τη βία θα φύγουμε. Θα παλέψουμε όσο γίνεται Είναι κόσμος απελπισμένος. Το μόνο εισόδημα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι αυτό».

Λένε ακόμη ότι στο κέντρο δεν γνωρίζουν ότι οι παραλίες της Ρόδου λειτουργούν από τον Απρίλιο ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι μόνοι τους τις φροντίζουν.

Όσο για το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει μεγάλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουν ήδη έχουν κάνει αιτήσεις το καζίνο Ρόδου, κάποια ξενοδοχεία και επιχειρήσεις και μάλιστα ακόμα και αυτοί…διαμαρτύρονται για τις τιμές.

Εκείνο που τους ζητάει η ΕΤΑΔ είναι να πληρώσουν το ενοίκιο ενός χρόνου αλλά με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 4000 ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μόνο για την πόλη της Ρόδου, μαζί με τις καντίνες είναι 75 άτομα που δραστηριοποιούνται στις παραλίες της ΕΤΑΔ ενώ, συνολικά στα ακίνητά της, είναι περίπου 150 οικογένειες στο νησί.