Τα χρέη των πρώην δήμων ταλανίζουν ακόμα τη Ρόδο

Τα…χειρότερα γλίτωσε ο Δήμος της Ρόδου με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου να «παγώσει» τα όποια αναγκαστικά μέτρα από το πρώην ΙΚΑ, τώρα ΕΦΚΑ, για να εισπράξει παλιές οφειλές ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Ως ευχάριστο νέο, βέβαια, ανακοίνωσε το παραπάνω, χθες, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, λέγοντας ότι με την απόφαση αυτή του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, που εκδόθηκε προχθές, δικαιώθηκε ο Δήμος-ευχαρίστησε τους νομικούς συμπαραστάτες του-καθώς αναστέλλει την οποιαδήποτε επιδίωξη είσπραξης με αναγκαστικά μέσα από το πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΦΚΑ, για παλιές οφειλές της ΑΔΕΚΤ και της ΑΔΕΚΑΜ, ύψους ως γνωστόν 7 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, πολύ σοφά, αυτή η απόφαση δέχεται ότι, αν βρεθεί ο Δήμος σε αυτή τη θέση να πρέπει να πληρώσει, καταρχήν ανατρέπεται ο προϋπολογισμός του και πάει στο Παρατηρητήριο με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ν’ αντιμετωπίσει θέματα ακόμα και απόλυσης υπαλλήλων, ελλιπούς χρηματοδότησης βρεφονηπιακών σταθμών, μη καταβολής της μισθοδοσίας και ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται, όπως αναστολή της λειτουργίας των προγραμματικών συμβάσεων που έχει συνάψει με την Περιφέρεια (σ.σ. ανάμεσά τους για το παλιό νοσοκομείο, τα ΚΑΠΗ, για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, αυτήν που ετοιμάζεται για το Εθνικό κτλ.)!

Όπως εξήγησε, όλα αυτά θα συνέβαιναν επειδή, κατά τη δική τους νομική άποψη, ήρθε μία άστοχη απόφαση της Διοίκησης τοπικά του ΙΚΑ, που μπορεί να τους το είπαν από τα κεντρικά, να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου για οφειλές του 2000, 2003 κτλ.

Όσο για το πως θα τακτοποιηθούν αυτές οι οφειλές, ο Δήμαρχος ευελπιστεί σε λύση μέσα από τα ληξιπρόθεσμα, ώστε να εξοφλείται το κεφάλαιο των οφειλομένων εισφορών γιατί, όπως είπε, και εκεί ενέχονται ατομικά πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι κτλ., που είχαν την ευθύνη αυτών των Εταιριών. Είπε, μάλιστα, ότι ήταν τέτοια η λανθασμένη κίνηση του ΙΚΑ που ακόμα και στον ίδιο, που ανέλαβε τον Δήμο τον Σεπτέμβριο του 2014, του καταλόγισαν και τον απείλησαν με δέσμευση ατομικών περιουσιακών στοιχείων για οφειλές του 2003, και πιο παλιά, πριν ακόμα ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, σε πρώτη φάση, «λύνει τα χέρια» του Δήμου για ν’ ασχοληθεί με τα μέτωπα που έχει.