Οι Άγιοι Πάντες...

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου

Μετά τη Γενέθλια ημέρα της Πεντηκοστής και την τιμή της Αγίας Τριάδος, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει αυτή την Κυριακή τη μνήμη των Αγίων Πάντων. Δηλαδή τα αναρίθμητα νέφη, μαρτύρων, οσίων, Αγίων Πατέρων, γυναικών, ανδρών, νηπίων, που δεν υπάρχουν στα ιερά Μνημεία και Συναξάρια της Εκκλησίας μας.

Δεν μπόρεσαν να καταγραφούν, δεν υπήρξαν μαρτυρίες, όμως οι σύγχρονοί τους άγιοι και μάρτυρες που έγιναν γνωστοί στο διάβα των αιώνων, υπολογίζονται ανάμεσά τους. Αυτή η Κυριακή για όσους άγνωστους και αφανείς ομολογητές και ανυποχώρητους σε απειλές, σε διωγμούς και βασανιστήρια, σε εξορίες μέχρι μαρτυρικού θανάτου, είναι τιμητικά αφιερωμένη στην ιερή τους μνήμη. Ομόρφυναν και στόλισαν τον Παράδεισο διαχρονικά όλες αυτές οι κατηγορίες μαρτύρων και οσιακών μορφών μέχρι τις μέρες μας.

Ολοι αυτοί που καίγονται, βασανίζονται αδίκως, δολοφονούνται, σφαλιάζονται, είναι οι σύγχρονοι ομολογητές και μάρτυρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Είναι οι απλοί, πολλές φορές, χωρίς αξιώματα και θέσεις, κληρικοί και λαϊκοί, που διαχρονικά αγαπούν και σέβονται το όνομα του Τριαδικού μας Θεού, που δεν υπολόγισαν, ούτε υπολογίζουν, χρήματα, θέσεις, αξιώματα, προαγωγές και κοσμικό φρόνημα. Είναι αυτοί που έβαλαν και βάζουν συχνά μπροστά τους το Αποστολικό μήνυμα «Εμοί το ζην Χριστός και το αποθανείν κέρδος...» Εμένα μου αρκεί να ζήσει μέσα μου ολοζώντανος ο Χριστός και εγώ να είμαι με Κείνον και ο θάνατός μου είναι κέρδος και όφελος.

Είναι όλοι εκείνοι, που στον κόσμο περιφρονήθηκαν, αδικήθηκαν από μικρότητες και κατεστημένα, που δεν τους υπολόγισαν, όμως εκείνοι με υψηλό το φρόνημα και υπερηφάνεια ότι ανήκουν στο Χριστό και όχι στον κόσμο, διάλεγαν το δύσκολο και ανηγορικό δρόμο, του Γολγοθά. Δεν λυπήθηκαν για όσα πέρασαν και περνούν.

Γιατί και σήμερα, αδέλφια μου, ανάμεσά μας, ίσως πολλοί, που δεν υπολογίσαμε και υπολογίζουμε να είναι αυριανοί Αγιοι... και το χειρότερο όλων είναι ότι και να θέλουμε, ο ανελέητος χρόνος δεν γυρνά, δεν στρέφει πίσω για διορθώσεις λαθών και ψυχικών τραυμάτων. Μεγάλη, το λοιπόν, είναι η σημερινή Κυριακή, αδέλφια, φίλοι αναγνώστες της στήλης αυτής.

Στρέφω τη σκέψη μου σήμερα, στην εορτή των Αγίων Πάντων σε μια αδελφότητα, σε ένα ησυχαστήριο, γυναικείο μοναστήρι-στολίδι στη Μητρόπολη Βέρροιας και Ναούσης των Αγίων Πάντων, δίπλα από τη Βεργίνα σε βάθος χιλιομέτρων μέσα στο δάσος, σε μια φύση και τοποθεσία που νιώθεις ότι είναι κοντά στον Παράδεισο. Το επισκέφθηκα προχθές, για πρώτη φορά στη ζωή μου, με μία ομάδα κληρικών και πιστεύω να μην είναι η τελευταία. Να με αξιώσει και μένα και σας ο Κύριος να πάμε ξανά.

Ηγουμένη, μια νέα, σοβαρή και μορφωμένη Μοναχή, η αδελφή Χριστοδούλη Μουτσούδη. Δεκατρείς Μοναχές και έξι από την Κύπρο και από την υπόλοιπη Ελλάδα, απαρτίζουν την ιερή αδελφότητα των Αγίων Πάντων. Πνευματικός, εξομολόγος, Γέροντάς τους ο Ροδίτης Ιερομόναχος κ. Παύλος Χατζημανέττας. Ενας σεμνός, ταπεινός, με αγάπη και ευγένεια κληρικός.

Χάρηκα και συγκινήθηκα ειλικρινά γιατί αδέλφια μου, ο Χριστός ποτέ δεν μας εγκαταλείπει.

Ο,τι και να περάσουμε στη μάταιη ζωή, αν ανήκουμε στο Χριστό και του έχουμε εμπιστοσύνη, Εκείνος μας δικαιώνει.

Ενα στολίδι, ένας Παράδεισος επίγειος είναι το μοναστήρι. Οργώνουν και καλλιεργούν τη γη οι μοναχές. Παράγουν βερύκοκα, κεράσια, ξύλα, συντηρώντας με τον ιδρώτα τους τη Μονή.

Χάρηκα για την εξέλιξη του πατρός Παύλου και συγχρόνως συγκινούμαι για τη στάση της μάνας του κας Κατερίνας Χατζημανέττα, που διατηρεί στους Αγίους Αναργύρους, χρόνια τώρα, το ανθοπωλείο.

Η προσευχή και η συνεχώς πίστη της την βοήθησε να σηκώνει το σταυρό της και να βοηθά πνευματικά πολύ κόσμο καθώς και τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Μεγαλύτερη ευχή δεν έχω να δώσω από τούτη: Τα ανυπολόγιστα νέφη των Αγίων Πάντων να μας στηρίζουν στον αγώνα, στην πίστη, στο παράδειγμα ζωής για τις νεώτερες γενιές.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ το Μητροπολίτη Βέροιας και Ναούσης κο Παντελεήμονα Καλπακίδη για τη στήριξη και την αγάπη του προς τον πατέρα Παύλο Χατζημανέττα και την ιερά μονή που υπηρετεί, των Αγίων Πάντων.