Πλύσιμο χεριών:  Και το κρύο νερό  σκοτώνει τα βακτήρια

Λάθος είναι η άποψη πως ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού των χεριών είναι με ζεστό νερό και σαπούνι, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Νιου Τζέρσι.

Σε μελέτη στην οποία συνέκριναν διάφορους τρόπους πλυσίματος των χεριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σαπούνισμα με κρύο νερό είναι εξίσου αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηρίων.

Αντιθέτως, η χρήση αντιβακτηριακών σαπουνιών για τα χέρια δεν εξολοθρεύει πολύ περισσότερα βακτήρια απ’ ό,τι τα κοινά σαπούνια.

Το σημαντικό, όμως, είναι να τρίβει κανείς τα χέρια του με το σαπούνι επί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Journal of Food Protection.

Όπως εξηγούν, πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε 21 εθελοντές, τα χέρια των οποίων μόλυναν αρκετές φορές στη διάρκεια ενός εξαμήνου με ένα αβλαβές στέλεχος κολοβακτηριδίου (e.coli).

Το κολοβακτηρίδιο είναι ένας μικροοργανισμός που εκ φύσεως υπάρχει στο έντερο, αλλά ορισμένα στελέχη του είναι παθογόνα και έτσι αποτελεί την συχνότερη αιτία ουρολοίμωξης και άλλων προβλημάτων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζητούσαν από τους εθελοντές να πλένουν τα χέρια τους με διάφορα προϊόντα, σε διάφορες ποσότητες και σε διάφορες θερμοκρασίες
Όπως διαπίστωσαν, η ποσότητα των βακτηρίων από την οποία απαλλάσσονταν τα χέρια των εθελοντών δεν επηρεαζόταν ούτε από τη θερμοκρασία του νερού ούτε από την ποσότητα του σαπουνιού.

Το καθοριστικό ήταν να σαπουνίζεται ολόκληρη η επιφάνεια των χεριών και επί αρκετή ώρα.
«Ο κόσμος πρέπει να νιώθει ήσυχος όταν πλένει τα χέρια του με κρύο νερό, διότι η θερμοκρασία του νερού δεν επηρεάζει το επίπεδο του καθαρισμού τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντόναλντ Σάφνερ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Rutgers.

Πηγή: tanea.gr