Απεικονιστική τεχνική  προβλέπει τον αυτισμό πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων

Απεικονιστική τεχνική μπορεί να προβλέψει ποια βρέφη, που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα εκδηλώσουν στο μέλλον αυτισμό. Η εξέταση μπορεί να γίνει ήδη από τον έκτο μήνα ζωής διευκολύνοντας την πρώιμη παρέμβαση με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, ερευνητές των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων της Βόρειας Καρολίνα και της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, με επικεφαλής τους καθηγητές Ψυχιατρικής Τζόζεφ Πίβεν και Τζον Προύετ αντίστοιχα, μελέτησαν τους εγκεφάλους 59 βρεφών, ηλικίας έξι μηνών, την ώρα που κοιμούνταν. Όλα τα παιδιά είχαν οικογενειακό ιστορικό αυτισμού και έτσι θεωρούνταν υψηλού κινδύνου και τα ίδια.

Χρησιμοποιώντας μαγνητική λειτουργική απεικόνιση (fcMRI), οι γιατροί συνέλλεξαν στοιχεία για χιλιάδες λειτουργικές συνδέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Στη συνέχεια, συνέκριναν -με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού- τις εγκεφαλικές συνδέσεις αυτών των βρεφών, με τις αντίστοιχες συνδέσεις που είχαν βρεθεί μέσω ανάλογης απεικόνισης σε παιδιά δύο ετών, τα οποία είχαν διαγνωστεί με αυτισμό.
Συνολικά εντοπίστηκαν 974 λειτουργικές συνδέσεις του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με τον αυτισμό.

Με τον τρόπο αυτόν, οι ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν με ακρίβεια 81% ότι κάποια από τα 59 βρέφη επρόκειτο να εκδηλώσουν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, ωσότου γίνουν δύο ετών. Συγκεκριμένα, η νέα μέθοδος εντόπισε εννέα από τα 11 βρέφη που τελικά

εκδήλωσαν αυτισμό. Για δύο παιδιά, ο αλγόριθμος δεν έκανε σωστή πρόβλεψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και παλαιότερες έρευνες είχαν συσχετίσει συγκεκριμένες ανατομικές διαφορές του βρεφικού εγκεφάλου, με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού. Τώρα, για πρώτη φορά, γίνεται κάτι ανάλογο με βάση τις διαφορές που εμφανίζουν οι λειτουργικές συνδέσεις στον εγκέφαλο των βρεφών, δηλαδή τον τρόπο που οι περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται μεταξύ τους και συγχρονίζονται. Η συγχρονισμένη δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι ζωτική για τη νόηση, την μνήμη και τη συμπεριφορά.

Έτσι, διαγράφεται πλέον η προοπτική να υπάρξουν στο μέλλον δύο εγκεφαλικοί βιοδείκτες για την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού: ένας ανατομικός και ένας λειτουργικός.
Περίπου ένα παιδί στα 68, παγκοσμίως, εμφανίζει διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, ποσοστό που ανεβαίνει στο 20% περίπου, όταν προϋπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Οι διαταραχές αυτές προκαλούν δυσκολία επικοινωνίας, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και άλλα συμπτώματα που εμποδίζουν την κοινωνική λειτουργικότητα.

Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με αυτισμό. Όμως, η εκδήλωση των συμπτωμάτων συνήθως δεν γίνεται πριν την ηλικία των δύο ετών και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τρόπος να γίνεται διάγνωση, προτού τα παιδιά εμφανίσουν χαρακτηριστικά συμπτώματα της διαταραχής.

Πηγή: health.in.gr