Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες συμφορές

Toυ Βασιλείου Καμπυλαυκά
Φυσικού

Κύριε διευθυντά
Κατά καιρούς πολλά έχουν ειπωθεί για τους εχθρους της  Ελλάδας. Πότε οι Τούρκοι, πότε οι Γερμανοί, πότε οι Εγγλέζοι, πότε οι Αμερικανοί,. Όμως στους εχθρους της Ελλάδας δεν έχουν συμπεριλάβει και την βλακεία. Τους πρώτους λίγο πολύ τους καταφέρνουμε Την βλακεία όμως δύσκολα, απεδείχθη ανίκητος.
Πολλά τα παραδείγματα.

Θα αρχίσω από αυτό που είπε κάποτε ο  Κολοκοτρώνης όταν ρωτήθηκε γιατί έκαψε ο ναύαρχος Μιαούλης  τον εθνικό στόλο. Ήταν λίγο πριν να δολοφονηθεί    ο Καποδίστριας. Φταίει ο στρατηγός  Κουτούζωφ απάντησε. Μα καλά τι δουλειά έχει ο αρχιστράτηγος της  Ρωσίας στα ελληνικά πράγματα;
Ο Κολοκοτρώνης φυσικά εννοούσε την κουταμάρα την βλακεία, όπως λέμε σήμερα, εξήγησαν.

Στις εκλογές του 1920 ο Γούναρης από το μπαλκόνι της πλατείας συντάγματος, βλέποντας τους συγκεντρωμένους αναφώνησε  «πω, πω τι βλέπω ακόμα  χακί; Αν εκλεγώ την επομένη θα πάτε στα σπίτια σας». Την επομένη όμως τράβηξαν για την κόκκινη μηλιά. Βέβαια μετά από δυο χρόνια πήγαν στα σπίτια τους αλλά  δυστυχώς όλοι ξέρουμε πως πήγαν.

Πίσω από κάθε εθνική συμφορά  κρύβεται αυτός ο ανίκητος εχθρός η βλακεία. Πόλεμος του 1897, Μικρασιατική καταστροφή, εμφύλιος, τραγωδία  της  Κύπρου, κλπ. Η βλακεία στα δημόσια πράγματα δεν ορίζεται, δεν είναι άγνοια, δεν είναι έλλειψη  ενημέρωσης, δεν είναι  παραπλάνηση, είναι από μόνη της θεμελιώδης έννοια.
Φτάνει πια. Δεν αντέχει άλλες συμφορές η Ελλάδα.