«Η Πραγματική Ειλικρίνεια Δεν Έχει Ανάγκη από Μάρτυρες»: Σπένσερ

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Ζούμε, ευτυχώς, σε μια σχετικά μικρή και ανθρωποκεντρική κοινωνία, που όλοι σχεδόν γνωριζόμαστε μεταξύ μας και χωρίς να ξεπέφτουμε σε «μικροαστικά» κουτσομπολιά, έχομε δώσει «δείγμα γραφής» και είμαστε αναγνωρίσιμοι.

Είναι ώρα λοιπόν, τα πολιτικά μας κόμματα, εάν κι εφόσον επιθυμούν να ανήκουν στο «Δημοκρατικό Τόξο» της Πολιτικής στη χώρας μας, να «αυτοκαθαρθούν», δηλαδή, να μην περιμένουν από τους πολίτες να «καταγγείλουν» κομματικούς παράγοντες, εκπροσώπους κομμάτων και υψηλά ιστάμενους, αλλά να επεμβαίνουν αυτοβούλως, στην «αυτοκάθαρσή» τους, διαφορετικά, έχουν μεγάλη ευθύνη για αυτούς που τους εκπροσωπούν και  κυριολεκτικά «διασύρουν» την παράταξή τους.

Με θλίψη, παρακολούθησα όχι απλώς την «ανάρμοστη» και «αγενέστατη» συμπεριφορά του Περιφερειάρχη απέναντι σε μια προσωπικότητα που τιμά το γυναικείο φύλο και τη Ρόδο, την Έγκριτη Επιστήμονα κα Φτακλάκη. 

Ευτυχώς, οι υγιώς σκεπτόμενοι συμπολίτες μας με υψηλό ήθος και Δείκτη Νοημοσύνης,  κρίνουν  εξοργιστική και χυδαία αντιμετώπιση της «Μορφωμένης με πολλά Πανεπιστημιακά Πτυχία και υποψήφια Διδάκτορα και ιδιαίτερα Καλλιεργημένη κ. Φτακλάκη, καθώς και η εποικοδομητική ενασχόλησή της με τα «κοινά» εδώ και πολλές δεκαετίες, έχει εκτιμηθεί από όλα τα Δημοκρατικά Κόμματα. Η συμπεριφορά του Περιφερειάρχη, δεν είναι απλώς ανεπίτρεπτη, αλλά ποταπή, τόσο για τον ίδιο όσο και για την και την Πολιτική Παράταξη που εκπροσωπεί.

Είναι θλιβερό και απογοητευτικό, για την πολιτική παράταξη που εκπροσωπεί και που τον στήριξε για την εκλογή του, αν δεν επέμβει άμεσα, καθώς με τη «ολισθηρή κατηφόρα που πήρε», δεν θέλω να φανταστώ μέχρι ποιο χαμηλό επίπεδο, μπορεί να φθάσει.

Αν και δε θα έπρεπε  να απορώ για τις εκφράσεις του, θέλω όμως να μάθω, από πότε ο χαρακτηρισμός «κομμώτρια» αποτελεί ύβρι;! Που είναι η «γυναικείες» οργανώσεις και το συνδικαλιστικό όργανο των κομμωτών να διαμαρτυρηθούν για τις «σεξιστικές» προσβολές του; Καλό θα είναι να μην διανοηθεί κανείς - ούτε ο «υβριστής» ούτε και κανένας άλλος - να ξεστομίσουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς,  που συνηθίζουν ‘πιστοί’ της παράταξης του κ. Περιφερειάρχη – όπως παλαιότερα έκανε δυστυχώς, γυναίκα βουλευτής προσβάλλοντας εμένα και το «ιστορικό» μου επίθετο, ή κάποια άλλη  παλαιότερα, η οποία δημόσια με εξύβρισε με ακατανόμαστες ύβρις όπως: «…ψεύτρα, ξετσίπωτη, παλιοκομμουνίστρια…», κι ευτυχώς, από τη δική της παράταξη, προς τιμήν της η κα  Ελένη Παπά, την έβαλε στη θέση της και απαίτησε να ανακαλέσει τις ύβρεις.

Διαπιστώνομε δυστυχώς, συχνά-πυκνά, πως είναι απαραίτητη και ανάγκη ζωτικής σημασίας, τα πολιτικά κόμματα, να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους, με γνώμονα την Ηθική, την Μόρφωση, την Καλλιέργεια, την Πνευματική και την Συναισθηματική τους Υγεία.
Άτομα που δεν μπορούν να «κυριαρχήσουν» στα κατώτερα ένστικτά, στα αρνητικά τους αισθήματα και στις «κενές» τους σκέψεις, είναι όχι μόνον ανεπαρκείς, αλλά και ακατάλληλοι να υπηρετούν και να εκπροσωπούν ένα οποιοδήποτε κοινωνικό σύνολο.  

Οι σοφοί μας αρχαίοι Πρόγονοι, μας άφησαν ως παρακαταθήκη, Διδάγματα που ανέδειξαν τον Υψηλό μας Πολιτισμό - και η ιδιαίτερα τη Ρόδο - ως την πλέον ευνομούμενη πόλη/κράτος της εποχής, διότι τηρούσαν με ευλάβεια τις σοφές ρήσεις, όπως του Ισοκράτη: «Ο πιο κακός άρχοντας είναι εκείνος που δεν μπορεί να κυβερνήσει την εαυτό του», του Σόλωνα: «Όταν μάθεις να κυριαρχείσαι, τότε θα γνωρίζεις να κυριαρχείς». Ας μην ξεχνάμε και τον Μεγαλύτερο Δάσκαλο των Αιώνων, τον Πυθαγόρα, που δίδασκε: «Η αγραμματοσύνη είναι μητέρα όλων των παθών».

Η κα Φτακλάκη, με τις Ακαδημαϊκές της Σπουδές, μερικές από τις οποίες είναι: Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Παν. Αθηνών, Πτυχίο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Απόφοιτη Σχολής Δημοσιογραφίας, «Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας» (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μεταπτυχιακό τίτλο Σπουδών στις «Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» Πανεπιστημίου Αιγαίου, Υποψήφια Διδάκτωρ των Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Ηθική και η Επιστημονική της παρουσία στα Κοινά Δρόμενα της Ρόδου, ήταν και είναι έντονη. Το επιστημονικό και με ηθικό της ανάστημα, εκτιμήθηκε από το 1991 ως Επιστημονική Σύμβουλο ΑΜΕΑ Δωδεκανήσου και στην υλοποίηση Κοινοτικών Προγραμμάτων, το1993-94 ως Διευθύντρια των ΑΜΕΑ «Η ΕΝΤΑΣΞΗ», το 1995-99 ως Σύμβουλος Δημάρχου Ρόδου σε θέματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διεθνών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής και Απασχόλησης. Επίσης, 1996-2007 υπηρέτησε ως Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» του Δήμου Ροδίων, το 2000-2004 εργάστηκε ως Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΡΟΔΩΝ Α.Ε.», το 2004-2010, υπήρξε Γενική

Διευθύντρια του ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς Α.Ε.» Ν.Αιγαίου, το 2010-2013 θήτευσε ως Στέλεχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Ροδίων, το 2011-2015 ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ Α.Ε.» εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, το 2013-2014 διέπρεψε ως Αντιπεριφερειάρχης Ν.Αιγαίου, με αντικείμενο τον Τουρισμό, την Απασχόληση, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιφερειακών Θεσμών και Διεθνών Συνεργασιών, από το 2015 είναι Στέλεχος της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθηση του Δ.Ρ. Από το 2016 είναι Πρόεδρος της Κοινωνικής

Συνεταιριστικής Επιχείρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, την Καινοτομία, την Κοινωνική και Πράσινη Οικονομία στο Αιγαίο, με διακριτικό τίτλο: «ΑΡΩΜΑ ΑΙΓΑΙΟΥ». Ακολουθώντας τα χνάρια της έγκριτης μητέρας του, ο 27χρονος γιός της Σπύρος Καλαποδάκης, είναι Απόφοιτος Νομικής με Μεταπτυχιακές στο «Δίκαιο & Οικονομία», και σήμερα συνεχίζει τις Σπουδές του στις Βρυξέλες, στα πλαίσια του Προγράμματος “Erasmus”.  
Αυτή η ελάχιστη αναφορά στις Σπουδές, στη Μόρφωση και στις Κοινωνικές Δραστηριότητες της κας Φτακλάκη, έγινε για να υπογραμμίσει με τον πιο ξεκάθαρο και σαφή τρόπο, το Ήθος, τη Γνώση, την Εμπειρία, τη Συνέπεια, την Προσφορά και την Ευαισθησία της για τον συμπολίτη μας. Ας θυμούνται κάποιοι που το χρειάζονται, την αρχή που διατύπωσε ο Σαίξπηρ:

«Η φήμη, μοιάζει με τον κύκλο που γίνεται στο νερό, και ποτέ δεν σταματάει ν’ απλώνεται». Κι εδώ να διευκρινίσομε: τόσο η καλή φήμη, όσο και η κακή φήμη.  Θυμόμαστε φευ, τον εξοστρακισμό της δημοσιογράφου από την αίθουσα συνεντεύξεων, που παρ’ ολίγο (αν δεν υπήρχαν και αντιφρονούντες αυτόπτες μάρτυρες), θα είχαν ριχτεί εναντίον της και ζεύγος ματογυαλιών…. Υπάρχουν πάμπολλα  «δείγματα γραφής και συμπεριφοράς» από όλους μας.