Δύο χρόνια με αναστολή για την κατοχή πορνογραφικού υλικού

Στα «μαλακά» έπεσε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου 43χρονος Ροδίτης κατηγορούμενος για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας ανηλίκου κατά συνήθεια.

Ο 43χρονος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 6 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ, ποινή την οποία κατάφερε να μειώσει κατά πολύ χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 43χρονο με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή.

Τόσο ο κατηγορούμενος όσο και ο συνήγορος του κ. Άκης Δημητριάδης επεσήμαναν πως είχε άγνοια για το ποινικό μέρος των πράξεων του και πως η όλη ιστορία του έγινε ένα καλό μάθημα. Ο 43χρονος επεσήμανε ότι πλέον η ζωή του έχει αλλάξει, έχει αποκτήσει οικογένεια και όλα αυτά τα έχει αφήσει πίσω του. Σημειώνεται πως ο 43χρονος είχε συλληφθεί μετά την ολοκλήρωση έρευνας που διενήργησε το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την υπόθεση γινόταν έρευνα από το 2008 μετά από «ίχνος» που εντόπισε η αντίστοιχη υπηρεσία στο εξωτερικό και η οποία «οδήγησε» στο συμπέρασμα ότι ο χρήστης είναι στην Ελλάδα. Αμέσως ενημερώθηκε το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξαν στον 43χρονο Ροδίτη.

Στις 10 Ιουλίου 2010 κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στο νησί μας όπου και έκαναν «έφοδο» στο σπίτι του 43χρονου εντοπίζοντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω του οποίου επισκεπτόταν ιστοσελίδες και «κατέβαζε» φωτογραφίες με παιδικό πορνογραφικό υλικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί εκτύπωσαν 19 φωτογραφίες, οι οποίες περιλαμβάνονται και στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ενώ οι υπόλοιπες που περιλαμβάνονται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή, ο οποίος και κατασχέθηκε, αναλύθηκαν και επεξεργάστηκαν στο αρμόδιο τμήμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Αθήνα.

Στις 11 Ιουλίου 2010 ο 43χρονος που εργαζόταν ως φύλακας, προσήχθη ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ο οποίος και άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
Πάντως απολογούμενος ο 43χρονος είχε αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονται τονίζοντας πως είναι εθισμένος στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της εξάρτησης τους αυτής, περνούσε πολλές ώρες στον υπολογιστή κατεβάζοντας διάφορα από το διαδίκτυο. Μεταξύ αυτών αρχικά ήταν φωτογραφίες πορνογραφικού υλικού με ενήλικες και στη συνέχεια ορισμένες με ανήλικους. Ο ίδιος είχε διευκρινίσει ωστόσο ότι επρόκειτο καθαρά για απλές φωτογραφικές πόζες, που δεν είχαν καμία σχέση με ερωτική πράξη ή πράξεις βίας σε ανηλίκους.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αλλά και βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, ο 43χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, καθώς και την καταβολή εγγυοδοσίας ποσού 5000 ευρώ.