Αρκετά ζητήματα συζητήθηκαν  χθες στην Οικονομική επιτροπή

Πληθώρα θεμάτων για τεχνικά έργα υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ήταν αρκετά “φορτωμένη” με ζητήματα της τρέχουσας περιόδου για το Δήμο της Ρόδου.

Καταρχάς, η χθεσινή συνεδρίαση είχε σαράντα θέματα στην ημερήσια διάταξη και έξι εκτός ημερησίας. Αυτά αφορούσαν τη νομική υπηρεσία του Δήμου, την Τεχνική Υπηρεσία σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι και μάλιστα υπάρχουν σημαντικά έργα που είτε προχωράνε είτε καταρτίστηκαν οι όροι διακήρυξης, επίσης θέματα του Τμήματος προμηθειών κ.α,

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Οικονομικής, Αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου, επιτέλους υπάρχει ανάδοχος και χθες εγκρίθηκε το πρακτικό της Επιτροπής του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατακύρωση οριστικού αναδόχου για την προμήθεια γάλακτος για τις ανάγκες του εργατοτεχνικού προσωπικού του Δήμου Ρόδου.

Και δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ: «Είναι, δηλαδή, μία σημαντική στιγμή αυτή διότι καταφέραμε μετά από χρόνια να δώσουμε γάλα στους εργαζόμενους που εργάζονται στους τομείς της καθαριότητας και εν γένει της καθημερινότητας».

Παρ’ ότι ο διαγωνισμός είχε λήξει έγκαιρα-στις αρχές του χρόνου υπήρχε ανάδοχος, όμως υποβλήθηκαν ενστάσεις που έφθασαν μέχρι το ΣτΕ αλλά έληξαν όλα θετικά για το Δήμο και έτσι, μόλις αναρτηθεί η απόφαση στο Διαύγεια και επικυρωθεί, μπορεί να γίνεται πλέον η διανομή γάλακτος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, και ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση νέων παρκόμετρων, για τον οποίο υπάρχει προσωρινός μειοδότης. Ως γνωστόν, ο Δήμος προχωράει στην αντικατάσταση των χαλασμένων παρκόμετρων. Επίσης εγκρίθηκε και η προμήθεια  ελαστικών για οχήματα του Δήμου για το έτος 2017.

Ακόμη, ελήφθη η απόφαση για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων εντός και εκτός της πόλης της Ρόδου ενώ κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για την ανέγερση νέου  βρεφονηπιακού σταθμού στη δημοτική ενότητα Ιαλυσού, έργο προϋπολογισμού 1.910.000 ευρώ το οποίο είναι ιδιαίτερης σημασίας μια και δεν είχε η περιοχή.
Παράλληλα, έγινε η κατάρτιση των όρων διακήρυξης για το έργο της συντήρησης της Νέας Αγοράς ενώ επικαιροποίησαν έναν διαγωνισμό για 11 περίπτερα που θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου.

Συμφωνία με τη Fraport
Ο Δήμος θα κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων στο αεροδρόμιο της Ρόδου μετά από συμφωνία που φαίνεται ότι υπάρχει με την Εταιρία Fraport, που ως γνωστόν ανέλαβε τη διαχείρισή του.
Όπως εξήγησε, χθες, ο κ. Διακοσταματίου, σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές, όποιος επενδύει δεν υποχρεούται στην καταβολή των δημοτικών τελών, το ίδιο και η Fraport. Όμως, από την άλλη, ούτε και ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να μαζεύει τα απορρίμματα. Έτσι, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε διαπραγμάτευση.
Όπως έκανε γνωστό, λοιπόν, ο Αντιδήμαρχος, η Fraport απέστειλε ερώτημα στο Δήμο για το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων από το αεροδρόμιο και η πληροφορία που έχουν είναι ότι η προσφορά που τους κατέθεσαν θα εγκριθεί από το Διοικητικό της Συμβούλιο και έτσι ο Δήμος θ’ αναλάβει και την αποκομιδή των απορριμμάτων στο αεροδρόμιο.
Όπως εξήγησε, ο κ. Διακοσταματίου, η πρόταση που τους έκανε ο Δήμος έγκειται στο ότι, όπως πληρώνουν όλοι υπόλοιποι επιχειρηματίες με βάση την τιμολογιακή πολιτική, σε σχέση με τα τέλη καθαριότητας στο Δήμο, θα πληρώνουν και εκείνοι.

Για τις παραλίες
Τέλος, ο κ. Διακοσταματίου ρωτήθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με τις παραλίες της ΕΤΑΔ που έχουν αναστατώσει το νησί. Όπως εξήγησε, ο Δήμος δεν μπορεί να πάρει μέρος σε ένα διαγωνισμό.
Το μόνο που μπορεί να κάνει-και αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή στη συνεδρίασή της την περασμένη Παρασκευή-είναι να αποστείλει μία επιστολή στην οποία να γίνεται μία συγκεκριμένη προσφορά προς την ΕΤΑΔ η οποία έχει δημοσιεύσει πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Όμως, εκτιμούν ότι οι τιμές είναι πάρα πολύ υψηλές, έως και…εξωπραγματικές και αυτή είναι μία διαδικασία η οποία αφορά όχι μόνο το Δήμο και το δ.σ. αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα γενικότερο για τη Ρόδο, τη Σαντορινή, τη Θάσο και όπου αλλού υπάρχουν παλαιοί αιγιαλοί.

Η άποψή του κ. Διακοσταματίου είναι ότι η Ρόδος έχει το μεγαλύτερο θέμα αφού είναι εκείνη η περιοχή με τις περισσότερες παραλίες που ανήκουν στην ΕΤΑΔ. Πάντως, επεσήμανε ότι το θέμα το χειρίζεται ο Δήμαρχος προσωπικά. Ο ίδιος εκτιμά ότι από την ώρα που έχει βγει δημοπρασία θα πρέπει πρώτα να δουν το αποτέλεσμα μια και πρέπει πρώτα να γνωρίζουν ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., μέλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, κ. Σάκης Στάγκας, χθες, κατέθεσε πρόταση στο Προεδρείο του δ.σ. για να συγκληθεί εκτάκτως δ.σ. με μοναδικό θέμα την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΕΤΑΔ.