Το Σάββατο η επίσκεψη της υπουργού Τουρισμού Ε. Κουντουρά στην Ρόδο

Το ερχόμενο Σάββατο, 17 Ιουνίου, θα βρίσκεται τελικά στη Ρόδο η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία θα έχει ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια, με τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων στον κλάδο του τουρισμού της περιοχής μας.

Το παραπάνω έκανε γνωστό χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί τη Ρόδο ακριβώς μία εβδομάδα πριν, ωστόσο το ανέβαλε λόγω της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή.
Η Υπουργός αναμένεται να βρίσκεται στη Ρόδο από την Παρασκευή βράδυ και, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά χθες ο Περιφερειάρχης, η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο της Περιφέρειας έχει οριστικοποιηθεί για τις 9:30 το πρωί του Σαββάτου ενώ γύρω στο μεσημέρι η Υπουργός αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν εκπρόσωποι τόσο του επιχειρηματικού κόσμου του τουρισμού όσο και των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο. Δηλαδή, εκπρόσωποι του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, των τουριστικών πρακτόρων, αλλά και του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, επιχειρηματιών και ξενοδόχων, καταλυματούχων κτλ.

Ο Περιφερειάρχης
Στις δηλώσεις του, χθες, ο κ. Χατζημάρκος θέλησε να επισημάνει ότι δεν είναι από εκείνους που επιμένουν στις επισκέψεις των Υπουργών-αν και, όπως είπε, είναι πάντα χρήσιμες και καλοδεχούμενες και βοηθούν τους κυβερνητικούς να αποκτήσουν όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για έναν τόπο, εισπράττουν προτάσεις, ανησυχίες κτλ. Όμως, εκείνος δίνει περισσότερο βάρος στην πολιτική που ακολουθείται και όχι τόσο στις επισκέψεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή της κας Κουντουρά θεωρείται πολυαναμενόμενη από τους εμπλεκόμενους στον κλάδο του τουρισμού στην περιοχή μας μια και για πολύ καιρό δεν είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προβλήματα σε Υπουργό Τουρισμού. Από την πλευρά της Περιφέρειας, πάλι, όπως επανέλαβε χθες ο κ. Χατζημάρκος, ο ίδιος με τους συνεργάτες του έχουν συχνή συνεργασία, «και πολύ καλή», με την Υπουργό και τους συνεργάτες της, συζητάνε όλα τα θέματα, και «η πόρτα της είναι ανοιχτή πάντοτε για εμάς», όπως είπε.

Η προσδοκία, λοιπόν, που έχει από αυτή τη συνάντηση -και το έχει ζητήσει από τους φορείς-είναι να καταθέσουν προτάσεις για το τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα, μέσα σ’ αυτό το οικονομικό περιβάλλον που ζούμε, για τον τουρισμό μας και κυρίως για την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Όπως είπε, χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, καταγραφή προβλημάτων έχει γίνει πολλές φορές.
Έκανε ξεκάθαρο ότι στόχος όλων και ένας στόχος επιβίωσης για τις επιχειρήσεις, μετά τη φορολογική επιδρομή που έχουν δεχθεί, είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου αφού η υπερφορολόγηση που έχει πλήξει τον τουριστικό κλάδο, όπως και όλες τις επιχειρήσεις, είναι αυτό που δίνει τη μεγάλη αγωνία.

Σε ό,τι αφορά τη μέχρι τώρα πορεία του τουρισμού, ο κ. Χατζημάρκος, για ακόμα μία φορά τόνισε ότι η μόνη περιοχή η οποία δεν περίμενε κανείς να κάνει το ρεκόρ το 2016 είναι η περιοχή που το 2015 δυσφημίστηκε και επλήγη βαρύτερα απ’ όλες, το Νότιο Αιγαίο, το οποίο όμως, πέρυσι έκανε το ρεκόρ ενώ άλλες πολύ μεγάλες, εδραιωμένες, τουριστικές περιοχές της χώρας μας  είχαν την ηρεμία και την ευκαιρία να «κλέψουν» μερίδιο από την αγορά από την υποχώρηση του Νοτίου Αιγαίου. Και όμως το 2016 η περιοχή μας αύξησε τη διαφορά της στην πρωτιά.

Ο Περιφερειάρχης στέκεται σ’ αυτό γιατί το 2015 εφάρμοσαν κανόνες διαχείρισης κρίσης για τους οποίους στη χώρα μας δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που να έχουν εφαρμοστεί και αναζήτησαν πρώτα συνεργάτες που να είναι ειδικοί σ’ αυτό, τους οποίους βρήκαν στο εξωτερικό ενώ για πρώτη φορά εκπαιδεύτηκε και το πολιτικό προσωπικό στη διαχείριση όλης αυτής της κρίσης.
«Σάββατο πρωί, λοιπόν, εδώ με την Υπουργό Τουρισμού, πρώτο και μεγάλο θέμα νομίζω ότι δικαίως είναι η επέκταση της περιόδου και περιμένουμε απ’ όλους τους φορείς και τις δικές τους ιδέες και προτάσεις», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.