Ούτε την πάγια προκαταβολή δεν παίρνουν οι πρόεδροι των χωριών!

«Πυρ και μανία» με τον Δήμο της Ρόδου, αλλά και με τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο είναι αρκετοί από τους προέδρους Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Ρόδου, καθώς έχουν να λάβουν την πάγια προκαταβολή που δικαιούνται από τον περασμένο Νοέμβριο!

Αυτό έχει ως συνέπεια οι Κοινότητες να μην μπορούν να εξοφλήσουν τα καταστήματα από τα οποία έχουν προμηθευτεί λάμπες ή άλλα υλικά για την εκτέλεση εργασιών και συντήρησης στα χωριά τους, αλλά και να μην μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, επτά πρόεδροι Κοινοτήτων του νησιού (πέντε της Δημοτικής Ενότητας Καμείρου, της Αρχίπολης και του Αρχαγγέλου), κοινοποίησαν επιστολή στην «Ροδιακή» με την οποία «ξεσπαθώνουν» κατά του Δήμου Ρόδου, καθώς θεωρούν ότι τους εμπαίζουν. Οι πρόεδροι που υπογράφουν την συγκεκριμένη επιστολή είναι οι Αντώνης Σαββάκης (Σορωνής), Βασίλης Νικολίτσης (Φανών), Γιάννης Αγρέλλης (Σαλάκου), Γιώργος Σαρικάς (Διμυλιάς), Γιάννης Πετράς (Πλατανίων), Σάββας Μακρής (Αρχίπολης) και Αργύρης Αργυρού (Αρχάγγελος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιοι δεν έχουν καταφέρει να λάβουν την πάγια προκαταβολή που δικαιούνται οι Κοινότητές τους (2.000 ευρώ οι Δημοτικές και 1.000 ευρώ οι Τοπικές) εδώ και επτά μήνες, καθώς όπως υποστηρίζουν αν και έχουν εκδοθεί οι σχετικές επιταγές στην ουσία δεν έχουν καμία οικονομική ισχύ. Κι αυτό γιατί δεν έχουν εγκριθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου και άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Μάλιστα όπως ανέφεραν χθες μιλώντας στην «Ροδιακή», στις προσπάθειές τους εδώ και μήνες να πάρουν μια πειστική απάντηση ακόμη και από τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, δεν κατέστη κάτι τέτοιο εφικτό, παρά μόνο κάποιες αναφορές, ότι έχει αλλάξει ο σχετικός νόμος.

Όμως σύμφωνα με τους υπογράφοντες προέδρους, ο σχετικός νόμος δεν έχει αλλάξει, ενώ όπως υποστηρίζουν, σε επικοινωνία που είχαν με άλλες περιοχές της Ελλάδας η πάγια προκαταβολή καταβάλλεται κανονικά.

 Ακολουθεί η επιστολή που εξέδωσαν χθες οι επτά πρόεδροι, στην οποία όχι μόνο χρησιμοποιούν «σκληρή» γλώσσα, αλλά προαναγγέλλουν και δυναμικές κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον, ακόμη και το οριστικό κλείσιμο των Κοινοτήτων.

Αναλυτικά:
«Οργή και αγανάκτηση για τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ρόδου σχετικά με την χρησιμοποίηση της πάγιας προκαταβολής και για την λειτουργία του Δήμου.
Οι πρόεδροι της Δημοτικής Ενότητας Καμείρου, των Δ/Τ.Κ. Σορωνής, Φανών, Σαλάκου, Διμυλιάς, Πλατανίων, καθώς επίσης της Αρχίπολης και του Αρχαγγέλου σε επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους καλούν τον Δήμαρχο να αναλάβει και να δώσει τέλος σε αυτή τη φαρσοκωμωδία με την πάγια προκαταβολή.

Δεν μπορεί να επικαλείται το νόμο διότι ο νόμος ισχύει για όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί λοιπόν να ερμηνευτεί διαφορετικά στη Ρόδο και διαφορετικά στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας.
Αυτή τη στιγμή για όλους έχει εξαντληθεί η υπομονή, δεν πάει άλλο, δεν μπορούν να μας εμπαίζουν.

Εάν δεν θέλουν να μας δώσουν την πάγια προκαταβολή, να βγει ο Δήμαρχος δημόσια και να μας το πει, διότι μετά το επεισόδιο που έγινε με τον συνάδελφό μας (σ.σ. Βασίλη Νικολίτση) στην Οικονομική Επιτροπή προχθές διά στόματος του Προέδρου της Επιτροπής έδειξε πλήρη απαξίωση στον θεσμό των Προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Αυτή τη στιγμή όλοι εμείς οι Πρόεδροι για να ανταπεξέλθουμε στα επείγοντα προβλήματα αναγκαζόμαστε να βάζουμε συνέχεια το χέρι στην τσέπη ακόμα, επειδή χρωστάμε στα καταστήματα εδώ και τόσο καιρό αποφεύγουμε να πάμε στα καφενεία και στα ίδια τα καταστήματα που χρωστάμε.

Η πάγια προκαταβολή είναι ένα εργαλείο για επίλυση έκτακτων προβλημάτων αλλά δυστυχώς και αυτό το χάσαμε μαζί με τόσα άλλα. Δεν έχουμε ούτε λάμπες να αλλάξουμε, ούτε ένα σακί τσιμέντο για να κλείσουμε μια λακκούβα.

Εάν λοιπόν δεν θέλουν το θεσμό των Προέδρων να βγει και να μας το πει ξάστερα ο Κεντρικός Δήμος. Εμείς σύντομα θα συγκεντρωθούμε για να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και είμαστε αποφασισμένοι ακόμα και να παραδώσουμε τα κλειδιά των Κοινοτήτων για να πάμε στο σπίτι μας να ηρεμήσουμε, διότι ορισμένοι μας θεωρούν βαρίδια.
Σύντομα θα επανέλθουμε με νεώτερα και με την συγκατάθεση των υπολοίπων προέδρων».