Κάθειρξη 18 ετών και πρόστιμο 36.000 ευρώ

Ένοχος για την μεταφορά 13 αλλοδαπών προσφύγων από τα απέναντι παράλια στην Κω, κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 35χρονος Ιρακινός ο οποίος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών και χρηματικό πρόστιμο 36.000 ευρώ.

Ειδικότερα το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυριμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κας. Τσαμπίκας Ψαρά, επέβαλλε ποινή κάθειρξης 5 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο στον 35χρονο, δηλαδή κατά συγχώνευση 18 χρόνια κάθειρξη και 36.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι πρωτόδικα Ιρακινός είχε καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση σε κάθειρξη 32 ετών, φυλάκιση 2 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 36.500 ευρώ.

Η σύλληψη του διακινητή και των μεταναστών έγινε δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυκτα στις 17 Νοεμβρίου 2014 στη θαλάσσια περιοχή «ΘΕΡΜΑ» της Κω.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεση τους οι λιμενικοί στήθηκε συντονισμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχε και Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατά την οποία εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή «ΘΕΡΜΑ» το ταχύπλοο σκάφος, με τους παράνομους μετανάστες.

Στη θέα του πλωτού περιπολικού, ο 35χρονος χειριστής του σκάφους, προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ κατόπιν καταδίωξης, με χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων, το εν λόγω ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη ο αλλοδαπός χειριστής του.

Οι 14 μετανάστες εκ των οποίων δέκα άνδρες, μία γυναίκα και δύο παιδιά όλοι Συριακής καταγωγής οι οποίοι επέβαιναν στο σκάφος, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω, όπου συνελήφθησαν από τους Λιμενικούς, καθώς στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Προανάκριση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Κω, ενώ το ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε.