Ηλ. Καματερός: Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του «άδικου» μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου Ηλία Καματερού για το χωροταξικό τουρισμού, στην οποία απάντησε ο Υπουργός ΥΠΕΝ κ. Σταθάκης Γεώργιος.

Ο βουλευτής τόνισε το κενό που υπάρχει με την έλλειψη χωροταξικού για τον τουρισμό το οποίο θα αποτελούσε βασικό εργαλείο για την αναστροφή του μοντέλου που έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί.

Ως τώρα, ανέφερε ο Ηλίας Καματερός, επικρατούσε η άποψη ότι τουρισμός ίσον κλίνες με αποτέλεσμα την άναρχη ανάπτυξη, την ανισοκατανομή χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, τον έλεγχο του τουριστικού προϊόντος από τους διακινητές των τουριστών, έχοντας ως συνέπεια να καρπώνονται οι ίδιοι τα κέρδη σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Το πρόβλημα εντείνεται με την λειτουργία των all-inclusive, κι έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο, να αυξάνονται οι αφίξεις και οι αριθμοί, αλλά οι τοπικές επιχειρήσεις να στενάζουν, ακόμα και να κλείνουν.

Ο κ. Υπουργός απάντησε πως εκπονούνται τα χωροταξικά και επισπεύδονται. Όμως πιό σύντομα, μέχρι τέλος Ιούλη, θα έχουν εγκριθεί τα περιφερειακά πλαίσια, ώστε να υπάρχουν αυτά σαν οδηγοί.

Στην δευτερολογία του ο Δωδεκανήσιος βουλευτής τόνισε την ανησυχία του για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την έγκριση χωροταξικών για τα οποία θα χρειαστεί χρόνος, σε βαθμό που κινδυνεύουμε να δημιουργηθούν ως τότε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, οι οποίες θα υπονομεύουν το νέο μοντέλο «δίκαιης» ανάπτυξης που θέλουμε να διαμορφώσουμε.

Παρ’ όλο που η έγκριση των περιφερειακών πλαισίων που έρχεται σύντομα είναι θετική, εν τούτοις δεν αρκεί και πρότεινε στον υπουργό να πάρει πρωτοβουλίες, επειδή το θέμα είναι πολυπαραγoντικό, ακόμα και για συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής), ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε αυτό το μεταβατικό στάδιο.

Κλείνοντας ο κ. Υπουργός, ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί ο κύριος λόγος στην Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού στη διαμόρφωση αυτών των σχεδίων.